Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
13.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Fabris Peruško Andrej Plenković Ante Ramljak Agrokor

Torek, 27. 2. 2018, 13.36

6 let, 1 mesec

Novi prvi mož Agrokorja nekoč solastnik slovenskega Halcoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Znana je nova sanacijska ekipa v Agrokorju. Hrvaška vlada je to nalogo zaupala Fabrisu Perušku in Ireni Weber. Z delom bosta začela, ko bo vladni predlog potrdilo trgovsko sodišče v Zagrebu.

Fabris Peruško je bil do sedaj član uprave Agrokorjevega podjetja Tisak, njegova nova namestnica Irena Weber pa je bila Ramljakova svetovalka za nepremičnine in neosnovno dejavnost Agrokorja.

Plenković je po današnji seji vlade dejal, da Peruško in Weber uživata široko podporo, njuno imenovanje pa da so pozdravili tudi  dobavitelji Agrokorja. Pričakuje, da bosta že z jutrišnjim dnem začela z delom v Agrokorju.

"Nova izredna uprava se bo podrobno seznanila z osnutkom predloga za prestrukturiranje. Za vlado je pomembno, da dosežemo dogovor, s katerim pa ne bodo vsi zadovoljni," je dejal Plenkovič.

Kljub predčasnemu odhodu Ramljaka pa v Agrokorju očitno ostajajo svetovalci, zaradi katerih je sploh prišlo do njegove zamenjave. 

Fabris Peruško | Foto: LinkedIn Foto: LinkedIn Hrvaški premier je povedal, da bo ameriška družba Alix Partners, ki je bila ključni Ramljakov svetovalec, še naprej delala za Agrokor. Posloviti se ne bo potrebno niti svetovalcem iz družbe Texo Management, kjer je v preteklosti delal Ramljak. Plenković je dejal, da odločitev glede tega ni v pristojnosti vlade.

Trenutno v Agrokorju vodijo pogovore z banko Sberbank, ki predstavlja največjo oviro do sklenitve dogovora o sanaciji. V Sberbank si želijo, da bi prišlo do uravnoteženega dogovora, s katerim bi zadovoljili tudi interese finančnih upnikov.

Peruško se je izobraževal v Ljubljani 

Kot je znano, je prejšnji teden Ante Ramljak zaradi očitkov o netransparentnem delovanju in navzkrižju interesov nepreklicno odstopil s položaja izrednega pooblaščenca v Agrokorju. Zato je danes vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića imenovala njegovega naslednika.

Peruško je diplomiral na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, magistriral pa na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let je bil svetovalec v svetovalni hiši McKinsey & Co, kjer se je ukvarjal z različnimi projekti prestrukturiranja.

Od leta 2002 do 2006 je Peruško zasedal enega od vodstvenih položajev v Halcomu, enem od naših najbolj uveljavljenih podjetij za informacijsko tehnologijo. Bil je vodja poslovnega razvoja za srednjo in vzhodno Evropo. V Halcomu je imel tudi manjšinski delež. Od leta 2016 je Halcom v lasti kanadske multinacionalke Constellation Software.

V zadnjem obdobju je bil direktor operacij vodilnega ruskega spletnega trgovca Lamoda.ru. Maja lani je postal član uprave Tiska, zadolžen za finance in prestrukturiranje.

Webrova je medtem kariero začela v investicijski družbi CAIB, kjer je v preteklosti služboval tudi Ramljak. V letu 2016 je postala članica uprave hrvaške Kentbanke, aprila lani pa je začela z delom v Agrokorju.

Tako kot Ramljak imata tudi Peruško in Webrova vsak svoje podjetje za svetovanje.

Opozicija stopnjuje pritisk na ministrico

Medtem ko bo zasedala hrvaška vlada, pa se na pobudo druge največje opozicijske stranke Most pod vodstvom Boža Petrova sestaja hrvaška opozicija. Most namreč preverja, ali je mogoče zbrati dovolj podpore za uspešno interpelacijo proti ministrici za gospodarstvo Martini Dalić

Nanjo se je v zadnjih tednih stopnjeval pritisk, naj odstopi, saj naj bi bila kot Ramljakova podpornica soodgovorna za sporne posle v Agrokorju. Očitajo ji tudi odgovornost za sporni zakon Lex Agrokor. 

O njegovi ustavnosti naj bi po napovedih še pred odločitvijo upnikov o usodi sporazuma o prestrukturiranju odločalo hrvaško ustavno sodišče.

Opozicija zaradi Agrokorja zahteva odhod ministrice za gospodarstvo Martine Dalić. | Foto: STA , Opozicija zaradi Agrokorja zahteva odhod ministrice za gospodarstvo Martine Dalić. Foto: STA , Slovensko vrhovno sodišče pa je pojasnilo, da bo absolutno prednostno obravnavalo pritožbo Agrokorja o nepriznanju tujega insolvenčnega postopka v Sloveniji.

Opozicija ima tokrat več možnosti, da uspe z zahtevo za odpoklic, saj odhod Dalićeve podpirajo tudi poslanci srbske manjšine v hrvaškem parlamentu, ki so del koalicije.

Ramljak odpustil 2.500 ljudi

Na Hrvaškem odmeva tudi zadnje razkritje, da je Ramljak iz Agrokorjevih družb odpustil že 2.500 ljudi, vendar to ni bilo omenjeno v niti enem poročilu o poslovanju Agrokorja v času prestrukturiranja. To je zmotilo celo vladajočo Hrvatsko narodno stranko (HNS), ki opozarja, da je bil eden od razlogov za sprejetje Lex Agrokor ohranitev delovnih mest.

Skupina Agrokor ima torej po novem skoraj deset odstotkov manj zaposlenih na Hrvaškem. Konec leta 2016 jih je bilo 28.365.

Ne spreglejte