Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 7. 2021,
11.22

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Natisni članek

Slovenija Evropska komisija gospodarska rast BDP

Sreda, 7. 7. 2021, 11.22

2 leti, 9 mesecev

Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Gospodarska rast | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 5,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,8 odstotne točke več, kot je predvidela v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto pa ji je napovedala petodstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v majski napovedi. Rast med drugim poganjajo potrošnja in naložbe.

Medtem ko je Bruselj maja Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in za leto 2022 v višini 5,1 odstotka, ji zdaj za letos napoveduje 5,7-odstotno rast, prihodnje leto pa petodstotno.

Okrevanje slovenskega gospodarstva podpirajo močna rast zasebne potrošnje, naložbe in izvoz, zlasti izvoz blaga v obsegu, ki presega predkrizno raven. Na splošno vpliv krize še naprej blažijo obsežni vladni ukrepi v podporo zaposlovanju in likvidnosti podjetij, je v danes objavljeni gospodarski napovedi zapisala Evropska komisija.

Komisija je sicer že v spomladanski napovedi zapisala, da slovensko gospodarstvo spodbuja predvsem domača potrošnja, ki se krepi, pričakovati pa je tudi rast investicij tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Evropska komisija letno objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Evropska komisija Bruselj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bruselj še izboljšal napoved gospodarske rasti v EU

Evropska komisija je ob tem izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Obe območji bosta letos dosegli 4,8-odstotno, prihodnje leto pa 4,5-odstotno rast. To je občutno izboljšanje glede na majsko napoved. Rast gre pripisati uspešnemu spopadanju z novim koronavirusom in odpiranju gospodarstva v državah članicah.

Evropsko gospodarstvo naj bi se okrepilo hitreje, kot je bilo pričakovano, saj je aktivnost v prvem četrtletju letošnjega leta presegla pričakovanja, izboljšane zdravstvene razmere v drugem četrtletju pa so spodbudile hitrejše rahljanje omejitvenih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije covid-19.

Ne spreglejte