SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska banka prala denar za mafijo

4

termometer

Škandali ne pretresajo le ameriških in evropskih bank, ampak tudi druge banke. Sredi afere je ena največjih bančnih skupin na Japonskem Mizuho Financial Group, ki je sklepala posle z mafijci.

Pretekli mesec je v javnost pricurljala novica, da je Mizuho za japonsko mafijo Jakuza opral za okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,45 milijarde evrov). Škandal je na naslovnicah japonskih medijev vztrajal več tednov, obenj pa se je kritično obregnil tudi japonski finančni minister Taro Aso.

Aso je izpostavil, da gre za "velikansko težavo". Posebej ga skrbi, ker so vodilni v Mizuhu sprva trdili, da o dvomljivih poslih ne vedo nič. "To je najslabše, kar so lahko v banki naredili," je dejal. Vodstvo banke je namreč vedelo za sklepanje poslov z mafijo, a tega ni preprečilo, je ugotovila posebna skupina pravnikov.

Mizuho je regulatorjem že posredoval zavezo, da bo zaradi škandala kaznovanih več kot 50 vodilnih. Predsednik upravnega odbora banke Takashi Tsukamoto bo odstopil s položaja prvega moža banke, ohranil pa bo položaj predsednika matične družbe. Izvršni direktor Jasuhiro Sato, ki je priznal, da je vedel za posojila, a je možnost odstopa zavrnil, bo medtem šest mesecev funkcijo opravljal brezplačno, preostali vodilni pa bodo prav tako ob dele plač. Vodja pristojnega oddelka za posojila bo izgubil mesto v upravnem odboru.

Jakuza se, tako kot recimo italijanska mafija, ukvarja z igralništvom, mamili in prostitucijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin