SiolNET. Posel danes Novice
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarska rast se je v tretjem četrtletju dodatno umirila

0,45

termometer

delavci, proizvodnja, Revoz
Foto: STA

Bruto domači proizvod (BDP) Slovenije se je v tretjem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani realno povečal za 2,3 odstotka. To pomeni, da se je gospodarska rast po drugem četrtletju še dodatno umirila. V devetih mesecih skupaj je bila rast 2,7-odstotna. Inflacija je novembra na letni ravni znašala 1,4 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Ohlajanje rasti slovenskega gospodarstva se je tako v tretjem trimesečju nadaljevalo. Če je v začetku leta realna rast BDP dosegla še 3,3 odstotka, se je v drugem četrtletju umirila na 2,5 odstotka, v tretjem pa je bila z 2,3 odstotka torej še nekoliko nižja.

Po desezoniranih podatkih se je BDP v tretjem četrtletju glede na trimesečje prej okrepil za 0,8 odstotka, kar je vseeno bolje kot v drugem četrtletju, ko je bila četrtletna rast ničelna. V prvem trimesečju je dosegla 0,6 odstotka.

V medletni primerjavi je bila medtem gospodarska rast, prilagojena za vpliv sezone in koledarja, dveodstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v drugem trimesečju in 1,5 odstotne točke manj kot v prvih treh mesecih leta.

Potrošnja gospodinjstev se povečuje

Domače trošenje se je v tretjem četrtletju glede na enako obdobje lani povečalo za 3,8 odstotka. K višji rasti domačega trošenja so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot bruto investicije.

Izvoz se je v tretjem četrtletju letos medletno povečal za 4,5 odstotka, kar je približno enaka rast kot v prejšnjih četrtletjih letošnjega leta (4,9 in 5,0 odstotka). Ker pa se je uvoz povečal izraziteje kot izvoz, to je za 6,7 odstotka, je bil prispevek menjave s tujino k rasti negativen v višini 1,2 odstotka.

Novembra 1,4-odstotna inflacija na letni ravni

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se novembra na letni ravni zvišale za 1,4 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,1 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,6-odstotna, je objavil državni statistični urad.

Letno inflacijo so višale predvsem višje cene hrane ter višje cene raznovrstnega blaga in storitev.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 1,4-odstotna (novembra lani 2,1-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,6-odstotna (v enakem obdobju lani dvoodstotna). Na mesečni ravni so cene v povprečju ostale enake kot v oktobru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin