Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2019,
12.36

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Mercator Agrokor Fortenova grupa Maksim Poletajev

Torek, 20. 8. 2019, 12.36

4 leta, 8 mesecev

Fortenova grupa obvestila Evropsko komisijo o načrtovanem prevzemu Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Mercator | Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke. | Foto STA

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke.

Foto: STA

Fortenova grupa, ki je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja, je Evropsko komisijo kot regulatorja varstva konkurence na ravni EU obvestila o nameravanem prevzemu delnic slovenskega Mercatorja, so danes povedali v Fortenovi grupi. Kot so dodali, so predhodni postopek v Bruslju sprožili 13. avgusta.

V Fortenovi grupi danes niso želeli ugibati o tem, kdaj bo prišlo do načrtovanih lastniških sprememb pri prevzemu delnic Mercatorja. Kot so izpostavili, bodo vsi nadaljnji koraki odvisni od tega, kdaj bo EU odgovorila na obvestilo o nameravani koncentraciji družb na ravni EU, vključno s Hrvaško in Slovenijo.

Časnik Dnevnik medtem danes piše, da je možno, da bo Evropska komisija odločanje o koncentraciji med Mercatorjem in Fortenovo grupo prepustila Agenciji za varstvo konkurence.

Na sedežu družbe so danes tudi potrdili, da so podoben postopek kot v Bruslju sprožili tudi pri pristojnih lokalnih regulatorjih v BiH, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Mercator
Novice Skupina Mercator v prvem četrtletju z izgubo, družba z dobičkom

Mercator naj bi del skupine postal do konca novembra

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke, ter dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe. Povedal je tudi, da so prenesli večino premoženja skupine, ki je bilo v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Dnevnik medtem navaja ocene neimenovanih poznavalcev, da so možnosti, da do prenosa Mercatorja na Fortenovo grupo pride do konca novembra, majhne. Z načrtovanimi lastniškimi spremembami mora namreč najprej soglašati vseh 55 bank upnic Mercatorja. Nato bo morala Fortenova grupa objaviti prevzemno ponudbo za Mercatorjeve delnice, ki niso v lasti Agrokorja; gre za približno 30 odstotkov delnic, od teh jih ima 18 odstotkov v lasti Sberbank.

Od tega, ali bo morala Fortenova grupa odkupiti tudi paket delnic od Sberbanke, bo odvisna višina sredstev, ki jih bo morala zagotoviti. Kot najvišji možni znesek se po navedbah časnika omenja 70 milijonov evrov.

Mercator
Novice Mercator pomembno prispeval k lanskemu dobičku Agrokorja

Fortenova grupa zaživela aprila

Fortenova grupa je zaživela 1. aprila letos, ko so potrdili poravnavo, s katero so 45 insolventnih podjetij vključili v novo družbo prek njihovih zrcalnih podjetij, ki so k svojemu imenu dodala besedo plus. Na Fortenovo grupo so prenesli tudi 32 Agrokorjevih solventnih podjetjih na Hrvaškem.

Prenos lastnine v nekdanjih 82 Agrokorjevih podjetjih, ki so zunaj Hrvaške, med katerimi je največji Mercator, pa predstavlja drugo fazo izvajanja poravnave, ki je stekla po sklenitvi postopka na Hrvaškem.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki največji lastnici družbe, ruski Sberbanki odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca Mercator za delnice nove družbe. Če bo aneks poravnave uveljavljen, bo Sberbank dobila dodatni 1,6-odstotni delež Fortenove ob obstoječih 39,2 odstotka.

Mercator
Novice Mercator lani z 1,6 milijona evrov dobička
Mercator.
Novice Agrokor prenesli na drugo podjetje, Mercator ostaja pri "starem" #video
Ne spreglejte