SiolNET. Posel danes Novice
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj odobril koncentracijo Mercatorja in Fortenove

0,65

termometer

Mercator
Foto: STA

Evropska komisija je odobrila koncentracijo skupine Fortenova in Mercatorja. S tem je izpolnjen še en pogoj za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, soglasje za ta korak pa mora Fortenova dobiti še od bank upnic Mercatorja in srbskega varuha konkurence. Prenos naj bi se zgodil do konca leta.

"Evropska komisija je odobrila namero o koncentraciji, v okviru katere bo skupina Fortenova pridobila obvladovanje družbe Poslovni sistem Mercator," so danes v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, zapisali v Mercatorju.

Za ozemlja Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije je bila koncentracija priglašena pri pristojnih lokalnih organih za regulacijo tržne konkurence in vsi nacionalni organi, razen Komisije za zaščito konkurence Republike Srbije, so do zdaj odobrili koncentracijo, poroča STA.

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić. Novice Todorić zavrača odgovornost za zaplete z Agrokorjevimi delnicami Mercatorja

V Fortenovi so odobritve Evropske komisije veseli. "V kratkem pričakujemo tudi odobritev s strani srbske komisije. To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina, katere poslovanje je v interesu vseh deležnikov - od zaposlenih prek dobaviteljev in delničarjev do celotnega gospodarskega okolja, tako v posameznih državah kot v celotni regiji," je po poročanju STA dejal glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob robu obiska občine Pivka izrazil zadovoljstvo, da je že več kot pol leta vzpostavljena dobra komunikacija med Fortenovo in slovensko dobaviteljsko verigo, za katero si Počivalšek tudi po prenosu želi enakopraven položaj. "Verjamem, da bodo to komunikacijo v kratkem nadgradili s projektnim, dolgoročnim sporazumom v okviru zakonodaje," je dejal.

Minister je sicer spomnil tudi na nujnost pridobitve soglasja bank upnic Mercatorja, po novi zakonodaji pa mora s prenosom soglašati tudi država. Kot je bilo razumeti Počivalška, država temu, če bo sklenjen sporazum za slovenske dobavitelje, ne bo nasprotovala: "V zadnjem obdobju bolj optimistično gledam na prihodnost Mercatorja v novi, na drugačnih temeljih bazirani družbi."

Počivalška lani prijavili Evropski komisiji

Počivalška so predsedniki Fortenove konec lanskega leta celo prijavili Evropski komisiji. Razlog je po njihovem mnenju nedovoljeno vmešavanje v prenos lastništva z Agrokorja na Fortenovo. Počivalšek naj bi pri prenosu Mercatorja s propadlega Agrokorja na Fortenovo zahteval poseben status za slovenske dobavitelje, kar pa naj ne bi bilo v skladu z evropsko zakonodajo.

Zdravko Počivalšek Posel danes Varuh konkurence Hrvatom zasegel delnice Mercatorja #video

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je medtem poudaril, da bo močan lastnik Mercatorju omogočal nadaljnjo rast in razvoj ter podprl strateške projekte Mercatorja, vključno s 130-milijonsko investicijo v nov logistični center v Ljubljani, še piše STA.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalška prijavili Evropski komisiji

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin