Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
13.49

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Dubrovnik vlada

Nedelja, 3. 2. 2019, 13.49

5 let, 2 meseca

Južni Dalmaciji se obeta za 600 milijonov evrov projektov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Stradun, Dubrovnik | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Hrvaška vlada je z lokalno in regionalno samoupravo v dubrovniško-neretvanski županiji podpisala 52 pogodb za infrastrukturne projekte. Njihova vrednost znaša skoraj 4,5 milijarde kun (608 milijonov evrov), je na petkovi seji vlade, ki je potekala v Dubrovniku, povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaška vlada je kot strateške investicijske projekte opredelila razvoj mestne vodovodno-komunalne infrastrukture v Dubrovniku ter gradnjo hitre ceste od Dubrovnika do letališča Čilipi in naprej proti meji s Črno goro.

Po Plenkovićevih besedah je vlada s svojimi sklepi omogočila izvajanje 2,8 milijarde kun (378 milijonov evrov) vrednega projekta v vodnem gospodarstvu. Gre za gradnjo ter rekonstrukcijo vodovodnega in kanalizacijskega sistema. Projekt bodo delno financirali tudi z evropskimi sredstvi.

Za prenovo približno 30 kilometrov dolgega odseka jadranske magistrale pri Dubrovniku je hrvaška vlada za zdaj namenila 22 milijonov kun (2,97 milijona evrov). Pričakujejo, da bo uvrstitev cestne povezave med Dubrovnikom in Črno goro med strateške vladne investicije pospešila izvajanje tudi tega projekta, je povedal minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Hrvaški premier je še omenil, da so približno 518 milijonov kun (70 milijonov evrov) iz državnega proračuna zagotovili za posodobitev obmorskih pristanišč v najbolj južni hrvaški županiji, 1,5 milijona kun (202 tisoč) pa za ureditev dnevne bolnišnice v Metkoviću.

V dubrovniško letališče bodo vložili 225 milijonov evrov

Plenković je izpostavil projekt mostu na polotok Pelješac kot "ključni simbol prvih sedmih let hrvaškega članstva v Evropski uniji". Spomnil je, da je EU za gradnjo mostu prispevala 357 milijonov nepovratnih sredstev. Pričakuje, da bodo gradnjo mostu in pristopnih cest čez polotok Pelješac v celoti končali do februarja 2022.

Pelješac
Avtomoto Začetek gradnje "slovenskega" mostu na Pelješac #video

Po seji vlade je hrvaški premier v petek obiskal tudi letališče v Čilipih. V izjavi za medije je izrazil zadovoljstvo, da bodo do konca leta posodobili celotno letališče, ki bo lahko sprejelo do pet milijonov potnikov letno oziroma dvakrat več kot lani. Vrednost projekta je 225 milijonov evrov, od tega je EU prispevala 160 milijonov.

Pogodbe, ki jih je vlada podpisala v Dubrovniku, se med drugim nanašajo tudi na ureditev centra za upravljanje komunalnih odpadkov, ki je ocenjen na 480 milijonov kun (65 milijonov evrov), pa tudi na gradnjo večnamenskega kongresnega središča in študentskega doma v Dubrovniku. Mestom in občinam v županiji so podarili vrsto nepremičnin, sofinancirali bodo tudi številne kulturne ter umetniške projekte in programe.

Ne spreglejte