Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
14.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

Airbnb Booking.com oddaja stanovanje FURS

Četrtek, 1. 3. 2018, 14.14

6 let, 1 mesec

Prejel je pošto s Fursa, čeprav nima stanovanja #Airbnb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Airbnb

Domov ste dobili pismo s finančne uprave (Furs), v katerem  vas pozivajo, da pojasnite nakazila, ki ste jih prejeli od Airbnbja ali Bookinga? Vi pa sploh nimate nepremičnine, ki bi jo lahko oddajali (na črno). Na "črnem seznamu" davčne uprave ste se morda znašli iz drugega, manj očitnega razloga. Prav to se je zgodilo tudi našemu bralcu.

Ko je naš bralec, ki želi ostati anonimen, na pošti dvignil priporočeno pismo finančne uprave (Furs), je sprva pomislil, da gre za kakšna obvestila, povezana s tem, da že leta posluje kot samostojni podjetnik. Ti imajo z davčno službo pogosto opravka, sploh če vse računovodske storitve opravljajo sami. A ko je odprl pošto, je na presenečenje odkril, da gre za nekaj povsem drugega.

Furs ga je pozval, naj izpolni priložen vprašalnik glede svojih domnevnih dohodov iz naslova oddajanja nepremičnin v turistične namene. Poenostavljeno povedano, naj se izreče o tem, ali je tudi sam eden tistih, ki so prek Airbnbja, Bookinga ali drugih podobnih podjetij svoje stanovanje ali sobe oddajali na črno.

Po pojasnila se je obrnil na pristojni davčni urad, kjer mu je referentka svetovala, naj preprosto izpolni vprašalnik in pojasni, da gre za pomoto. Tako je izpolnjen vprašalnik pospremil z zelo zabavnim dopisom, ki je zagotovo narisal nasmeh na obraz tudi sicer precej resnim birokratom. Preberete ga lahko spodaj.

Takole je naš vir hudomušno odgovoril Fursu, ko mu je vrnil izpolnjen vprašalnik. | Foto: Facebook Takole je naš vir hudomušno odgovoril Fursu, ko mu je vrnil izpolnjen vprašalnik. Foto: Facebook

Na seznamu zaradi opravljanja prevajalskih storitev za Booking

Za pojasnila smo se obrnili na finančno upravo. Kot so nam pojasnili, se je naš bralec na njihovem seznamu verjetno znašel zato, ker so videli, da z Bookinga prejema prihodek. Ker niso vedeli, zakaj – ali zaradi oddajanja stanovanj na črno ali zaradi česa drugega – so ga pozvali, naj pojasni finančne prilive.

Naš bralec sicer za omenjenega ponudnika namestitev redno opravlja prevajalska dela, kar ima tudi ustrezno prijavljeno oziroma registrirano. Od tod tudi stalni prilivi z Bookinga na njegov račun. A ker kontrolni sistem tega ne zaznava, se je znašel med vsemi preostalimi, za katere Furs sumi, da so najemodajalci, pa tega niso prijavili.

Naš bralec sicer še čaka na uraden odgovor na izpolnjen vprašalnik in svoja pojasnila, ki jih je poslal Fursu. Kršitelje čaka od 400 evrov do 30 tisoč evrov kazni, odvisno od vrste kršitve. | Foto: Thinkstock Kršitelje čaka od 400 evrov do 30 tisoč evrov kazni, odvisno od vrste kršitve. Foto: Thinkstock

Takšni primeri so izjema, pravijo na Fursu

So nam pa na Fursu pojasnili, da so primeri, kot je ta, redkost. "To so tiste izjeme, ki jih nikakor ne moremo predvideti. A prav zato, ker smo dopuščali možnost takšnih redkih izjem, smo dali dva meseca časa za samoprijave. Pa tudi zdaj ljudem ne pošiljamo glob, ampak zgolj in samo pozive, s katerimi jih prosimo, da v petih dneh pojasnijo stvari," je dejal Stojan Glavač iz Fursove službe za odnose z javnostmi in dodal: "Globe bomo izrekali šele v prekrškovnih postopkih."

"Te bomo pošiljali, ko bo postopek nadzora oziroma pridobivanja podatkov končan in ko bodo na podlagi dejanskega stanja ugotovljene kršitve predpisov. Če bo zavezanec na podlagi poziva Fursu pojasnil, da v njegovem primeru ne gre za kršitev predpisov (na primer, da ni prejemal sredstev iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem), potem seveda ne bo globe."

Podrobneje o pošti, ki jo je Furs začel pošiljati domnevnim kršiteljem, in o tem, koliko ljudi se je do konca januarja registriralo samih, lahko preberete tukaj.

Do zdaj samo pozivi, glob še niso pošiljali

Do zdaj so s Fursa poslali okrog 400 pozivov in še niti ene globe, pojasnjujejo. Pozive je finančna uprava pošiljala le tistim zavezancem, pri katerih so prejeli kontrolne podatke, da so prejemali nakazala na njihove račune od ponudnikov oddajanj v turistični najem in do 31.januarja niso za nazaj ustrezno registrirali dejavnosti in prijavili teh prihodkov.

Furs pod drobnogled jemlje tiste, ki so na svoje transakcijske račune prejemali nakazilaod ponudnikov oddajanj v turistični namen in do konca januarja za nazaj niso ustrezno registrirali dejavnosti oziroma prijavili teh prihodkov. | Foto: STA , Furs pod drobnogled jemlje tiste, ki so na svoje transakcijske račune prejemali nakazilaod ponudnikov oddajanj v turistični namen in do konca januarja za nazaj niso ustrezno registrirali dejavnosti oziroma prijavili teh prihodkov. Foto: STA , "Če je nekdo od teh ponudnikov prejel nakazila na tekoči račun zaradi kakšne druge storitve (npr. fotografiranje ali prevajanje), bo to v roku, ki je določen v pozivu, lahko tudi preprosto dokazal (npr. predložil bo račun za fotografsko storitev ali za storitev prevajanja), davčni organ pa bo preveril, ali je ta dohodek vključil v predložen obračun davčnemu organu," je dodal Glavač.

"Sicer pa lahko v turistični namen oddaja nepremičnino tudi posameznik, ki sicer ni lastnik te nepremičnine (sorodnik ali partner lastnika nepremičnine). Ugotavljamo tudi primere, ko je eden izmed družinskih članov prejemal nakazila na svoj TRR od oddajanja nepremičnin v turistični najem, v postopku pa pojasnjuje, da je sobodajalec njegova mama oziroma drug družinski član in da se zaveda, da dohodki niso bili nakazani na pravilni TRR, kar se bo v postopku ustrezno preverjalo."

Pošta ga je vznemirila

A vseeno je našega bralca pošta vznemirila. "V pozivu je pisalo, da Furs razpolaga s podatki o mojih dohodkih, doseženih iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični namen. Iz njihovih uradnih evidenc naj bi bilo razvidno – tako je namreč pisalo –, da za obdobje, v katerem naj bi dosegal te dohodke, nimam ustrezno prijavljene dejavnosti oddajanja nepremičnin v turistični najem," nam je prebral del prejete pošte in dodal: "Jaz sploh nimam nepremičnin, kaj šele, da bi jih na črno oddajal. Seveda me potem takšna pošta razjezi."

Ne spreglejte