Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
11.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav Croatia Osiguranje

Četrtek, 10. 10. 2013, 11.16

7 let, 2 meseca

Hrvaški protiudarec slovenski nameri nakupa hrvaške zavarovalnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada je danes odločila, da Zavarovalnico Triglav izloči iz igre za nakup njihove največje državne zavarovalnice Croatia osiguranje.

Hrvaška vlada je odločila, da se v drugi krog za nakup delnic največje hrvaške zavarovalnice uvrstita zgolj hrvaško podjetje Adris grupa in poljska zavarovalnica PZU. Za komentar zavarovalnice Triglav še čakamo.

Slovenska ponudba: Zagreb postane središče Balkana Zavarovalnica Triglav je za nakup državnega hrvaškega podjetja ponudila največ, in sicer dobrih tisoč evrov za delnico. Skupno bi za nakup deleža v hrvaški zavarovalnici namenil 202 milijona evrov (100 milijonov evrov lastnih sredstev, preostanek z dokapitalizacijo). Zavarovalnica Triglav je hrvaški vladi ponudila, da vse svoje hčerinske družbe na Balkanu pripoji hrvaški zavarovalnici. S tem bi Croatia osiguranje postala središče vseh slovenskih zavarovalniških dejavnosti v tujini.

Zakaj je uradno izpadel Triglav? Izločitev Zavarovalnice Triglav iz igre za nakup državnega deleža hrvaška vlada utemeljuje s predpostavko, da Slovenci nimajo dovolj sredstev za prevzem. Odličitev Triglava, da tudi Hrvatom ponudijo nakup delnic Zavarovalnice Triglav, ima hrvaška vlada za neprimerno, češ da bi Triglav svež denar za nakup iskal na Hrvaškem. Hrvaška vlada od kupca sicer zahteva, da Hrvaška še naprej ostane solastnica zavarovalnice, in sicer najmanj četrtinskega deleža in največ 30 odstotkov.

Protiudarec za Mercator Med finančnimi poznavalci se sicer špekulira, da bi lahko bila takšna poteza hrvaške vlade odgovor na zaplete z Agrokorjevim prevzemom Mercatorja. Neuradno je tako slišati, da želi Agrokor za prevzem Mercatorja plačati bistveno manj od predvidenih 120 evrov za delnico. Poleg tega bi lahko prevzem Mercatorja preprečile številne afere v Sloveniji okoli Mercatorja – od prisluhov Agrokorjevega lobista Tomaža Lovšeta do nedavne kriminalistične preiskave na NLB glede suma izdaje notranjih informacij pri prevzemu največjega slovenskega trgovca.

Ne spreglejte