Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
20. 10. 2015,
14.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

GEN-I združitev Elektro Ljubljana

Torek, 20. 10. 2015, 14.05

5 let, 6 mesecev

Kaj skorajšnja "poroka" GEN-I in Elektro Ljubljana pomeni za odjemalce?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Agencija za varstvo konkurence je po desetih mesecih presoje družbama za dobavo električne energije GEN-I in Elektro Ljubljana izdala dovoljenje za združitev. Kaj to pomeni za končne odjemalce?

Pozitivna odločba Agencije za varstvo konkurence (AVK) predstavlja zeleno luč za začetek postopka združevanja dveh največjih akterjev na maloprodajnem trgu električne energije v Sloveniji. Odločba ju med drugim omejuje pri dvigu cen za gospodinjske in male poslovne odjemalce za naslednjih pet let.

Združena GEN-I in Elektro Energija bosta oskrbovala več kot 350 tisoč odjemalcev električne energije, kar predstavlja okoli 41-odstotni tržni delež. Obe blagovni znamki za zdaj ostajata.

Spomnimo, da sta oktobra pod isto streho zaživeli že družbi Elektro Gorenjska Prodaja in Elektro Celje Energija. Združeno podjetje Ece obvladuje 23-odstotni tržni delež oziroma zagotavlja električno energijo več kot 200 tisoč gospodinjstvom in 30 tisoč podjetjem. S tem je drugi največji ponudnik energije v Sloveniji.

Kdo je ženin in kdo nevesta? "Najava poroke je prijeten dogodek, kdo je ženin in nevesta, pa še ne vem," je v uvodu novinarske konference v šali dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki je lastnik družbe Elektro Energija.

Do združitve jih čaka še dolga pot, a kljub temu ostajajo optimistični. Proces združevanje bo potekal v več fazah in bo trajal celo prihodnje leto, zaključil pa se bo predvidoma leta 2017.

Prvi koraki v smeri združevanja so predvideni spomladi prihodnje leto, ko naj bi družba GEN-I prek dokapitalizacije postala 50-odstotni lastnik družbe Elektro Energija. Koliko svežega kapitala bo Gen-I zagotovil, še ni znano, saj cenitev trenutno poteka.

Novo podjetje bo opravljano po enotirnem sistemu s štiričlansko upravo, v kateri bodo zagotovo Robert Golob, Andrej Ribič in Bojan Kumer.

V Sloveniji bosta ostala znanje in dobiček Kot je pojasnil, so v družbi Elektro Ljubljana dalj časa ugotavljali, da postaja slovenski trg dobaviteljev energije prenatrpan, zato so za povezovanje iskali primernega strateškega partnerja.

Sprva so se neuspešno dogovarjali z Elektro Celje in HSE, na koncu pa našli GEN-I. Čeprav so se ozirali tudi po združevanju z nemškim dobaviteljem električne energije RWE, so v GEN-I prepoznali bistveno bolj zanesljivega partnerja.

"Predvsem pa je to dobro za Slovenijo, kjer bosta ostala tako znanje kot dobiček. Skušali bomo dokazati, da lahko tudi slovenska energetska podjetja konkurirajo na tujih trgih," je poudaril Ribič.

Po Ribičevih besedah je GEN-I mlado in hitro rastoče slovensko podjetje s številnimi znanji, ki na slovenskem trgu manjkajo, Elektro Ljubljana pa ima dolgoletne izkušnje in veliko sistemskega znanja, ki ga bodo uporabili na skupni poti.

V GEN-I so se povezovanja sprva ustrašili Veselja nad odločitvijo AVK ni skrival niti predsednik uprave družbe GEN-I Robert Golob.

"Ko smo pred letom dni začeli razmišljati, da bi iz organske rasti prešli tudi v povezovanje s sorodnimi podjetji, smo se povezovanja z družbo Elektro Energijo bali, saj nismo verjeli, da bomo dobili dovoljenje varuha konkurence. Šele včeraj se je končal deset mesecev dolg postopek presoje skladnosti združitve s pravili konkurence," je povedal Golob.

Varuha konkurence so po njegovem prepričali tudi z združevanjem znanja, ko bodo lahko slovensko zgodbo o uspehu ponudili tudi mednarodnim trgom v energetiki.

V GEN-I želijo mednarodno trgovalno mrežo okrepiti z dodatnimi znanji in ljudmi za prodajo velikim poslovnim sistemom. V Elektru Energiji vidijo primernega partnerja, s katerim bodo lahko nastopali na zahtevnih evropskih trgih. S tem bodo ustvarili več dodane vrednosti za slovenska podjetja in odjemalce.

Prihodnjih pet let cen ne bodo zviševali Kot obljublja Golob, bodo sinergije delili s slovenskimi odjemalci. "Šest let smo bili najcenejši in tako bo tudi po združitvi. AVK smo se zavezali, da prihodnjih pet let ne bomo dvigovali cen elektrike," je obljubil.

Direktor podjetja Bojan Kumer iz Elektro Energije pa je poudaril, da prioriteta ostajajo njihovi zvesti kupci, ki jim bodo lahko ponudili višjo kakovost storitev, zagotovili cenovne ugodnosti na področju električne energije in razširili ponudbo na področju zemeljskega plina. Za zadnjega odjemalcem v Ljubljani celo obljubljajo desetodstotno nižjo ceno od primarnega dobavitelja v Ljubljani. To je Energetika Ljubljana.

Odjemalci elektrike pri Elektru Energije bodo deležni vseh ugodnosti družbe GEN-I Za obstoječe odjemalce se ne bo spremenilo nič in jim ni treba ničesar narediti. Bodo pa vseh akcij in ugodnosti družbe GEN-I po novem deležni tudi odjemalci električne energije pri družbi Elektro Energija.

Kadrovskega cunamija ne bo Na novinarski konferenci so zatrdili, da skupno poslovanje ne bo prineslo večjih pretresov pri številu zaposlenih.

"Zagotovo se bodo zgodile določene menjave, a končni rezultat bo večje število zaposlenih," je napovedal direktor družbe GEN-I, kjer letno zamenjajo med 10 in 15 odstotkov delavcev, a ves čas tudi povečujejo število zaposlenih.

Ne spreglejte