SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krumberger: Banka Slovenije ni "frizirala" seznama za prenos terjatev na DUTB

0,15

termometer

Matej Krumberger
Nekdanji direktor bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger je zavrnil očitke, da je Banka Slovenije "frizirala" seznam za prenos terjatev z bank na DUTB. Foto: STA

Nekdanji direktor bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger je pred preiskovalno komisijo državnega zbora danes pojasnjeval potek izdelave seznama za prenos terjatev z bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Zavrnil je očitke, da je Banka Slovenije "frizirala" seznam, temveč je šlo le za korigiranje glede ustrezanja kriterijem.

Matej Krumberger je uvodoma spomnil, da je bila Banka Slovenije leta 2013 vključena v različne postopke in procese v okviru sanacije bančnega sistema, ko so tri banke – šlo je za NLB, NKBM in Abanko – zaprosile za državno pomoč. Vloga za pomoč je vključevala tudi seznam terjatev za prenos na DUTB, da bi se bilance bank očistile.

"Imeli smo kar nekaj aktivnosti s preverjanjem, ali so te terjatve ustrezale kriterijem, preverjali smo jih tudi vsebinsko, in sicer ali sledijo namenu, da se skoncentrirajo komitenti, pa tudi nadzorniško, kaj to pomeni za posamezno banko, kako bodo videti bilance po morebitnem prenosu," je pojasnil Krumberger.

Mitja Mavko Posel danes Mavko: Nismo pričakovali tako velike bančne luknje

Krumberger: Banke so same uskladile, kaj bo na seznamu

Banke so se po njegovih besedah različno opredelile do posameznih komitentov. Ena je podjetje dala na seznam za prenos terjatev, druga ne. "Tak prenos ni bil smiseln, saj je bilo zaželeno, da pride komitent v celoti na slabo banko, saj je imelo eno podjetje več kreditojemalcev, kar je oviralo njihovo prestrukturiranje," je pojasnil. Banke so same uskladile, kaj bo na seznamu.

Seznam je nato pregledala tudi Banka Slovenije. "Verjamem, da so kolegi po najboljših močeh in informacijah pregledovali te sezname," je dejal Krumberger. Pritiskov o tem, katere terjatve naj se prenesejo, se ne spomni. Teh se ne spomni niti v primeru KD Group, ki je bila najprej na seznamu za prenos terjatev, vendar so pozneje ugotovili, da za to ne izpolnjuje pogojev. "Mi smo samo pogledali, ali drži, da ne izpolnjujejo pogojev. Mislim, da so bili samo pri eni banki v manjši zamudi in so to nato takoj poravnali," je dejal.

Banka Slovenije Foto: STA

Banka Slovenije Posel danes Vojna v vrhu Banke Slovenije

"Banka Slovenije ni 'frizirala' seznama terjatev za prenos na DUTB"

Predsednika preiskovalne komisije DZ Jerneja Vrtovca je zanimalo, ali držijo navedbe, da naj bi na Banki Slovenije vplivali na to, da so se nekateri dolžniki NLB umaknili s seznama terjatev. "Meni to ni znano," je dejal Krumberger.

Banka Slovenije po njegovih zagotovilih "ni frizirala seznama terjatev za prenos terjatev na DUTB, šlo je le za korigiranje v primeru, da niso ustrezale kriterijem". Strinjal se je z Vrtovcem, da je bila Evropska komisija zaradi tega sicer "nervozna, saj so želeli, da se to čim prej naredi in stabilizira".

Vrtovec ga je spraševal tudi po točno določenih terjatvah - ali so na Banki Slovenije vplivali na to, da terjatve do družbe Trimo niso bile prenesene na DUTB. "Trimo je do takrat že storil bistvene korake v smislu poslovnega prestrukturiranja in izboljšanja poslovanja. Morda so imeli kolegi mnenje, da je smiselno, da to podjetje ostane v bančnem okolju in se ga ne prinese na DUTB," je dejal.

"Na mestih, kjer nisem 100-odstotna, ne želim odgovarjati, saj ne želim kazensko odgovarjati zaradi kaznivega pričanja," je dejala Jasna Iskra. "Na mestih, kjer nisem 100-odstotna, ne želim odgovarjati, saj ne želim kazensko odgovarjati zaradi kaznivega pričanja," je dejala Jasna Iskra. Foto: YouTube Komisija zaslišala tudi nekdanjo direktorico pravnega oddelka Banke Slovenije

Komisija je danes zaslišala še nekdanjo direktorico pravnega oddelka Banke Slovenije Jasno Iskra, ki je ob tem izpostavila slabe izkušnje z zaslišanji na komisiji o bančnih zlorabah iz prejšnjega sklica DZ.

"Na mestih, kjer nisem 100-odstotna, ne želim odgovarjati, saj ne želim kazensko odgovarjati zaradi kaznivega pričanja," je dejala. Tako ni želela ugibati, zakaj so nekateri člani sveta Banke Slovenije spremenili svoje mnenje, ko so sprejemali odločitve na medresorski komisiji, ki se je ukvarjala s sanacijo bank.

Poudarila pa je, da kot članica komisije ni bila nikoli deležna pritiskov pri odločanju o izboru izvajalca za stresne teste in pregled aktive, pa tudi ne glede umeščanja na seznam terjatev za prenos. "Vsak od nas bi koga na seznam dal ali pa koga odvzel. So bili pa vsi tam upravičeno," je dejala o postopkih uvršanja terjatev na seznam za prenos.

"Zadovoljna sem z učinki, ki so prinesli kapitalsko ustreznost bank, cenejše zadolževanje in mirno spanje," je Iskra odgovorila na vprašanje, ali je bila zadovoljna z rezultati stresnih testov bank.

Odgovarjati je morala tudi o stečaju podjetja njenega moža Arksi, ki je v stečaju. Poudarila je, da je ta družba kredite dobila tako kot ostale družbe, sama pa nikoli ni intervenirala za to, čeprav je bila tudi prokuristka te družbe. "To nima nič z DUTB in tu lahko zaključimo," je dejala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin