SiolNET. Posel danes Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajski izvoz na najnižji ravni v zadnjih dveh letih

0,11

termometer

kitajska | Zaradi kitajske strategije ničelne tolerance do covid-19 so bile dlje časa zaprte številne tovarne, prevoz je bil otežen in v pristaniščih so nastali zastoji, kar je posledično vplivalo na trgovanje s tujino. | Foto: Reuters
Zaradi kitajske strategije ničelne tolerance do covid-19 so bile dlje časa zaprte številne tovarne, prevoz je bil otežen in v pristaniščih so nastali zastoji, kar je posledično vplivalo na trgovanje s tujino. Foto: Reuters

Rast kitajskega izvoza se je aprila močno upočasnila, kažejo podatki kitajske carinske uprave. Obseg izvoza se je v primerjavi z lanskim aprilom zvišal za 3,9 odstotka, kar je najnižja rast v zadnjih dveh letih. Kitajski uvoz je medtem aprila stagniral.

Marca se je kitajski izvoz na letni ravni povečal za 14,7 odstotka, aprila pa se je rast upočasnila zaradi strogih koronskih ukrepov, ki veljajo na Kitajskem.

Čeprav je 3,9-odstotna rast izvoza glede na Bloombergovo raziskavo presegla napovedi strokovnjakov, ki so napovedovali 2,7-odstotno krepitev, gre za najnižjo raven po juniju 2020, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi kitajske strategije ničelne tolerance do covid-19 so bile dlje časa zaprte številne tovarne, prevoz je bil otežen in v pristaniščih so nastali zastoji, kar je posledično vplivalo na trgovanje s tujino.

Po mnenju strokovnjakov so na rast izvoza vplivali tudi kriza, povezana z vojno v Ukrajini, ter počasno okrevanje držav po dveh letih pandemije covid-19.

Obseg izvoza je glede na marec, ko se je skrčil za 0,1 odstotka, stagniral.

Kitajska zunanja trgovina se po besedah tiskovnega predstavnika carinskega urada Lija Kuiwena sooča z zapletenim in težavnim zunanjim okoljem. Vseeno pa je Li, kot piše AFP, poudaril, da ima gospodarstvo še vedno prostor za preobrat, saj temelji ostajajo pozitivni.

Peking Novice Strategija ničelne tolerance do covid-19 ohromila Peking Kitajska trgovina Posel danes Zaradi ukrepov proti koronavirusu se kitajsko gospodarstvo ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin