Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2016,
15.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Finančna uprava dražba Miran Vuk

Četrtek, 7. 4. 2016, 15.57

6 let, 7 mesecev

Miranu Vuku ni uspelo pretentati dacarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Sodišče zaradi dokazanih poslovnih povezav podjetnika Mirana Vuka s slovaško družbo Romis ni dalo soglasja k prodaji njegove hiše.

Ptujsko okrožno sodišče je prepovedalo prodajo vile na Ptuju, ki se je ob osebnem stečaju Mirana Vuka 25. marca znašla na dražbi. Hišo z bazenom je po izklicni ceni 420 tisoč evrov kupila slovaška družba Romis. Na dražbo namreč ni prišel nihče drug.

Sodišče je v postopku izdaje soglasja k sklenitvi kupo-prodajne pogodbe ugotovilo, da je stečajni dolžnik Miran Vuk sklenil pogodbo o prodaji z osebo, s katero ni dovoljeno skleniti pogodbe. To je družba Romis, ki jo upravljavsko in lastniško obvladuje prav Vuk sam.

Vuk zadeve ne sme komentirati

Vuka smo poklicali za komentar, a mu je stečajni upravitelj Dragan Manjulov prepovedal govoriti o tej zadevi. To nam je potrdil tudi Manjulov.

Hiša, ki je bila zgrajena leta 1997, v dveh nadstropjih skupaj obsega 260 kvadratnih metrov bivalnih površin. V kleti je garaža za več avtomobilov, premore pa tudi tovorno dvigalo. Na več kot 1.300 kvadratnih metrov velikem urejenem vrtu sta bazen in vrtna kuhinja. | Foto: Hiša, ki je bila zgrajena leta 1997, v dveh nadstropjih skupaj obsega 260 kvadratnih metrov bivalnih površin. V kleti je garaža za več avtomobilov, premore pa tudi tovorno dvigalo. Na več kot 1.300 kvadratnih metrov velikem urejenem vrtu sta bazen in vrtna kuhinja.

Stečajni upravitelj bo počakal, da sklep o zavrnitvi soglasja k sklenitvi prodajne pogodbe postane pravnomočen, nato bo sodišče zaprosil za mnenje, kaj naj stori z vplačano varščino.

Ptujski podjetnik in župan Zavrča je po kriminalistični preiskavi v začetku leta 2014 in očitkih o davčnih utajah svoje premoženje prepisal na nove lastnike, sam pa se je maja 2014 odločil za osebni stečaj.

Kako je Vuk želel pretentati finančno upravo

Kot so v drugi polovici letošnjega marca poročale Finance, so se v tednih pred dražbo na Vukovi nepremičnini zgodile spremembe. Ciprski holding Ayiaco, ki je tudi lastnik Romisa, je svojo terjatev do Vuka prenesel na Romis. S tem se je kot prvi ločitveni upnik na nepremičnino vpisal Romis s 450 tisoč evrov visoko terjatvijo. Če bi Vukov manever uspel, bi Romis kupnino nakazal stečajnemu upravitelju, ta pa bi ob razdelitvi kupnino, zmanjšano za stroške, ki jih je imel z nepremičnino, nakazal nazaj Romisu.

S to potezo od prodaje nepremičnine ne bi bila poplačana finančna uprava, ki zoper Vuka vodi več postopkov in ima v njegovem osebnem stečaju priznanih za skoraj 675 tisoč evrov terjatev. Zaradi suma goljufije pri sprožitvi osebnega stečaja ga je v začetku leta doletela tudi ovadba. "Nabijem na k... davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi," je dejal takrat.

Upniki prijavili za osem milijonov evrov terjatev

Vukovi upniki so v njegovem osebnem stečaju prijavili za okoli osem milijonov evrov terjatev. Milijon evrov in pol terjata državni podjetji NLB in NLB Leasing.

Vuk je bil z 29 milijoni evrov ocenjenega premoženja še pred kratkim 21. najbogatejši Slovenec. Večino bogastva si je pridobil kot lastnik podjetja RM Vuk Holding , ki je specializirano za varjenje, gradnjo cevovodov, montažna dela in inženiring. Skupaj z bratom Romanom obvladujeta tudi prvoligaški nogometni klub iz Zavrča.

Ne spreglejte