SiolNET. Novice Slovenija
2,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalška prijavili Evropski komisiji

2,74

termometer

Zdravka Počivalška, ministra za gospodarstvo, so predsedniki Foretnove, ki je lastnica Mercatorja, prijavili Evropski komisiji. Razlog je po njihovem mnenju nedovoljeno vmešavanje v prenos lastništva z Agrokorja na Fortenovo.

Počivalšek naj bi pri prenosu Mercatorja s propadlega Agrokorja na Fortenovo zahteval poseben status za slovenske dobavitelje, kar pa naj ne bi bilo v skladu z evropsko zakonodajo, poroča Dnevnik. Zato so se pri Fortenovi, ki je prevzela zdrave dele propadlega Agrokorja, odločili za pritožbo na Evropsko komisijo.

Država vpliva na Mercator nima več, saj so ga pred leti prodali Hrvatom, Počivalšek pa naj bi zlorabljal svoj vpliv prek državne SID banke, še poroča Dnevnik. SID je tudi ena od bank upnic, Mercator pa ji dolguje 35 milijonov evrov.

Ob tem naj bi Počivalšek pisal tudi ruski banki Sberbank, ki je največja lastnica Fortenove in največja upnica propadlega Agrokorja Ivice Todorića.

Mercator Posel danes Je to rešitev za Mercator in državo pred hrvaško-rusko fronto? #video

Konec oktobra izvedeli slabo novico

Kot smo na Siol.net poročali že pred časom, so pred slabima dvema mesecema slovenski dobavitelji Mercatorja dobili dokončno potrditev, da so pred njimi težki časi. Od svojih odvetnikov so izvedeli slabo novico, da si ne morejo obetati dogovora, po katerem bi lahko še računali na enakopraven status v primerjavi z drugimi dobavitelji ali druge zaveze po prenosu Mercatorja pod okrilje nove družbe.

Mercator. Foto: STA

Počivalšek: Vse, kar sem počel, sem vedno javno povedal

Novinarjem je minister po koncu današnje seje vlade povedal, da je o pritožbi Fortenove izvedel iz medijev. Poudaril je, da sta se vlada in on sam prizadevala samo za zaščito slovenskih dobaviteljev v Mercatorju pod konkurenčnimi pogoji, Fortenova pa mora izpolniti omenjene pogoje za prenos Mercatorja na novo skupino. "Vse, kar sem počel, sem vedno javno povedal," je podčrtal in kot smešno označil, da očitki "prihajajo od tistih, ki se ne držijo slovenske zakonodaje". "V Sloveniji velja slovenska zakonodaja, ne lex Agrokor. Fantje bodo morali to spoštovati," je dodal.

Povedal je še, da se z ruskimi lastniki Fortenove in tudi Mercatorja še pogovarjajo glede zaščite dobaviteljev, pričakuje pa, da bodo tisto, kar so po njegovih besedah obljubili konec maja na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, izpolnili. "Delamo to, kar smemo početi, Fortenova in ostali pa morajo vedeti, da nismo država, kjer zakoni ne veljajo," je dejal.

Na vprašanje, če se lahko zgodi, da Mercator ne bo prenesen na novo skupino, pa je odgovoril, da je to treba vprašati Fortenovo. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin