SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški po sedmih letih končno pozitivna napoved

1

termometer

Mednarodni denarni sklad je napovedal, da se bo hrvaški bruto domači proizvod letos zvišal za približno 0,5 odstotka, v prihodnjih letih pa naj bi se rast gibala na ravni od 1,5 do dveh odstotkov.

Če se bo napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF) uresničila, bo letošnja rast hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP) prva v sedmih letih.

Strokovnjaki IMF ugotavljajo, da se je zasebna potrošnja na Hrvaškem odbila od dna, zaposlovanje se je stabiliziralo, podjetja, tudi državna, beležijo boljše poslovanje, znake izboljšanja pa kažejo tudi izvoz in tuje neposredne investicije. "Opažamo pozitivne znake za hrvaško gospodarstvo," so ob koncu obiska misije na Hrvaškem sporočili iz IMF.

Hrvaško gospodarstvo je precej odvisno od uvoza, v IMF pa zdaj z zadovoljstvom opažajo, da gospodarstvo iz usmerjenosti v uvoz vendarle napreduje v smeri izvozne usmerjenosti.

"A gospodarstvo kljub temu še ni izšlo iz kritične faze," opozarjajo v IMF. Veliko podjetij je prezadolženih, plače so v primerjavi z drugimi novimi članicami EU relativno visoke, poslovno okolje pa je šibko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin