Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Agrokor Mercator

Torek, 28. 11. 2017, 10.14

6 let, 4 mesece

Mercator prodaja nepremičnine: za dobro ceno je na prodaj prav vse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Mercator | Foto STA

Foto: STA

V Mercatorju že poteka postopek monetizacije nepremičnin, družba je izbrala dva zunanja svetovalca in prvi posel bi lahko bil sklenjen že letos oz. na začetku leta 2018, danes piše Delo. Po transparentnem postopku in za dobro ceno je na prodaj prav vse, tudi najboljši trgovski centri, vključno z največjim v ljubljanski Šiški.

Čeprav Šiška ni med prvimi, ki so na prodaj, imajo za nekatere centre že konkretne kupce in interesente, je za časnik povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić. Prodaja nakupovalnega središča ne pomeni, da se bo Mercator iz njega umaknil, v njem bodo ostali in za svoj del prostora plačevali najemnino.



Zbrati želijo 350 milijonov evrov

Prvi kupci so iz tujine. Če se bodo Mercatorju načrti uresničili, bi z monetizacijo nepremičnin zbrali 350 milijonov evrov. Kupnina bo šla za poplačilo dela obveznosti do bank, del tega denarja pa bi namenili tudi za gradnjo logistično-distribucijskega centra v Ljubljani, ki je pomemben del strateškega načrta Mercatorja.

Z gradnjo centra - ta naj bi bil končal do konca leta 2019 - bodo znižali stroške poslovanja. Vanj bodo lahko preselili celotno administracijo iz stolpnice na Dunajski cesti in zdajšnji distribucijski center na Slovenčevi.

To pomeni, da se bosta v Ljubljani sprostili dve veliki nepremičnini, ki ju bo Mercator ob predpostavki, da se povpraševanje po nepremičninah znotraj obvoznice ne bo močno zmanjšalo, razmeroma lahko prodal in dobil svež denar za poplačilo bank.

S prodajo se jim ne mudi

Mercator skuša svoje nepremičnine - nekatere niso na najustreznejših lokacijah, številne so tudi povsem odvečne v operativnem smislu - že dlje časa prodati, da bi tako zmanjšal svoje finančne obveznosti. Kot pravi Čizmić, so se taktično lotili monetizacije nepremičnin drugače, kot je bila prej zastavljena. V enem delu se monetizirajo operativne nepremičnine, v drugem pa tiste, ki ne služijo poslu.

V nasprotju s prejšnjimi načrti prodaje nepremičnin zdaj natančno vedo, kaj bi radi naredili s prejeto kupnino, in kar je še pomembneje, ne mudi se jim prodajati.

V hrvaškem saboru ustavili delo preiskovalne komisije za Agrokor

Odbor hrvaškega sabora za ustavo, poslovnik in politični sistem je danes tudi formalno sklenil, da obstajajo pogoji za ustavitev dela parlamentarne preiskovalne komisije za koncern Agrokor. Člani komisije iz parlamentarne večine na čelu s HDZ so zavrnili predlog opozicijske SDP, da bi komisija za Agrokor nadaljevala svoje delo.

Agrokor | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Največja opozicijska stranka SDP je predlagala, da bi saborska preiskovalna komisija nadaljevala svoje delo po tistih točkah, ki niso del pravosodne preiskave o Agrokorju, a je večina članov komisije temu nasprotovala.

Saborska večina se je sklicevala na zakon o preiskovalnih komisijah, ki določa ustavitev dela preiskovalnih komisij, ko se začne pravosodni postopek v neki zadevi iz predmeta preiskave. Danes so pojasnili, da komisije za Agrokor niso ukinili, temveč zaustavili njeno delovanje med potekom pravosodne preiskave.

Zagrebško sodišče je 20. novembra potrdilo, da se je začela pravnomočna preiskava proti 15 osebam zaradi domnevnega kriminala v koncernu, med katerimi je prvoosumljeni nekdanji dolgoletni predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić.

Ne spreglejte