Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2020,
19.32

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Brnik Air Serbia Lufthansa letališče

Četrtek, 14. 5. 2020, 19.32

3 leta, 11 mesecev

Brnik se prebuja: prvi letalski prevoznik objavil, kdaj bo začel leteti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

letališče brnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Srbski letalski prevoznik bo z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana začel leteti 29. maja, sprva bo letel dvakrat na teden, je poročal portal Ex-Yu Aviation, informacijo pa so potrdili tudi v Fraportu. Gre za prvega letalskega prevoznika, ki bo po ponovni vzpostavitvi letalskega potniškega prometa obnovil polete na brniškem letališču.

Po tem, ko je vlada 12. maja znova odprla letalski potniški promet, je AirSerbia prvi letalski prevoznik, ki je potrdil ponovne polete z Brnika. V Fraportu, ki upravlja brniško letališče, so za STA pojasnili, da je prevoznik Air Serbia polete v Beograd najavil do 15. junija, nato pa jih bodo prilagodili povpraševanju.

Air Serbii bo sledila Lufthansa, ta bo sredi junija z Brnika začela dnevno leteti v Frankfurt, so še povedali v Fraportu.

Fraport je sicer pozval vse prevoznike, ki so leteli na brniško letališče, da se izjasnijo o vnovični vzpostavitvi poletov. Potem ko sta se doslej odzvala Air Serbia in Lufthansa, na odziv preostalih še čakajo. V družbi pričakujejo, da se bo bolj jasna slika o tem, kateri prevozniki bodo junija obnovili polete, pokazala prihodnji teden.

javni potniški promet
Novice Nova sprostitev vlade: od jutri znova dovoljen letalski potniški promet

Letalski promet "zaklenjen" od 17. marca

Mednarodni letalski potniški promet, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca, je znova vzpostavljen od torka. Prevozi potnikov so na tri slovenska mednarodna letališča pri tem dovoljeni tako iz članic EU kot iz tretjih držav.

Po poletnem voznem redu, ki je začel veljati 29. marca, torej sredi obdobja prepovedi rednih potniških poletov v državo, so bili sicer na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana predvideni poleti 17 prevoznikov na 22 destinacij v 15 državah, poroča STA.

Lani zabeležili 1,72 milijona potnikov

Vnovična vzpostavitev letalskih linij pa bo odvisna od uspešnega spopadanja s koronavirusom po Evropi, olajšanjem prehoda mej med članicami, uspeha pri oživljanju gospodarstva in zagonu turizma. Veliko bo odvisno tudi od tega, v kakšnem stanju bodo prihodnje mesece dočakali letalski prevozniki. Nekaterim od njih bo morala zaradi izjemnega šoka pomagati tudi država.

Na letališču, kjer so že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, sicer poudarjajo, da bo trajalo kar nekaj časa, da bodo na Brniku spet dosegli lanske številke, ko je prek letališča potovalo 1,72 milijona potnikov. Teh je bilo sicer zaradi težav Adrie Airways, ki je jeseni nato pristala v stečaju, pet odstotkov manj kot predlanskim.

Ne spreglejte