Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
25. 7. 2018,
9.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

4

Natisni članek

turizem Finančna uprava Airbnb

Sreda, 25. 7. 2018, 9.43

5 let, 8 mesecev

Furs izrekel za dobrih 36 tisoč evrov kazni #Airbnb

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

4

Airbnb

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Furs v zvezi neprijavljenim sobodajalstvom in nedovoljenim oglaševanjem ugotovil 289 kršitev. V enakem obdobju je uvedel 98 postopkov o prekršku ter izdal 30 odločb o prekršku v skupnem znesku 36.200 evrov.

Furs je do konca letošnjega januarja 1056 zavezancem, za katere so ugotovili, da nimajo registriranega sobodajalstva in da prek Airbnb ali katere druge platforme oddajajo nepremičnine v turistične namene na črno, postavil rok, da registrirajo svojo dejavnost in jim naznanijo svoje prihodke, od katerih niso plačali davka. Teh prihodkov naj bi bilo skupno za 1,7 milijona evrov. Zoper posameznike, ki tega niso storili, je Furs konec februarja sprožil postopek. 

Preverili smo, kakšen je izplen Fursa iz izrečenih glob. 

Airbnb
Novice Več kot tisoč lastnikov stanovanj je utajilo 1,7 milijona evrov #Airbnb #video

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Furs v zvezi z neprijavljenim sobodajalstvom in nedovoljenim oglaševanjem ugotovil 289 kršitev, so nam pojasnili. V enakem obdobju so uvedi 98 postopkov o prekršku ter izdali 30 odločb o prekršku v skupnem znesku 36.200 evrov. Ob tem pojasnjujejo, da še naprej potekajo postopki individualne obravnave vseh domnevnih kršiteljev, ki še niso bili obravnavani.

"Eden izmed glavnih namenov naše zimske akcije je bil ozavestiti zavezance, ki oddajajo nepremičnine v kratkotrajni najem, da prijavljajo dohodke ter si uredijo status, ki bo skladen z zakonodajo. Namen zagotovo ni bil izrekanje glob, pač pa, da zavezanci, ki morda niso vedeli ali niso bili dovolj pozorni, da morajo prijaviti te dohodke, to storijo prostovoljno in v naprej določenem roku," poudarjajo na Fursu.

Airbnb Ljubljana
Novice Lastniki stanovanj lahko v kratkem pričakujejo pošto s Fursa #Airbnb

Iz zgornjega grafa je razvidno, da je bilo v prvih štirih mesecih letošnjega leta število na novo registriranih sobodajalcev najvišje v zadnjih štirih letih. | Foto: Finančna uprava Iz zgornjega grafa je razvidno, da je bilo v prvih štirih mesecih letošnjega leta število na novo registriranih sobodajalcev najvišje v zadnjih štirih letih. Foto: Finančna uprava "Po drugi strani pa so te aktivnosti vplivale, po naši oceni, tudi na dvig davčne kulture in zavedanje, da je treba plačevati davke, saj je javnost te aktivnosti povečini sprejela pozitivno. Podatki kažejo na večje prostovoljno izpolnjevanje obveznosti iz naslova turističnega najema," še pojasnjujejo na Fursu.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je tako registriralo 2229 zavezancev za oddajo nepremičnine v turistične namene, od 4. decembra lani do 30. aprila letos pa je bilo napovedanih prihodkov iz sobodajalstva za 2.043.431 evrov in obračunanega davka za 163.685 evrov.

Airbnb
Novice Prejel je pošto s Fursa, čeprav nima stanovanja #Airbnb

Za delo na črno in za nedovoljeno oglaševanje vam grozijo naslednje globe:

Globe | Foto:

V Sloveniji je mogoče nepremičnino prek Airbnb oddajati na dva načina:

- Fizična oseba je lahko sobodajalec, če ima manj kot 15 ležišč in če dejavnost opravlja le do pet mesecev v koledarskem letu. Pri tem mora biti vpisana v poslovni register, v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov mora določiti kategorijo nastanitvenega obrata. Ob opravljeni storitvi mora izdati račun in imeti cenik storitev. V bloku mora med drugim dobiti soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov.

- Fizična oseba lahko nepremičnino oddaja tudi neturistično – po stanovanjskem zakonu. Nepremičnine lahko oddaja za daljše ali krajše časovno obdobje, najemniki pa so začasno prijavljeni na naslovu in ne plačujejo turistične takse. Pri tem mora imeti sklenjeno najemno pogodbo in dejavnost priglasiti davkariji.

 

 

Ne spreglejte