Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
31. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Pivovarna Laško Pivovarna Union Heineken Pivara Skopje Laško Zlatorog

Sreda, 31. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Komu je Heineken zaupal polnjenje piva iz Laškega

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Pivovarna Laško | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko smo se Slovenci pred meseci razveselili odločitve Heinekena, da bomo odslej v Ljubljani in Laškem polnili pivo znamke Heineken, se del varjenja in polnjenja najbolje prodajanega laškega piva seli v tujino.

V Pivovarni Laško, natančneje njen novi lastnik Heineken, so se odločili, da bodo po dveh letih svoje najbolje prodajano pivo znova varili in polnili tudi v tujini. Kot edina je licenco za polnjenje tega piva zunaj Slovenije dobila pivovarna Pivara Skopje.

Po naših informacijah bo pivo iz Makedonije namenjeno za domači trg ter za trga Črne gore in Kosova. Ni izključeno, da se jim bo v prihodnosti pridružila še kakšna država, na primer Srbija. Hrvaško bodo medtem še naprej oskrbovali neposredno iz Slovenije.

"Ambicija blagovne znamke Laško Zlatorog je postati vodilna osrednja blagovna znamka v regiji," so odločitev komentirali v Pivovarni Laško in napovedali ponovni napad na trge, na katerih so bili nekoč glavni igralci, njihovo pivo pa "hišna" pijača večine gostinskih lokalov.

"Ne bo spremembe v okusu"

Sporazum s Pivaro Skopje so sklenili po večmesečnih pripravah in testiranju, s čimer so v Laškem zagotovili, da bo zlatorog ohranil avtentičnost in kakovost.

Predsednik uprave družbe Pivovarna Laško Union Dušan Zorko in predsednik Heineken Europe Stefan Orlowski | Foto: STA , Predsednik uprave družbe Pivovarna Laško Union Dušan Zorko in predsednik Heineken Europe Stefan Orlowski Foto: STA , Čeprav v pivu za navedene trge ne bo več cenjena in odlikovana voda iz Laškega, temveč voda iz Skopja, v Pivovarni Laško zagotavljajo, da pivci žlahtne pijače zaradi tega ne bodo na slabšem in ne bodo opazili nobene spremembe v okusu.

Obdelava vode in drugih sestavin je postala standardizirana, tudi sicer pa voda ni (več) odločilna pri okusu in kakovosti piva, temveč so v ospredju druge sestavine. Ne nazadnje bodo v makedonski pivovarni varili pivo znamke Zlatorog po uveljavljenem receptu.

Makedonskim, črnogorskim in drugim porabnikom bo na voljo pivo znamke Zlatorog v 0,5- in 0,33-litrskih steklenicah, 0,5-litrskih pločevinkah in 1,5-litrskih plastenkah.

Velike naložbe v pričakovanju slovenskega piva

Pivara Skopje je največja pivovarna v Makedoniji, v kateri že polnijo piva znamk Skopsko, Heineken, Amstel in Gorsko ter brezalkoholne pijače znamk Coca-Cola, Fanta, Sprite, Nestea …

V Pivari Skopje so v pričakovanju piva znamke Laško Zlatorog za 30 odstotkov povečali proizvodne zmogljivosti. | Foto: Reuters V Pivari Skopje so v pričakovanju piva znamke Laško Zlatorog za 30 odstotkov povečali proizvodne zmogljivosti. Foto: Reuters Stoji v prestolnici Makedonije, do zdaj pa je imela zmogljivost za proizvodnjo 1,1 milijona hektolitrov pijač, ki so jih v letošnjem letu prenovili in občutno razširili. Zaradi nove pridobitve iz Slovenije so proizvodnjo piva povečali za kar 30 odstotkov.

Njena lastnika sta ameriška multinacionalka Coca-Cola in Heineken, del zadnjega je tudi Pivovarna Laško, tako da gre pri omenjeni potezi v resnici za stroškovno optimizacijo proizvodnje piva in logistike v skupini Heineken.

Od leta 2015 namreč legendarno pivo znamke Zlatorog varijo in polnijo v Laškem ter nato pošljejo na tudi več kot tisoč kilometrov dolgo pot na trge jugovzhodne Evrope.

V Laškem izgubljajo tržne deleže

Glavna naloga novega lastnika Pivovarne Laško Union je bila zaustavitev upadanja tržnega deleža na domačem trgu. Časi, ko sta bili na izbiro zgolj znamki piva Union in Laško, so namreč že zdavnaj minili.

Še v letu 2013 je skupina Pivovarna Laško obvladovala 86 odstotkov slovenskega trga piva, z agresivnim širjenjem bolj ugodnega (in kakovostnega) tujega piva ter uveljavitve manjših pivovarn pa je njen tržni delež do konca leta 2015 upadel že na 74 odstotkov. Podatkov za lansko leto še ni.

Veliki načrti na Kosovu, ki se niso izšli

Pred tem so pivo Zlatorog polnili v svoji kosovski pivovarni Birra Peja. Kupili so jo leta 2006, nekaj mesecev za tem, ko je vodenje Pivovarne Laško prevzel Boško Šrot. Ta jo je pozneje skoraj potopil in je glavni krivec za (raz)prodajo Radenske, Fructala …

Solastnik Birre Peje je bil kontroverzni kosovski poslovnež Ekrem Lluka, ki mu slovenski organi pregona očitajo prejem 10-milijonske provizije pri zagonu kosovskega telekomunikacijskega operaterja Ipko.

Boško Šrot je poskušal menedžersko prevzeti Pivovarno Laško, vendar mu je spodletelo. | Foto: Matej Povše Boško Šrot je poskušal menedžersko prevzeti Pivovarno Laško, vendar mu je spodletelo. Foto: Matej Povše Sprva so v Laškem načrtovali, da bi Birra Peja postala regionalni center za Pivovarno Laško, iz katere bi nato s pivom oskrbovali trge nekdanje Jugoslavije. Toda po Šrotovem odhodu in finančni sanaciji njegovih zgrešenih odločitev so se odločili drugače.

V letu 2014 so kosovsko pivovarno prodali lokalnemu podjetju Devolli Group, ki se ukvarja z distribucijo kave, moke in žimnic, nato pa postopoma selili proizvodnjo piva v Slovenijo. Zadnja steklenica zlatoroga na Kosovu je bila napolnjena julija 2015.

To ni bila prva pivovarna, ki jo je imela Pivovarna Laško v tujini. Že leta 2000 so postali lastniki Jadranske pivovare, leta 2009 pa so se ob negodovanju zaposlenih odločili, da ne bodo več pokrivali izgube iz poslovanja, ki je nastajala zaradi slabega vodenja, in jo zaprli.

Začeli polniti heineken

Medtem ko v Heinekenu manjši del proizvodnje iz Slovenije selijo v Makedonijo, tudi v Laškem niso ostali praznih rok. Že pred meseci jim je novi lastnik zagotovil nov posel.

Konec marca letos so s polnilne linije pivovarne v Laškem začele prihajati prve pločevinke piva znamke Heineken. Petdeset tisoč hektolitrov na leto bo namenjenih za slovenski, hrvaški in bosanski trg, prihodnje leto pa bodo začeli tudi njegovo varjenje. 

V Pivovarni Laško proizvajajo in polnijo še karlovačko pivo, slovaški Corgon, svetovno znano blagovno znamko Amstel in še  jabolčno vino strongbow. V Unionu pa so začeli polniti heinekenovo jabolčno vino (angl. cider) pod blagovno znamko Jabolčni Tat.

Laško, Union, Heineken | Foto: STA , Foto: STA , Pivovarna Laško Union je z začetkom lanskega leta prevzela tudi prodajo blagovnih znamk Heinekena na slovenskem trgu (Sol, Desperados, Goesser, Krušovice …).

Združevanje in odpuščanje

Pivovarna Laško in Pivovarna Union, ki ju je leta 2015 prevzel Heineken, sta sicer od začetka julija lani združeni v družbo z imenom Pivovarna Laško Union s sedežem v Ljubljani. 

Iz Laškega v Ljubljano so preselili polnjenje sodov, medtem ko so polnjenje nepovratnih steklenic preselili iz Ljubljane v Laško. Pivo še vedno varijo na obeh lokacijah in tako naj bi ostalo tudi v prihodnje.

Zaradi procesa združevanja so tudi precej odpuščali. V procesu prestrukturiranja je obe pivovarni zapustilo okoli 120 ljudi, enakomerno v Ljubljani in Laškem. Glavni val odpuščanj je mimo. V skupini je danes zaposlenih okoli 600 ljudi.

Kako poslujeta združeni pivovarni

Združena družba Pivovarna Laško Union je v lanskem letu ustvarila 150 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in več kot 11 milijonov evrov čistega dobička. 

Poslovni rezultati niso primerljivi z letom 2015, ko sta pivovarni v Laškem in Ljubljani še delovali samostojno.

Ne spreglejte