Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2013,
8.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pošta cene

Sobota, 23. 3. 2013, 8.36

7 let, 2 meseca

Država znižuje stroške poštnih storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je vlada načrtovala prenos nalog s področja državne informatike na Pošto Slovenije, se to doslej še ni uresničilo.

V Pošti Slovenije so državi ponudili možnost racionalizacije stroškov z izvajanjem elektronskih storitev, s čimer bi nadomestili obstoječe klasične poštne storitve. Obseg poslovanja se je sicer lani znižal za tri milijone evrov.

Kot so pojasnili na ministrstvu, pristojnem za javno upravo, prehod na celovito elektronsko poslovanje ostaja ena izmed glavnih nalog države, saj bodo s tem dosegli dvig učinkovitosti, znižanje stroškov, poenostavitev in optimizacijo poslovnih procesov in hitrejše prilagajanje spremembam. Na ta način bodo znižali stroške poštnih storitev, ki so v tem trenutku nedvomno previsoki glede na možnosti, ki jih omogoča sodobna tehnologija.

Na ministrstvu so zato aktivno pristopili k razvoju rešitev za elektronsko podporo ključnim poslovnim procesom, kot so popolna informatizacija pisarniškega poslovanja, izdajanje e-računov, elektronsko arhiviranje dokumentacije, elektronska podpora sklepanju pogodb, elektronska podpora javnemu naročanju ter elektronska podpora upravnim in prekrškovnim postopkom.

26 milijonov poštnih stroškov za državne organe

Terminski plan je v tem trenutku težko definirati, saj se morajo v fazi proučevanja in analiz ukvarjati s kompleksnimi vprašanji, na katera ni enoznačnega odgovora. Ne glede na to pa vsi postopki potekajo in bodo tudi v prihodnje potekali v skladu z veljavno zakonodajo in pravili javnega naročanja, s čimer bomo zagotovili transparentnost in gospodarnost porabe proračunskih sredstev, so še pojasnili na pristojnem ministrstvu.

Na finančnem ministrstvu pa so pojasnili, da so v preteklem letu skupaj za vse državne organe porabili dobrih 26 milijonov evrov za poplačilo poštnih stroškov in stroškov kurirske službe. Največji stroški so bili pri sodiščih, Dursu in Državni volilni komisiji.

Direktorat za javno naročanje je za nižanje stroškov izvedel za poštne storitve odprti postopek oddaje javnega naročila kot skupno javno naročilo po pooblastilih. Naročilo za poštne storitve je bilo oddano za 164 naročnikov, kamor sodijo ministrstva, organi v sestavi, vladne službe, upravne enote, občine, sodišča, državni zbor in druge inštitucije.

Prihodki s strani države se bodo zniževali

S tem so bile v povprečju dosežene za deset odstotkov nižje cene v primerjavi s tržnimi. Prav tako je bil z izvedbo enega javnega naročila za vse naročnike dosežen posredni prihranek, saj je posamezen naročnik podal le pooblastilo za izvedbo postopka oddaje javnega naročila in na podlagi krovne pogodbe, ki jo je podpisalo ministrstvo za finance, podpisal neposredno pogodbo.

Za Pošto Slovenije, ki je sicer v 100-odstotni državni lasti, je država tudi pomemben poslovni partner, a se je obseg storitev zaradi sprejema zakona za uravnoteženje javnih financ in spremembe socialne zakonodaje občutno znižal. Na Pošti ocenjujejo, da so bili lani prihodki od storitev opravljenih za državo nižji za približno tri milijone evrov, glede na razmere pa pričakujejo, da se bodo v prihodnjih letih ti še zniževali.

Ne spreglejte