Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
14.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Luka Koper Dragomir Matić nezaupnica uprava

Petek, 1. 12. 2017, 14.12

6 let, 4 mesece

"Če gre za kupovanje glasov, je lahko praksa uprave Luke Koper sporna in neetična"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Luka Koper dvigalo | Foto Luka Koper

Foto: Luka Koper

Uprava Luke Koper ima pravico, da v poslovni načrt vključi zaposlitev prekarnih delavcev, ki bi morali biti zaposleni, aktualno dogajanje v našem največjem pristanišču komentira Vid Doria iz Transparency International Slovenia. Vendar pa ob tem poudarja, da zaposlitve delavcev v strateških državnih podjetjih ne bi smele biti stvar političnih preigravanj oziroma morebitnega "kupovanja glasov" upravam.

Uprava Luke Koper pod vodstvom Dragomirja Matića si pred izredno skupščino Luke, na kateri bodo odločali o nezaupnici upravi, poskuša pridobiti naklonjenost nekaterih vplivnih predstavnikov zaposlenih v Luki.

Uprava delavcem v zameno za podporo ponuja ugodnosti

Matićeva uprava je v zadnjih tednih s predsednikom sveta delavcev Mirkom Slosarjem, ki nasprotuje potezam države v Luki in zahteva zamenjavo nadzornikov, sklenila dogovor, ki bo Slosarju prinesel bistveno višjo plačo. Kolikšno plačo bo ta prejemal, ni znano, je pa jasno, da bo imela Luka zaradi dogovora s Slosarjem za sto tisoč evrov dodatnih stroškov.

V javnosti se ustvarja vtis, da želi uprava Luke pod vodstvom Dragomirja Matića pred izredno skupščino na svojo stran pridobiti sindikaliste. | Foto: STA , V javnosti se ustvarja vtis, da želi uprava Luke pod vodstvom Dragomirja Matića pred izredno skupščino na svojo stran pridobiti sindikaliste. Foto: STA ,

Dogovor s Slosarjem je uprava vezala na potrditev poslovnega načrta za prihodnje leto, v katerega je med drugim vključila tudi zaposlitev nekaj sto prekarnih delavcev, izvajalcev pristaniških storitev. Hkrati naj bi uprava Luke pred morebitno krivdno odpovedjo zaščitila tudi predsednika sindikata žerjavistov Mladena Jovičića, ki je bil vpleten v nedavno delovno nesrečo s smrtnim izidom.

TI Slovenia: Če je v ozadju kupovanje glasov, potem je praksa zaposlovanja sporna

Generalni sekretar Transparency International (TI) Slovenia Vid Doria ocenjuje, da poteza uprave, da v poslovni načrt vključi zaposlitev prekarnih delavcev, ni sporna: "Uprava Luke Koper ima vso pravico, da to naredi. To je popolnoma zakonito, z vidika varnosti zaposlitev omenjenih delavcev pa gre zagotovo za pozitiven ukrep uprave."

Praksa zaposlovanja pa je po njegovih besedah sporna, če uprava z zaposlitvami delavcev pridobiva podporo za lastno preživetje. 

"Če se na takšen način pridobiva glasove, na kar kažejo nekateri indici v javnosti, potem omenjeni postopki korporativnega upravljanja niso v skladu z dobrimi poslovnimi praksi, vsekakor pa ne temeljijo na pričakovanih etičnih standardih. Praksa, s katero se na ta način trguje, bi bila zagotovo sporna," pojasnjuje Doria.

Vid Doria iz Transparency International Slovenija poudarja, da bi bila praksa zaposlovanja na podlagi "kupovanja" glasov v Luki Koper zagotovo sporna. | Foto: STA , Vid Doria iz Transparency International Slovenija poudarja, da bi bila praksa zaposlovanja na podlagi "kupovanja" glasov v Luki Koper zagotovo sporna. Foto: STA ,

Doria: Zaposlitve ne bi smele biti odvisne od političnih igric

Luka Koper, ki velja za eno od najpomembnejših in največjih strateških naložb države, je po njegovih besedah že najmanj tri desetletja v središču političnih igric. Zaposlitve prekarnih delavcev, tako trdi Doria, ne bi smele biti stvar preigravanj, ampak bi morale biti samoumevne: "Izvajalci pristaniških storitev bi morali biti zaposleni. Z usodo teh delavcev se ne bi smeli igrati."

Politična preigravanja in nehigienično poslovanje po njegovih besedah neposredno ne vplivajo le na poslovanje Luke Koper: "Takšni poslovni vzorci in politični vplivi se najprej odražajo na upravljanju in poslovnih rezultatih podjetja, nato pa neposredno vplivajo tudi na državo in na vsakega državljana. V končni fazi smo vsi državljani odvisni od državne blaginje in vplačujemo v državno blagajno."

Hkrati Doria izpostavlja še potrebo po krepitvi poslovne integritete in transparentnosti celotnega gospodarstva ter dodaja, da Luka Koper še zdaleč ni osamljen primer.

Z vprašanji o sporni praksi zaposlovanja in prezaposlovanja delavcev v Luki Koper smo se obrnili tudi na Slovenski državni holding (SDH), ki je večinski upravljalec našega največjega pristanišča. "Slovenski državni holding že dlje časa spremlja in prejema informacije o nepravilnostih poslovanja v Luki Koper in je v zvezi s tem sprejel in izvedel več upravljavskih odločitev," so sporočili iz SDH. Dodali so, da pričakujejo, da bo nadzorni svet luke v zvezi z novimi informacijami o ravnanju uprave zbral vsa potrebna pojasnila in informacije ter po potrebi vpogledal v ustrezne listine, jih proučil in skladno z izsledki tudi ukrepal. "Uprava Luke Koper zgornjih navedb do zdaj ni prepričljivo pojasnila javnosti, kar še dodatno krepi nezaupanje SDH," so zapisali in še spomnili, da so podprli predlog sklepa o izreku nezaupnice Matićevi upravi.
Ne spreglejte