SiolNET. Posel danes Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

0,68

termometer

Gospodarska rast |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 5,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,8 odstotne točke več, kot je predvidela v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto pa ji je napovedala petodstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v majski napovedi. Rast med drugim poganjajo potrošnja in naložbe.

Medtem ko je Bruselj maja Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in za leto 2022 v višini 5,1 odstotka, ji zdaj za letos napoveduje 5,7-odstotno rast, prihodnje leto pa petodstotno.

Okrevanje slovenskega gospodarstva podpirajo močna rast zasebne potrošnje, naložbe in izvoz, zlasti izvoz blaga v obsegu, ki presega predkrizno raven. Na splošno vpliv krize še naprej blažijo obsežni vladni ukrepi v podporo zaposlovanju in likvidnosti podjetij, je v danes objavljeni gospodarski napovedi zapisala Evropska komisija.

Komisija je sicer že v spomladanski napovedi zapisala, da slovensko gospodarstvo spodbuja predvsem domača potrošnja, ki se krepi, pričakovati pa je tudi rast investicij tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Evropska komisija letno objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Evropska komisija Bruselj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bruselj še izboljšal napoved gospodarske rasti v EU

Evropska komisija je ob tem izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Obe območji bosta letos dosegli 4,8-odstotno, prihodnje leto pa 4,5-odstotno rast. To je občutno izboljšanje glede na majsko napoved. Rast gre pripisati uspešnemu spopadanju z novim koronavirusom in odpiranju gospodarstva v državah članicah.

Evropsko gospodarstvo naj bi se okrepilo hitreje, kot je bilo pričakovano, saj je aktivnost v prvem četrtletju letošnjega leta presegla pričakovanja, izboljšane zdravstvene razmere v drugem četrtletju pa so spodbudile hitrejše rahljanje omejitvenih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije covid-19.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin