SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko najboljši slovenski start-upi pokažejo, kaj znajo

1

termometer

 | Foto:
Osem start-upov, ki so v zadnjih treh mesecih v ljubljanskem pospeševalniku ABC pilili svoje produkte, je dočakalo demo dan: pokazali so, kaj znajo, in se predstavili investitorjem.

Je naš start-up zasnovan pravilno? Lahko izboljšamo poslovno idejo? Kako se ta obnese v praksi? Jo bo trg 'zagrabil'? Kaj je mreženje, kako lahko bolje tržimo? Kako se lotiti podatkovne analitike? To je strnjen povzetek vprašanj, na katera so zadnje tri mesece odgovore iskale ekipe osmih start-up podjetij, sedmih domačih in enega iz sosednje Avstrije, ki so marca dobila priložnost, da se vključijo v ljubljanski ABC Accelerator.

Prvi podjetniški pospeševalnik v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, namenjen širjenju podjetništva in globalnega poslovnega razmišljanja v Sloveniji in širši regiji, vodi mladi podjetnik Dejan Roljič s svojo ekipo, znan po več uspešnih zgodbah iz preteklosti, tudi poslovne šole Shanghai Summer School, in avtor dobrodelnega projekta Kruh za pr'jatla iz leta 2013.

V treh mesecih morajo pogoltniti ogromno znanja Pospeševalniki start-upom nudijo celoten ekosistem, potreben za izboljšanje in nadgradnjo poslovne ideje, prostorsko in tehnološko infrastrukturo, izobraževanje in mentorstvo ter pripravo za vstop na globalni trg. V nasprotju s podjetniškimi inkubatorji, kjer od ideje do njene implementacije v praksi mine daljši čas, so pospeševalniki zasnovani tako, da start-upi v treh, štirih mesecih prejmejo potreben pospešek: preizkus in po potrebi spremembo poslovnega modela, izboljšanje produkta ter se izstrelijo na globalni trg.

Še prej jih čaka demo dan ali tako imenovani pitch, na katerem se predstavijo potencialnim investitorjem. V Kristalni palači so tako včeraj pred več kot 20 potencialnih domačih in mednarodnih vlagateljev, ki iščejo priložnost za dobro naložbo, stopili mladi podjetniki iz start-upov: Styliff, Venxly, Facility, TravelStarter, Moveo, Smart Futuristic, Symvaro in Messenger ter predstavili produkte, ki so jih pod mentorstvom Roljiča in drugih pilili od marca naprej. Skušali so jih prepričati, da je prav njihov izdelek vreden posebne finančne pozornosti, ki start-upom omogoča, da se uveljavijo tudi globalno.

Start-upi v programu pospeševalnika ostajajo do septembra. Oktobra pospeševalnik ABC sprejme nova podjetja.

Dejan Roljič sicer napoveduje, da bodo nov pospeševalnik kmalu odprli v sosednji Avstriji, Salzburgu. Aprila 2017 pa bo po njegovih besedah zaživel podoben pospeševalnik na azijski celini, v Šanghaju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin