Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
12.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

Novo Brdo stanovanja gradnja Stanovanjski sklad RS

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 12.06

5 let, 2 meseca

Na skoraj 500 stanovanj v prestolnici bomo čakali še dlje

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Zemljišče za novo sosesko Novo Brdo v Ljubljani | Skupno bo v naselju Zeleni gaj in Novo Brdo več kot tisoč stanovanj. | Foto STA

Skupno bo v naselju Zeleni gaj in Novo Brdo več kot tisoč stanovanj.

Foto: STA

Stanovanjski sklad je v preteklem letu začel projekt Novo Brdo, kjer načrtujejo 498 najemniških stanovanj, vendar je hitro po začetku projekt trčil ob prvo oviro. Zaradi nje bo projekt končan skoraj leto kasneje.

Na Brdu je stanovanjski sklad že zgradil 641 enot, ki so bile večinoma namenjene prodaji. Nekaj več kot 100 jih je namenjenih za oddajo, 30 pa je oskrbovanih stanovanj.

Lani je začel stanovanjski sklad graditi še novo naselje Novo Brdo na drugi strani Poti Rdečega križa, kjer pa so se hitro pojavile težave. Začetna dela, zemeljska dela in varovanje gradbene jame je na razpisu dobilo podjetje Rafael, ki pa po mnenju stanovanjskega sklada že mesec dni ne dela na gradbišču, zato so od pogodbe odstopili in zahtevajo unovčenje bančne garancije.

Nova napoved dokončanja del: konec leta 2021

Prvi mož stanovanjskega sklada Črtomir Remec išče novega izvajalca. | Foto: STA , Prvi mož stanovanjskega sklada Črtomir Remec išče novega izvajalca. Foto: STA , Dokončanje soseske Novo Brdo je bilo po prvotnih napovedih predvideno do konca leta 2020 oziroma čez manj kot dve leti. Za zdaj je na gradbišču videti bolj malo oziroma šele začetek del. Prvi mož stanovanjskega sklada Črtomir Remec bo zdaj iskal novega izvajalca, rok za dokončanje projekta pa se je že premaknil v leto 2021, saj se bo gradnja zamaknila za od šest do osem mesecev.

Na drugi strani se v Rafaelu branijo, da je bilo v projektni dokumentaciji predvideno, da bo z ostankom zemeljskega izkopa treba ravnati kot z gradbenim odpadkom, izkazalo pa se je, da gre večinoma za glino in prod, ki sta nekovinski mineralni surovini, ne gradbena odpadka. Zato po besedah direktorice Marije Možina potrebujejo ustrezno koncesijsko odločbo in plačilo koncesnine, kar pa je v domeni stanovanjskega sklada.

Podjetje Rafael je stanovanjski sklad izbral na javnem razpisu "zaradi najugodnejše ponudbe ter na podlagi referenc in drugih ustreznih dokazil, ki so bila pogoj za izvedbo javnega naročila".

Stanovanjska soseska Dolgi most v Ljubljani
Novice Je nakup nepremičnine kot naložbe še smiseln?

Vrednost 67 milijonov evrov in 498 stanovanj

Projekt Novo Brdo je vreden 67 milijonov evrov in ga bo sestavljalo 18 objektov, v njih pa bo 498 stanovanj, velikih od 30 do 80 kvadratnih metrov. Petindvajset stanovanj bo oskrbovanih, skupno pa bo 522 parkirnih mest.

Po več kot letu in pol še vedno niso prodali vseh stanovanj v t. i. vzorčni hiši. | Foto: Marko Rabuza Po več kot letu in pol še vedno niso prodali vseh stanovanj v t. i. vzorčni hiši. Foto: Marko Rabuza

Če so napovedi točne, bodo stanovanja v soseski Novo Brdo nove lastnike iskala proti koncu leta 2021 oziroma v začetku leta 2022, še vedno pa stanovanjski sklad ni prodal vseh stanovanj v vzorčni hiši na drugi strani ceste.

Tam so morali po besedah Remca zgraditi nadstandardna stanovanja, saj je bilo tako zapisano v občinskem prostorskem načrtu, a jim jih v najplodnejšem nepremičninskem letu ni uspelo prodati.

Prevent&Deloza
Novice Slovenska inovacija, ki si jo želi tudi ameriška policija

V vzorčni hiši še niso prodali vsega

Od skupno 52 stanovanj, kolikor jih je v vzorčnih hiši, je še vedno na prodaj sedem enot, na začetku prodaje pa je povprečna cena za kvadratni meter znašala okrog tri tisoč evrov. Zdaj kupce iščejo prek dražbe, jim je pa konec leta 2018 uspelo prodati še zadnje od 18 vrstnih hiš, za katere so iztržili od 380 tisoč do 440 tisoč evrov.

Ne spreglejte