SiolNET. Posel danes Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarstvi ZDA in evroobmočja z do 30-odstotnim krčenjem?

0,60

termometer

Proizvodnja |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gospodarstvi ZDA in območja evra se bosta v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni skrčili v obsegu do 30 odstotkov, okrevanje na raven pred pandemijo novega koronavirusa pa bo trajalo vsaj do konca prihodnjega leta, je v teh dneh napovedala bonitetna hiša Fitch.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v Fitchu, je zajezitev javnega življenja v ZDA in Evropi povzročila "resen padec gospodarske aktivnosti".

V tej luči ocenjujejo, da bodo ukrepi za upočasnitev širjenja virusa bruto domači proizvod (BDP) v tekočem četrtletju v ZDA in evrskih državah lahko na ravni trimesečja znižali za od sedem do osem odstotkov, na letni ravni pa za od 28 do 30 odstotkov, poročanje AFP povzema STA.

Borza, Wall Street, New York, NYSE, borzni posrednik Posel danes Koronavirus opustošil tudi borze, kaj sledi?

Gre za upočasnitev gospodarske aktivnosti brez primere, so izpostavili v Fitchu in dodali, da se je nekaj podobnega v prvem četrtletju zgodilo tudi na Kitajskem.

V drugi polovici leta bi lahko sledilo izboljšanje

V bonitetni hiši so izpostavili še, da se lahko v drugi polovici leta, če bodo zdravstvena kriza in ukrepi popustili, pričakuje izrazito izboljšanje v gospodarstvu. Prav tako lahko gospodarsko aktivnost pomagajo spodbuditi stimulativni vladni ukrepi.

Porsche Avtomoto Posledice rekordnega leta: Porsche daje zaposlenim 9 tisoč evrov nagrade

Tudi v tem primeru pa se BDP na raven pred pandemijo novega koronavirusa ne bo povrnil pred koncem leta 2021, so navedli v Fitchu.

Podjetja bodo namreč zaradi finančnih težav oklestila investicije, padec cen vrednostnih papirjev bo prestrašil vlagatelje, povečana brezposelnost pa bo zmanjšala zasebno potrošnjo, so še napovedali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin