Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
12. 7. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

1

Natisni članek

Slovenske železnice BTC City Ljubljana BTC Ljubljana nepremičnine posojilo dolg Ivica Todorić Agrokor Mercator

Torek, 12. 7. 2016, 11.50

6 let, 6 mesecev

Mercator v naložbeno ofenzivo: v Sloveniji vlaga 110 milijonov evrov

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

1

Lokacija bodočega Mercator logističnega centra na Letališki v Ljubljani. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Skladišče v ljubljanskem BTC ter trgovski središči na Bledu in v Izoli. To so tri večje naložbe, ki jih dve leti po prevzemu s strani hrvaškega Agrokorja snuje Mercator. Na drugi strani poskuša trgovec s prodajo nepremičnin in njihovim ponovnim najemom zmanjšati dolg, ki še vedno močno bremeni njegove bilance.

Dobra novica za projektante, arhitekte, gradbince. Mercator načrtuje tri večje naložbe: Trgovsko središče na Bledu bo stalo zraven obstoječega Mercator Cash & Carry, | Foto: Alenka Teran Košir Trgovsko središče na Bledu bo stalo zraven obstoječega Mercator Cash & Carry, Foto: Alenka Teran Košir

  • V ljubljanskem BTC bo gradil skladišče, ki bo po trenutnih načrtih veliko okrog 80 tisoč kvadratnih metrov. Naložba je vredna sto milijonov evrov, gradnja pa naj bi se začela prihodnje leto.
  • Že letos bo gradil trgovsko središče na Bledu, katerega vrednost je ocenjena na tri milijone evrov. Stal bo ob obstoječem Mercatorjevem centru Cash & carry.

  • Za prihodnje leto pa načrtuje še gradnjo trgovskega središča v Izoli, katerega vrednost je ocenjena na sedem milijonov evrov. Lani so od Stavbenika za 2,1 milijona evrov kupili zemljišče tik ob največjem izolskem krožišču. 

​Lokacija načrtovanega trgovskega središča v Izoli:

Raztresena skladišča zvišujejo stroške

"Razdrobljeno skladiščenje onemogoča optimalno dostavo in zvišuje stroške," pravi Luka Jurkovič, pomočnik uprave Mercatorja za področje nepremičnin. | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Razdrobljeno skladiščenje onemogoča optimalno dostavo in zvišuje stroške," pravi Luka Jurkovič, pomočnik uprave Mercatorja za področje nepremičnin. Foto: Siol.net/ A. P. K. Osrednji naložbeni projekt Mercatorja je sto milijonov evrov vredno skladišče v ljubljanskem BTC, blizu železniške tovorne postaje Moste. Na tem mestu Slovenske železnice in BTC Logistika že nekaj let načrtujeta gradnjo logističnega središča, a projekt še ni zaživel. V neposredni bližini ima skladiščne površine Mercatorjev tekmec Spar, za katerega logistiko opravlja BTC Logistika. 

Zakaj novo skladišče? V Mercatorju so že dlje časa razmišljali, da bi danes precej raztresene skladiščne kapacitete združili na enem mestu. "Trenutno meso skladiščimo v Zalogu v Ljubljani, sadje in zelenjavo v Sežani, nekaj v Mariboru, v Naklem, na Ptuju," našteva Luka Jurkovič, pomočnik uprave Mercatorja za področje nepremičnin, in dodaja, da razdrobljeno skladiščenje onemogoča optimalno dostavo in zvišuje stroške.

Pred leti so tako že kupili zemljišče za centralno skladišče na Želodniku pri Komendi, a so nato ugotovili, da je premajhno, in ga zdaj prodajajo na spletnem portalu nepremicnine.net za pet milijonov evrov. Lanski požar v Zalogu je okrepil prizadevanja uprave za centralizacijo skladiščenja in letos so s Slovenskimi železnicami podpisali pogodbo o nakupu 115 tisoč kvadratnih metrov zemljišča na obrobju ljubljanskega trgovskega središča BTC. 

Prihodnje leto začetek gradnje

Gradnja naj bi se začela v drugi polovici prihodnjega leta oziroma po sprejetju prostorskega načrta. Mercatorjevo skladišče, ki bo po trenutnih načrtih veliko okrog 80 tisoč kvadratnih metrov, naj bi tu stalo v dobrih dveh letih. 

Po prvih načrtih naj bi šlo za objekt dimenzije 550 krat 144 metrov, velikost pa po Jurkovičevih besedah še ni dokončna, saj bo odvisna od stopnje uporabe avtomatizacije. Glede opreme skladišča se Mercator trenutno pogaja z dvema tujima podjetjema, ki sta prišla v ožji izbor. Ker postopek še poteka, Jurkovič njunih imen ne želi razkriti, ponudnik pa naj bi bil izbran v mesecu dni.

Se bo selil tudi Balažič? Uprava Tonija Balažiča razmišlja da bi v BTC, kjer naj bi čez dve leti stalo novo Mercatorjevo skladišče, preselila tudi sedež družbe.  | Foto: STA , Uprava Tonija Balažiča razmišlja da bi v BTC, kjer naj bi čez dve leti stalo novo Mercatorjevo skladišče, preselila tudi sedež družbe. Foto: STA ,

V Mercatorju razmišljajo celo, da bi po letu 2018 v BTC selili tudi upravno stavbo družbe, ki je zdaj na Dunajski cesti v Ljubljani. 

Stavbi za Bežigradom, kjer je že desetletja sedež Mercatorja, ter nepotrebne logistične kapacitete naj bi po selitvi prodali.

Manj dela in stroškov za dobavitelje

Kaj sprememba sistema logistike pomeni s kadrovskega vidika, Jurkovič še ni mogel oceniti. Tudi to bo namreč odvisno od stopnje avtomatizacije. Mercator bo tja prerazporedil zaposlene z drugih logističnih enot po Sloveniji, ki jih bodo po izgradnji skladišča zaprli, nepremičnine pa prodali. Po trenutnih načrtih – ki se bodo zelo verjetno še spremenili – pa naj bi v novem skladišču zaposlovali nekaj manj kot 800 delavcev. 

Dobaviteljem bo nov sistem skrajšal čas in stroške dostave, menijo v Mercatorju. "Integracija dostav prek osrednjega skladišča omogoča dobaviteljem dostavo blaga na eno mesto v dogovorjenem oziroma določenem časovnem oknu namesto distribucije relativno majhnih količin neposredno do dostavnih mest oziroma v več skladišč," pravijo.

Prodali bodo tretjino nepremičnega premoženja

Mercator ima sicer v bilancah za poldrugo milijardo evrov nepremičnin, ki jih s ciljem postopne razdolžitve prodaja in nato najema. Neto finančni dolg trgovca je konec lanskega leta znašal 849 milijonov evrov.

 

"V tem trenutku smo lastniki 93 odstotkov nepremičnin, ohranili jih bomo dve tretjini," napoveduje Jurkovič in pojasnjuje, da trenutno prodajajo prvega od treh paketov nepremičnin. Podrobnosti o morebitnih kupcih prvega paketa nepremičnin ne razkriva.

Kot smo že pisali, Mercator prodaja tudi posel Modiane in franšizo Intersporta, naprodaj sta še M-Tehnika in Maxen.

Ne spreglejte