Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Sreda,
29. 6. 2016,
19.20

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

3

Natisni članek

Intersport Mercator Agrokor Modiana

Sreda, 29. 6. 2016, 19.20

1 mesec, 3 tedne

Mercator tik pred prodajo Modiane in Intersporta

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

3

Mercator | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Po Pekarni Grosuplje, Mercator-Embi, družbi M Holidays in številnih nepremičninah, ki so nove lastnike dobile v lanskem letu, bo Mercator predvidoma do konca julija prodal še verigo športnih trgovin Intersport ISI in Modiano.

Potem ko je pred dvema letoma pristal v lastništvu hrvaškega Agrokorja, Mercator intenzivno prodaja svoje naložbe, s čimer se osredotoča na svojo osnovno dejavnost, torej trgovino, zlasti pa se poskuša razdolžiti.

Modiano bi skupaj z Indijci kupil Goran Kristan

Za nakup Modiane je Mercator v sklepnih pogajanjih s poslovnežem Goranom Kristanom. Prodaja tekstila mu ni tuja; v lasti ima dve podjetji, ki se ukvarjata z maloprodajo in veleprodajo nemške blagovne znamke Tom Tailor v Sloveniji in ostalih trgih jugovzhodne Evrope. Prej je bil član vodstva Sportine. Konec lanskega leta je kupil tudi medicinski center Barsos, ki je bil od leta 1993 v večinski lasti družine Baričevič. 

Kristanov partner pri tem poslu je po naših informacijah eden večjih indijskih proizvajalcev tekstila. Tudi zato lahko sklepamo, da se bo po menjavi lastnika v Modianinih trgovinah spremenil tudi nabor blagovnih znamk in da bodo od obstoječih ostale le najbolj donosne. 

Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket

Modiana, ki je ob koncu leta 2015 zaposlovala 685 ljudi, je prisotna v Sloveniji, kjer ima 48 trgovin, na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. V njenem sklopu poslujejo tudi Avenija mode, Beautique, Maxi in Modna hiša v Mariboru. Mercator prodaja le dejavnost Modiane, ne pa tudi nepremičnine. Te bo novi lastnik dolgoročno najel. Ob koncu leta je bilo v Sloveniji skupaj s trgovinami Beautique 48 trgovin Modiane. 

Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket v Ljubljani.  | Foto: STA , Novi lastnik bo upravljal tudi z blagovnico Maximarket v Ljubljani. Foto: STA ,

Zaradi negativnega poslovanja tekstilne dejavnosti je Mercator zaprl več nedobičkonosnih enot, predvsem v Srbiji in na Hrvaškem. Tudi v lanskem letu je Modiana, ki sicer ustvari dobrih 3,5 odstotka prihodkov skupine Mercator, poslovala z izgubo. Vendar je bila ta kljub vsemu precej nižja kot pred dvema letoma. Ob koncu leta 2014 je bilo v Modiani zaposlenih še 733 ljudi. 

Intersport v roke poljskega sklada

Intersport ISI na drugi strani velja za eno izmed najbolj donosnih Mercatorjevih hčerinskih družb. Zavezujočo ponudbo je po naših informacijah oddal poljski sklad zasebnega kapitala Enterprise Investors. Ta ima naložbe v 113 podjetij, v katere je vložil 2,4 milijarde evrov. Pogajanja naj bi bila predvidoma končana do konca julija. Mercator v tem primeru prodaja le franšizo za več trgov v regiji  – od Slovenije do Albanije. Nosilec franšize je švicarsko podjetje Intersport Group, največja maloprodajna mreža z izdelki za šport na svetu. 

Zavezujočo ponudbo za Intersport ISI je oddal poljski sklad zasebnega kapitala Enterprise Investors. | Foto: STA , Zavezujočo ponudbo za Intersport ISI je oddal poljski sklad zasebnega kapitala Enterprise Investors. Foto: STA , V Intersport ISI je bilo ob koncu lanskega leta 356 zaposlenih, v skupini pa 852. Prodajne površine so skupaj merile skoraj 43 tisoč kvadratnih metrov. Od 93 prodajaln jih je bilo 35 v Sloveniji. Če upoštevamo še franšizne trgovine, je bilo v regiji skupaj 110 trgovin Intersporta. 

Poraba izdelkov za prosti čas raste

Intersport ISI je v Sloveniji lani ustvaril 56 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar predstavlja več kot štiri odstotke Mercatorjevih prihodkov od prodaje (Skupina Intersport ISI je medtem ustvarila 81 milijonov evrov prihodkov od prodaje). V primerjavi z letom prej je Intersport ISI v Sloveniji ustvaril 8,5-odstotno rast, kar potrjuje podatke, da poraba izdelkov za prosti čas kljub neugodnim gospodarskim razmeram v regiji raste.

Mercator se osredotoča na svojo osnovno dejavnost, torej trgovino, zlasti pa se poskuša razdolžiti. | Foto: Ana Kovač Mercator se osredotoča na svojo osnovno dejavnost, torej trgovino, zlasti pa se poskuša razdolžiti. Foto: Ana Kovač

Lani so s franšiznimi trgovinami Intersport vstopili še na trg Republike Kosovo. Pričakovati je, da bo novi lastnik investiral predvsem v širitev na srbski in hrvaški trg, česar Mercatorju ni uspelo uresničiti. 

Mercatorju ostaneta še M-Tehnika in Maxen

Postopkov prodaje Modiane in Intersporta v Mercatorju za zdaj ne želijo komentirati. Poudarili so le, da so na splošno s poslovnimi kazalci Mercatorjevih dejavnosti, ki niso del osnovne dejavnosti, zadovoljni, saj so se njihovi  rezultati v letu 2015 izboljšali.

V lasti Mercatorja za zdaj ostajata še M-Tehnika z izdelki za dom in bencinske črpalke Maxen. Pri prodaji teh dveh naložb ima Mercator zaradi slabih poslovnih rezultatov precejšnje težave. Resnih interesentov ni, zato želijo najprej izpeljati prestrukturiranje M-Tehnike.

Ne spreglejte