Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2022,
10.36

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

4

Natisni članek

bitcoin dogecoin kriptovaluta Tesla Elon Musk

Petek, 17. 6. 2022, 10.36

1 leto, 10 mesecev

Nad Muska se zgrinjajo črni oblaki, tožijo ga za 258 milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

4

Elon Musk, Tesla | Elon Musk je dogecoin v svojih zapisih na Twitterju večkrat izpostavil in s tem poskrbel, da je kriptovaluta, ki je januarja lani stala okoli 0,5 centa, maja lani dosegla vrednost okoli 7,3 centa. | Foto Guliver Image

Elon Musk je dogecoin v svojih zapisih na Twitterju večkrat izpostavil in s tem poskrbel, da je kriptovaluta, ki je januarja lani stala okoli 0,5 centa, maja lani dosegla vrednost okoli 7,3 centa.

Foto: Guliver Image

Vlagatelj v kriptovaluto dogecoin, ki je bila prvotno ustvarjena za šalo, Keith Johnson, je danes proti milijarderju Elonu Musku in njegovima podjetjema Tesla in SpaceX vložil tožbo v vrednosti 258 milijard dolarjev. Johnson, ki je po investiciji v dogecoin izgubil denar, trdi, da je bil žrtev "kriptopiramidne sheme za dogecoin".

Kriptovaluta dogecoin je bila ustvarjena leta 2013 kot spletna šala. Njeni ustvarjalci so pojasnili, da je bila zamišljena kot ironičen odgovor na dva velika spletna pojava: kriptovalute, kot je bitcoin, in spletne šale okoli slike psa pasme shiba inu.

Musk je dogecoin v svojih zapisih na Twitterju večkrat izpostavil in s tem poskrbel, da je kriptovaluta, ki je januarja lani stala okoli 0,5 centa, maja lani dosegla vrednost okoli 7,3 centa.

Elon Musk tesla model s plaid
Avtomoto Nove težave za Muska, odpoklic grozi 830 tisoč Teslam

Danes okoli 10. ure se je vrednost dogecoina ponovno gibala okoli 0,5 centa.

Johnson zahteva, da se njegova vloga, ki jo je vložil na sodišču v New Yorku, opredeli kot skupinska tožba v imenu vseh tistih, ki so utrpeli izgube zaradi naložb v dogecoin od leta 2019 dalje.

Vlagatelji izgubili 86 milijard dolarjev

Odkar je Musk začel promovirati dogecoin, so vlagatelji v to kriptovaluto izgubili okoli 86 milijard dolarjev, ocenjuje Johnson. Od najbogatejšega Zemljana zahteva, da vlagateljem povrne ta znesek in obenem plača dvakratnik tega zneska kot odškodnino, torej dodatnih 172 milijard dolarjev.

Elon Musk, Tesla
Novice Musk znova grozi

Johnson je prepričan, da je Musk s promocijo dogecoina povečal "njegovo ceno, tržno vrednost in obseg trgovanja". Pri tem je vključil Muskove objave na družbenem omrežju Twitter, kjer ima več kot 98 milijonov sledilcev, med katerimi je obljubil, da bo SpaceX "poslal dobesedni dogecoin na dobesedno Luno".

Tožba zajema tudi Muskovo podjetje Tesla, saj ta sprejema dogecoin kot plačilno sredstvo za nekatere izdelke. Družba SpaceX, prav tako v lasti Muska, je tudi vključena v tožbo, ker je enega od svojih satelitov poimenovala po dogecoinu.

Elon Musk, Tesla
Novice Musk: Vsak bi lahko privarčeval 100 tisoč dolarjev za odhod na Mars

Johnson je dogecoin primerjal s piramidno shemo, saj virtualna valuta nima lastne vrednosti in ni izdelek. Poleg tega ni podprta z oprijemljivim sredstvom, število "kovancev" pa je neomejeno.

V ZDA je zadnje čase vse več tožb vlagateljev, ki se počutijo ogoljufane zaradi obljub o kriptovalutah.

Elon Musk, Tesla
Novice Najbogatejši Zemljan stevardesi kazal svojo erekcijo in ji plačal za molk
Ne spreglejte