Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2017,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

3

Natisni članek

Gorenjska banka Miodrag Kostić ECB Banka Slovenije

Četrtek, 23. 2. 2017, 11.17

6 let, 6 mesecev

Miodragu Kostiću uspel veliki met: guverner Jazbec ni več njegova ovira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

3

Pred Miodragom Kostićem, najbogatejšim srbskim tajkunom, ni več ovir, ki bi mu preprečevale naskok na Gorenjsko banko.

Miodrag Kostić, najbogatejši Srb, je dobil dovoljenje ECB za prevzem celotne Gorenjske banke. | Foto: STA , Miodrag Kostić, najbogatejši Srb, je dobil dovoljenje ECB za prevzem celotne Gorenjske banke. Foto: STA , Evropska centralna banka (ECB) je namreč Kostićevi AIK Banki, ki že ima v lasti skoraj dvajset odstotkov Gorenjske banke, odobrila povečanje lastniškega deleža. To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili. Tako lahko AIK Banka po novem kupi vse delnice Gorenjske banke, ne da bi ji bilo za to treba ponovno pridobiti soglasje iz Frankfurta.


Preberite še:

V Frankfurtu pri Kostiću presojajo tudi tveganje za pranje denarja

Kdo je srbski tajkun, ki mu v Sloveniji vrata odpira Matjaž Kovačič


V ECB dobijo na mizo gradiva iz Ljubljane?

Na pojasnila AIK Banke še čakamo. Objavili jih bomo takoj, ko jih bomo prejeli.

Iz Banke Slovenije so nam že pred časom pojasnili, da je izdaja dovoljenja v pristojnosti ECB. "Ko bo dovoljenje izdano, bomo informacijo o tem objavili na svoji spletni strani," so nam pred mesecem dni sporočili iz centralne banke, ki jo vodi guverner Boštjan Jazbec. Danes smo jih spet poslali vprašanja, povezana z odobritvijo dovoljenja. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

ECB sicer o dovoljenju za povečanje deleža v slovenskih bankah odloča na podlagi gradiva, ki ga pripravijo v Banki Slovenije. Primernost prosilca analizirajo na podlagi več kriterijev. Poleg finančne trdnosti ocenjujejo še strateške načrte, ki jih ima prosilec glede višine kvalificiranega deleža, njegovega upravljanja in izvajanja dividendne politike.

Zakaj Frankfurta in Jazbeca ne motijo več davčne oaze?

Že pred časom smo poročali, da so imeli na Banki Slovenije v razpravi ob izdaji prvega dovoljenja - za povečanje lastniškega deleža na 20 odstotkov – številne pomisleke. Več članov sveta Banke Slovenije naj bi zmotilo, da Kostić svoj imperij obvladuje prek velikega števila podjetij nabiralnikov iz davčnih oaz. To naj bi otežilo ugotavljanje izvora denarja, s katerim bi Kostić povečeval lastništvo v Gorenjski banki.

Konec januarja smo na Siol.net razkrili, da Kostić AIK Banko lastniško obvladuje prek tako imenovanih podjetij offshore iz Švice, Nizozemske in z Britanskih Deviških otokov.

Ali in kako so v Banki Slovenije oziroma ECB odpravili te zadržke in dvome, povezane s Kostićem, uradno ni mogoče izvedeti.

Na odgovore Banke Slovenije, ki jo vodi Boštjan Jazbec, še čakamo. | Foto: Bor Slana Na odgovore Banke Slovenije, ki jo vodi Boštjan Jazbec, še čakamo. Foto: Bor Slana

Nov mejnik za Kostićeve načrte v Sloveniji

Zelena luč ECB pomeni nov mejnik za Kostićeve načrte v Sloveniji. Ti so bili do zdaj pretežno usmerjeni v turizem. Že od lani je Kostić lastnik portoroškega Grand Hotela Palace. Zanima se tudi za nakup letališča v Portorožu, ki ga želi spremeniti v nekakšen "slovenski Cannes", več hotelov, Marine Portorož in drugih turističnih družb. Do teh je skušal priti tudi prek odkupov terjatev do njihovih prezadolženih lastnikov.

Zdaj je Kostić naredil nov velik korak pri načrtu, da dobi pod okrilje prvo banko z območja EU in Evropske monetarne unije. Trenutno je naprodaj 56 odstotkov delnic Gorenjske banke, ki jih prodajajo Sava, Abanka, Telekom Slovenije, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Zavarovalnica Triglav.

Ne spreglejte