SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delnice NLB še danes na voljo institucionalnim vlagateljem

0,06

termometer

NLB banka |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Potem ko so od 29. oktobra do 7. novembra interes za nakup delnic NLB lahko oddali mali vlagatelji, lahko še danes do 15. ure to storijo institucionalni vlagatelji. Njim je namenjena večina deleža, ki ga v NLB prodaja država. Jutri bo predvidoma znana končna cena za delnico, ki bo nekje med 51,50 in 66 evrov.

Država, ki prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico po metodi IPO, bo institucionalnim vlagateljem po načrtih ponudila 90 odstotkov deleža, ki ga prodaja. Tega bo sicer določila v odvisnosti od količine vpisov v tranši, namenjeni tem vlagateljem in malim vlagateljem.

Neuradno interes obstaja

Na interes in na končno cena za delnico vplivajo razmere na trenutno zelo negotovem trgu. Neuradno je slišati, da interes med slovenskimi institucionalnimi vlagatelji obstaja, so pa ti regulatorno omejeni pri tem, koliko delnic ene same družbe lahko kupijo. Interes bi lahko izkazali tudi institucionalni vlagatelji iz regije, npr. hrvaški pokojninski skladi.

Za slovenske pokojninske sklade, ki jih upravljajo družbe v lasti Zavarovalnice Triglav, Modre zavarovalnice, Kapitalske družbe in zavarovalniške skupine Sava, medtem, kot smo pisali na Siol.net, velja prepoved nakupa. Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč v mnenju enemu od upravljavcev pokojninskih skladov zapisala, da delnic NLB ne smejo kupovati družbe, ki so v najmanj petinski lasti države.

NLB banka Posel danes Varuh kapitalskega trga tik pred zdajci: Ne smete kupiti delnic NLB!

Naročil dovolj

Po sredinem poročanju časnika Finance je poslovni medij Bloomberg v svojem informacijskem sistemu za vlagatelje objavil enovrstično sporočilo, da je prag knjige naročil za NLB dosežen. Neimenovani viri so za časnik potrdili, da sta vodilna koordinatorja IPO Deutsche Bank in JP Morgan institucionalnim vlagateljem sporočila, da je naročil za izdajo dovolj, ter jim namignila, da imajo možnost za dopolnitev oziroma izboljšanje v knjigo naročil vnesenih ponudb.

Na podlagi te neuradne informacije še ne gre sklepati, da je prodaja NLB uspela, saj lahko vlagatelji naročila teoretično še umaknejo. A dodali so, da finančniki tovrstno sporočilo dejansko dojemajo kot takšno, da je najmanj za 50 odstotkov in eno delnico NLB naročil. Se pa v IPO pogosto zgodi, da poskušajo v zadnjih dneh svetovalci pri prodaji spodbuditi vpisnike k oddaji višjih ponudb, so še zapisali na Financah.

NLB Novice Za male vlagatelje se izteka čas za nakup delnic NLB

Mali vlagatelji - fizične ali pravne osebe, ki niso dobro poučeni investitorji - so lahko vpisali najmanj deset  delnic in jih plačali po ceni 66 evrov. Ko bo znano, kolikšna bo končna cena za delnico in koliko delnic bo posameznik lahko kupil, jim bo NLB morebitno razliko vrnila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin