SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fortenova še s soglasjem srbskega regulatorja za prenos Mercatorja

0,02

termometer

Mercator, trgovina
Foto: Ana Kovač

Srbski urad za varstvo konkurence je danes odobril namero skupine Fortenova grupe za prevzem nadzora nad družbo Mercator na srbskem trgu. S tem je Fortenova dobila soglasje varuhov konkurence za prenos Mercatorja na vseh trgih, kjer ga je potrebovala, in je tako odpravljena še ena uradna ovira za prenos Mercatorja na Fortenovo, so sporočili.

Kot so v sporočilu zapisali v Fortenovi, so z odločitvijo srbskega varuha konkurence v celoti izpolnili regulativne predpogoje za pridobitev soglasja za namero koncentracije Mercatorja od pristojnih nacionalnih regulativnih organov za varstvo konkurence na vseh ozemljih, kjer je to bilo potrebno - v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Severni Makedoniji. Hkrati je z odobritvijo koncentracije s strani Evropske komisije ta predpogoj izpolnjen tudi na celotnem ozemlju EU, navaja STA.

denar bankovci evro evri Digisvet Nemške banke so začele zavračati denar varčevalcev

"S to odločitvijo je odpravljena še ena formalna ovira za prenos Mercatorja v Fortenova grupo, kar pričakujemo, da se bo zgodilo konec marca 2021. Prenos delnic iz Agrokorja na Fortenova grupo nam bo omogočil konsolidacijo in nadaljnji razvoj naše regionalne maloprodajne mreže," je povedal glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Delničarji Fortenove bodo sicer na skupščini 12. marca med drugim odločali o nekaj pomembnih odločitvah v zvezi s prenosom Mercatorja na Fortenovo. Kot so v četrtek sporočili iz Fortenove, je med predlogi sklepov soglasje Fortenovi za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku največ do 390 milijonov evrov, ki bi jih Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga. S tem ko bi lahko Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos ne bi bilo več potrebno, poroča STA.

Hkrati bodo delničarji odločali o zamenjavi delnic, ki jih ima ruska banka Sberbank v Mercatorju, za delež v Fortenovi. Če bodo to zamenjavo podprli, bo 18,53 odstotka delnic Mercatorja v lasti Sberbank prenesenih na Fortenovo, v zameno pa bo ruska banka povečala lastništvo v Fortenovi na 44 odstotkov.

"S sprejetjem in izvajanjem teh sklepov ter po pridobitvi soglasja regulatorja za koncentracijo Mercatorja in Fortenova grupe na srbskem trgu bi bili doseženi vsi preostali ključni predpogoji za skorajšnji prenos delnic Poslovnega sistema Mercator na Fortenova grupo," so zapisali v družbi, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin