Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
16.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

5

Natisni članek

kriptovalute

Četrtek, 20. 4. 2023, 16.52

1 leto

Evropski parlament z zeleno lučjo pravilom za urejanje področja kriptovalut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

5

Bitcoin, kriptovalute | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Evropski parlament je danes prižgal zeleno luč prvim celovitim pravilom za urejanje področja kriptovalut. Ponudniki storitev bodo morali skladno z novo uredbo zaščititi digitalne denarnice strank, če bodo izgubili kriptosredstva vlagateljev, pa bodo morali za to odgovarjati. Namen pravil je zaščita vlagateljev pred zlorabami in manipulacijami.

Nova pravila – Evropska komisija je njihov osnutek prvič predstavila oktobra 2020 – se nanašajo na kriptopremoženje, pod okrilje katerega spadajo kriptovalute, kakršni sta bitcoin in ether, ter druga trgovalna sredstva, katerih vrednost je zavarovana s tehnologijo veriženja blokov, na primer nezamenljivi žetoni (non-fungible tokens oz. NFT).

Dotikajo se različnih rešitev. Zagotovljen naj bi bil večji nadzor nad trgovanjem s kriptosredstvi, tako da bi bilo to bolj usklajeno s tradicionalnimi finančnimi praksami. To naj bi kriminalcem otežilo izkoriščanje kriptovalut za pranje denarja.

Divji zahod na področju kriptovalut bodo regulirali 

Poleg tega se velikim igralcem na področju kriptovalut nalaga razkritje podatkov o porabi energije. EU si namreč prizadeva za zmanjšanje visokega ogljičnega odtisa v tej dejavnosti.

Cilj uredbe je regulacija industrije, ki velja za divji zahod ter jo že nekaj časa pretresajo škandali in polomi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od zadnjih tovrstnih polomov je bankrot kriptoborze FTX in njenega sestrskega podjetja za trgovanje s kriptovalutnimi hedge skladi Alameda Research. Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je obtožen več milijard dolarjev težke goljufije.

Po mnenju nekaterih poslancev zakonodaja še premalo stroga

Evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in kapitalske trge Mairead McGuinness je med današnjo razpravo v parlamentu opozorila, da FTX, če bi bila že podvržena novim pravilom EU, nekaterih svojih praks ne bi mogla izvajati, kar bi lahko preprečilo njen kolaps, s tem pa vlagateljem prihranilo velike izgube.

Urejanja področja kriptovalut je bil vesel tudi poslanec Zelenih Ernest Urtasun. "Pomanjkljiva regulacija se je več kot desetletje odražala v ogromnih izgubah neizkušenih vlagateljev, ob tem pa je zagotavljala varno zatočišče goljufom in mednarodnim kriminalnim omrežjem," je navedel.

Nekateri poslanci pa so bili do zakonodaje tudi kritični, češ da ni dovolj stroga. Prav tako je bilo slišati, da naj bi ovirala razvijanje inovacij, kar pa je McGuinnessova zavrnila.

Nova pravila mora uradno potrditi še Svet EU, nato bodo objavljena v uradnem listu EU. V veljavi bodo od julija 2024, potem ko jih bodo v nacionalni pravni red prenesle države članice EU.

Še letos naj bi EU predstavila tudi predlog za digitalni evro.

Christian Rau
Novice "Če kdo želi uporabljati kriptovalute, mora biti uporaba preprosta"
Binance
Novice Je eno od največjih podjetij na svetu obsojeno na smrt?

 

Ne spreglejte