Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
16.52

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

preiskava Darwin Adria Airways

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 16.52

5 let, 5 mesecev

Lastnika Adrie Airways v preiskavi sumijo fiktivnih plačil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Adria Airways | Foto Adria Airways

Foto: Adria Airways

Kaj sta švicarska policija in tožilstvo našla med preiskavo stečaja tamkajšnjega letalskega prevoznika Darwin Airline, ki ga je sredi lanskega leta kupila nemška skupina 4K Invest, lastnica Adrie Airways? In zakaj so njihove ugotovitve morda pomembne tudi za razumevanje položaja, v katerem se je zdaj znašla Adria Airways?

Švicarska policija in tožilstvo sta očitno potrdila sume o finančnem izčrpavanju tamkajšnje propadle letalske družbe Darwin Airline, ki je bila v lasti Adria Airways.

Pred dnevi je namreč tožilstvo končalo intenzivni pregled denarnih tokov in transakcij Darwin Airline v mesecih pred stečajem, ko so vodenje družbe že prevzeli ljudje iz nemške finančnega sklada 4K Invest, lastnika Adrie Airways.

Adria Airways
Novice Razkrivamo dokument: stanje v Adrii Airways je zelo resno

Kaj so odkrili švicarski preiskovalci

Preiskava je potrdila sume, o katerih smo na Siol.net poročali že januarja letos: da je švicarska družba v stečaju končala tudi zaradi intenzivnega finančnega izčrpavanja. Še pol leta pred stečajem, ko je prešla v roke Nemcev oziroma Adrie Airways, je imela na bančnih računih okrog 11  milijonov evrov. Tega denarja ob stečaju ni bilo več na računih.

stevardesa Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak V vmesnem obdobju so tožilci po poročanju več švicarskih medijev odkrili serijo sumljivih plačil v skupni vrednosti več milijonov švicarskih frankov za storitve, ki jih je moral Darwin Airline nakazati na različna podjetja iz skupine 4K. Te storitve, sumijo kriminalisti, so bile ali fiktivne ali pa jih je Darwin Airline plačeval po cenah, ki so bile nekajkrat višje od tržnih.

Prav zato naj bi, poročajo mediji, švicarski preiskovalci že v kratkem zaslišali nekdanje vodilne v Darwin Airline iz obdobja, ko je družbo obvladovala skupina 4K. Na tožilstvu v Luganu pojasnil o preiskavi ne dajejo.

Po začetku preiskave zamenjava na čelu Adrie

Kdo so osumljeni, uradno ni znano. Po podatkih iz švicarskega registra je imel Darwin Airline v zadnjih mesecih več zastopnikov, nihče od njih ni slovenski državljan.

Začetek švicarske preiskave pa časovno sovpada z zamenjavo na vrhu Adrie Airways. Februarja letos, ko so kriminalisti že začeli brskati po stečajni masi Darwin Airline, je s položaja direktorja Adrie odstopil Arno Schuster, ki ga je nasledil Holger Kowarsch.

V poročilu za leto 2017 je Adria izrecno poudarila, da "glede na finančno stanje družbe Darwin Airline (v njej, op. a.) ni imela nobenega nadzora in ni mogla vršiti nobenega vpliva na investicije, zadolževanja, prodajo sredstev in podobno".

Adria Airways
Novice Ali Adrii Airways grozi prizemljitev letal?

Kaj imata skupnega Adria in Darwin?

Ugotovitve švicarskih preiskovalcev so pomembne še zaradi enega razloga. Nakazujejo namreč na način delovanja finančnega sklada 4K Invest, ki je v nekaterih delih enak ali podoben tudi v Adrii Airways.

  1. Obe letalski družbi so Nemci obvladovali prek podjetij nabiralnikov. Družba Darwin Airline je bila v lasti švicarske družbe Phen X International Aviation Holding, ki jo je ustanovila Adria Airways. Nepregledna lastniška veriga, ki so jo Nemci spletli okrog slovenskega letalskega prevoznika, pa se konča na Malti.
  2. Obe družbi sta bili že v času, ko so ju prevzeli Nemci, v velikih težavah. Medtem ko je Darwin že nekaj mesecev po njihovem prihodu končal v stečaju, smo prejšnji teden na Siol.net razkrili ugotovitve javne agencije za civilno letalstvo o resnem stanju v Adrii Airways. Nemcem je odredila, da morajo do konca leta v družbo vplačati svež kapital. Če tega ne bodo storili, letalom Adrie Airways grozi prizemljitev, družbi pa stečaj. Ves čas obstaja sum, da je to ena od "rešitev", ki jo bodo Nemci po poplačilu vložka v Adrio namenili tej družbi.
  3. Tudi Adria Airways je v letih po prevzemu s svojim nemškim lastnikom oziroma s podjetji, povezanimi z njim,  sklenila več poslov.

Adria Airways | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Posli z blagovnimi znamkami

Med spornimi storitvami, za katere je Darwin Airline plačeval visoke zneske, je tako tudi "rebranding" družbe, torej povečevanje prepoznavnost njene blagovne znamke. Tega zdaj že nekdanja švicarska družba ni zaupala kateri od mednarodnih agencij ali trženjskih skupin, ampak kar enemu od podjetij iz skupine 4K Invest.

Podobno manevriranje z blagovno znamko so Nemci izpeljali tudi v Adrii Airways. Leta 2016 so slovenskega prevoznika pred izgubo obvarovali tako, da so za dobrih osem milijonov evrov odkupili njegovo blagovno znamko.

A šlo je le za računovodski manever, saj Adria Airways še danes zanjo ni prejela vse kupnine. Nemci so ji lani plačali le slaba dva milijona evrov. Na preostanek bo Adria, kažejo podatki iz letnega poročila Adrie, čakala še sedem let.

Adria Airways
Novice Kam so izginili milijoni Adrie Airways v Švici?

Financer Adrie je v likvidaciji

Ves ta čas bodo kupnino Nemci zniževali s pobotom za licenčnino. Leta 2025 bodo Nemci ob predvidenih prihodkih v prihodnjih letih Adrii Airways dolgovali še 1,55 milijonov evrov. Tudi tedaj pa lahko 4K Invest ali pogodbo podaljša ali pa blagovno znamko proda kateremu od drugih podjetij v skupini. "Družba bo vsako leto presojala morebitno potrebo po slabitvi," je Adria zapisala v poročilu.

Holger Kowarsch, prvi mož Adrie Airways | Foto: Adria Airways Holger Kowarsch, prvi mož Adrie Airways Foto: Adria Airways Med preostalimi pogodbami, ki jih je Adria sklenila z Nemci, je bila najpomembnejša pogodba o poslovodenju, ki se je iztekla septembra 2017.

Nemško podjetje 4K KNDNS pa je Adrii odobrilo kreditno linijo, ki jo je skupaj s terjatvami in izvršnico uporabila za zavarovanje za dobrih osem milijonov evrov finančnih obveznosti. Po podatkih iz nemškega registra je podjetje 4K KNDNS od začetka leta v likvidaciji.

Uradni lastnik Adrie Airways je sicer še vedno nemško projektne podjetje AA International Aviation Holding, ustanovljeno s 25 tisoč evri osnovnega kapitala.

Ne spreglejte