Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

izvoz uvoz rast Slovenija podjetje

Petek, 8. 6. 2018, 12.57

5 let, 10 mesecev

Izvoz v prvih štirih mesecih leta s skoraj 12-odstotno rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
izvoz slovenija | Foto STA

Foto: STA

Slovenski izvoz blaga je bil v prvih štirih mesecih leta za 11,6 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, uvoz pa se je v medletni primerjavi povečal za 10,7 odstotka, je danes objavil statistični urad. Presežek v blagovni menjavi s tujino v prvem štirimesečju je dosegel 317,9 milijona evrov.

V prvih štirih mesecih so slovenska podjetja izvozila za nekaj manj kot 10,1 milijarde evrov blaga, uvozila pa so ga za nekaj nad 9,7 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 103,3-odstotna.

Glavni izvozni proizvodi v tem obdobju so po navedbah statistikov prihajali iz skupin osebni avtomobili in zdravila, glavni uvozni proizvodi pa iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih materialov.

Marjan Šarec
Novice Preberite, kaj v pismu šestim strankam ponuja Marjan Šarec

Aprila vrednost izvoza višja od leta 2016

Izvoz v članice EU, s katerimi Slovenija ustvari okoli 80 odstotkov vse blagovne menjave, je narasel za 12,6 odstotka, na nekaj več kot 7,8 milijarde evrov, izvoz v države zunaj Unije pa za 8,3 odstotka, na nekaj nad 2,2 milijarde evrov. Uvoz se je po drugi strani ob rasti cen energentov bolj povečal iz držav nečlanic EU, za 18,9 odstotka, na nekaj manj kot dve milijardi evrov, medtem ko je uvoz iz članic EU narasel za 8,7 odstotka, na 7,7 milijarde evrov.

Samo aprila je bil izvoz blaga z nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov glede na četrti mesec lani večji za 14,3 odstotka, uvoz pa z nekaj pod 2,4 milijarde evrov za 13,6 odstotka. Tako vrednost uvoza kot izvoza je bila aprila višja tudi od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v 2016. Vrednost izvoza jih je presegla za 5,9 odstotka, vrednost uvoza pa za 3,7 odstotka.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil Janši #video

Rast izvoza tudi v države, ki niso članice EU

V blagovni menjavi s tujino je bil aprila ustvarjen presežek v vrednosti 109,5 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 104,6-odstotna.

Vrednost blaga, izvoženega v članice EU, je dosegla nekaj nad 1,9 milijarde evrov, vrednost iz teh držav uvoženega blaga pa nekaj manj kot dve milijardi evrov. Izvoz v članice EU se je aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 15,9 odstotka, uvoz pa za 15,7 odstotka.

Vrednost blaga, ki so ga slovenska podjetja aprila izvozila v države, ki niso članice EU, je medtem dosegla rahlo več kot 543 milijonov evrov, vrednost iz teh držav uvoženega blaga pa skoraj 424 milijonov evrov. Izvoz v te države se je v medletni primerjavi povečal za 9,1 odstotka, uvoz pa za 4,6 odstotka.

Migranti
Novice Šefic: Ljubljana od Zagreba ne zahteva, da na mejo z BiH pošlje vojsko

Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih štirih mesecih v medletni primerjavi zvišala za 7,8 odstotka. Aprila se industrijska aktivnost v mesečni primerjavi ni spremenila, v primerjavi z lanskim aprilom pa je bila za 6,9 odstotka višja, je danes objavil statistični urad.

Vrednost industrijske proizvodnje se je v štirih mesecih najbolj, za 8,4 odstotka, zvišala v predelovalnih dejavnostih, 3,1-odstotno rast pa so državni statistiki izračunali v oskrbi z električno energijo, plinom in paro. V rudarstvu se je vrednost industrijske proizvodnje medtem znižala za 9,1 odstotka.

V rudarstvu se je samo aprila v mesečni primerjavi najbolj, za 25,4 odstotka, zvišala industrijska aktivnost. V predelovalnih dejavnostih se je zvišala za 0,3 odstotka, v oskrbi z elektriko, plinom in paro pa znižala za 4,2 odstotka.

Tudi v medletni primerjavi se je aprila najbolj zvišala vrednost industrijske proizvodnje v rudarstvu (za 14 odstotkov), v predelovalni dejavnosti je bila višja za 7,4 odstotka. V oskrbi z elektriko, plinom in paro se je vrednost industrijske proizvodnje znižala za 0,2 odstotka.

Glede na povprečje leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje aprila letos višja za 21,4 odstotka. Z vidika tehnološke zahtevnosti proizvodov se je v tej primerjavi najizraziteje povečala vrednost proizvodnje srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov, in sicer za 27,8 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil aprila v mesečni primerjavi višji za 0,4 odstotka, v medletni primerjavi pa za 8,3 odstotka.

Z vidika namenskih skupin so se na letni ravni zvišali tako prihodki v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo kot tudi prihodki v proizvodnji proizvodov za investicije in za široko porabo. Najbolj so narasli prihodki v proizvodnji proizvodov za investicije, in sicer za 18,4 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je aprila glede na mesec prej zvišala za 0,3 odstotka, zvišala pa se je tako v rudarstvu kot v predelovalnih dejavnostih (za 9,7 odstotka oz. za 0,3 odstotka).

Na letni ravni se je vrednost zalog zvišala za 8,3 odstotka, glede na povprečje leta 2015 pa za 20,9 odstotka.

Ne spreglejte