Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2020,
6.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Natisni članek

Koronavirus potniški promet

Ponedeljek, 11. 5. 2020, 6.40

3 leta, 11 mesecev

Nova sprostitev vlade: od jutri znova dovoljen letalski potniški promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Vlada z 12. majem umika ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Sloveniji. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravljajo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki sedaj načrtovali letenje. Še vedno pa bo veljala prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča, in sicer do 12. junija.

13:05

Težave pri prehajanju meje

12:54

Zaenkrat še brez težav

09:11

Minister in direktor z vlakom

06:43

Stekel javni potniški promet

  • 20:50

  • 19:26

    Zdravstveni domovi postopno povečujejo obseg zdravstvenih storitev

    Po petkovi odločitvi vlade, da je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, zdravstveni domovi postopno povečujejo obseg dela. V Zdravstvenemu domu (ZD) Ljubljana bodo naslednji teden z delom začeli družinski zdravniki, pediatri in zobozdravniki. V ZD Celje so že danes z delom začele vse nedelujoče ambulante.

    Zdravstveni dom za študente Aškerčeva | Foto: Maša Belak Foto: Maša Belak

    V ZD Ljubljana bodo predvidoma od naslednjega tedna naprej izbrani zdravniki družinske medicine, pediatrije in zobozdravstva obravnavali vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, le da bo obravnava potekala nekoliko drugače, kot pred epidemijo, so danes sporočili. Zdravstveno oskrbo bodo prilagajali epidemiji, zato bo še naprej potrebna uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom. STA

  • 14:59

    Poslovanje na ljubljanski upravni enoti še naprej po sistemu naročanja strank

    Zaradi preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom in zaradi povečanega števila klicev bo upravno poslovanje Upravne enote Ljubljana še naprej potekalo po sistemu naročanja strank. Z današnjim dnem naročajo tudi stranke, ki želijo pridobiti spletno digitalno potrdilo, overiti podpise ter pridobiti garantna pisma in vrednotnice.

    Za naročanje in informacije lahko stranke na sektorju za upravne notranje zadeve, ki ima sedež na Tobačni ulici 5, od danes za naročanje in informacije pokličejo na katero za to predvidenih od telefonske številk, so zapisali na ljubljanski upravni enoti. STA

  • 13:05

    Težave pri prehajanju meje

    Na kontrolni točki na Erjavčevi ulici v Novi Gorici se pojavljajo težave ob prehajanju meje med Slovenijo in Italijo. Na Mestni občini Nova Gorica opozarjajo, da se državi nista dogovorili o režimu na meji, potem ko je slovenska vlada v četrtek sprejela spremembe odloka glede ukrepov na mejnih prehodih.

    Dodajajo, da imata občini Nova Gorica in Gorica zvezane roke, saj meddržavne zadeve niso v njuni pristojnosti. Rim in Ljubljano pozivajo k čimprejšnji rešitvi zadeve.

    Nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici je na podlagi sprememb vladnega odloka od sobote dalje odprta za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.

    Potem ko so na novogoriški občini že izdali potrdila za prehod prvim občanom, ki so oddali vloge za prehod kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, so prejeli informacije s strani občine Gorica, zamejskih združenj in teh občanov, da jih italijanska policija na kontrolni točki na Erjavčevi ulici prijazno seznanja, da bodo morali upoštevaje vladno uredbo iz Rima ob morebitnem vstopu v Italijo v 14-dnevno karanteno.

    To je sicer doslej veljalo za italijanske državljane, ki so lahko prišli v Slovenijo na obisk k sorodnikom, vendar so morali ob vrnitvi v Italijo v 14-dnevno karanteno.

    "Ocenjujemo, da četrtkova sprememba vladnega odloka glede ukrepov na mejnih prehodih s tem ni dosegla svojega namena v celoti. Za pojasnila in takojšnje ukrepanje na meddržavni ravni smo zato že pod nujno zaprosili ministrstvo za zunanje zadeve RS," so še zapisali na novogoriški občini.

    Na novogoriški občini so od petka prejeli preko 100 vlog za izdajo potrdila za prehod meje. Med njimi so tako občani novogoriške kot tudi sosednjih občin, nanje se je obrnilo tudi veliko italijanskih državljanov. Občane drugih občin so napotili na občine, kjer prebivajo. (STA)

  • 12:54

    Zaenkrat še brez težav

    Po osmih tednih je danes znova stekel tudi avtobusni potniški promet, ki zaradi ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa poteka z omejitvami glede števila potnikov. Ker nekateri zaposleni še čakajo na delo od doma, šolajoči se otroci in mladostniki pa so še doma, danes avtobusni prevozniki niso imeli težav s prezasedenostjo.

    Na Avtobusni postaji Ljubljana so že ob odprtju ob 5.30 zaznali "manjše število potnikov, ki so nestrpno čakali na nakup avtobusne vozovnice". Nakup je namreč mogoč le pri blagajnah postaje ali na spletni strani. Nakup je mogoč za vse linije in med postajališči, ki vključujejo Ljubljano.

    Tudi v skupini Arriva Slovenija so potrdili, da javni potniški promet poteka v skladu s higienskimi in varnostnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na avtobusih niso zaznali večje gneče. "Vsi potniki, ki so želeli potovati z našimi avtobusi, so varno in pravočasno prispeli na cilj," so dodali.

    Tudi v Nomagu, ki opravlja storitve medkrajevnega in mestnega prometa, so potrdili, da so vse avtobuse pripravili v skladu z navodili in zahtevami NIJZ. Preuredili so jih na način, ki onemogoča stik med potniki in voznikom, vstop in izstop potnikov je možen samo pri zadnjih vratih, ob vhodnih vratih pa so nameščena tudi razkužila. Na postaji potniki najprej izstopajo, nato pa vstopajo, pri tem pa ohranjajo razdaljo. "Težav zaenkrat ne opažamo, po prvih ugotovitvah pa se tudi potniki držijo predpisanih navodil," so zapisali. (STA)

  • 09:11

    Minister in direktor z vlakom

    Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, ki sta se z vlakom pripeljala iz Domžal v Ljubljano, sta bila ob vnovičnem zagonu javnega potniškega prometa zadovoljna z upoštevanjem navodil, tako potnikov kot zaposlenih. Potnikov zjutraj ni bilo veliko, zato niso imeli težav z vzdrževanjem razdalje.

    Dušan Mes, Jernej Vrtovec | Foto: STA , Foto: STA ,

    Vrtovec je ob prihodu v Ljubljano v izjavi medijem izrazil zadovoljstvo, da je javni potniški promet po osmih tednih znova stekel, ljudje pa upoštevajo sedežni red, določen na vlakih, kjer so označeni sedeži, kjer potniki lahko sedijo. "Upam, da bomo tudi v prihodnje spoštovali navodila glede socialne distance, nošenja mask in razkuževanja rok," je dejal.

    Zaposleni na Slovenskih železnicah so bili na vnovičen zagon javnega prometa po njegovih besedah dobro pripravljeni. Napovedal je, da bodo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javne zdravje spremljali epidemiološko sliko in če bo ta ugodna, bodo ukrepe glede socialne distance lahko omilili. "Javni potniški promet je hrbtenica naših prevozov, zato sem vesel, da smo končno dočakali ta dan. Hvala potnikom za osem tednov potrpljenja," je dodal.

    Mes je ob tem ocenil, da promet zaenkrat poteka normalno in tekoče, kot kažejo tudi izkušnje iz tujine, pa potnikov ni toliko kot pred epidemijo novega koronavirusa. Ker je za sedenje označenih le polovica sedežev na vlakih, ta teden pa bo vozila le tretjina vlakov, imajo na Slovenskih železnicah pripravljene tudi rezervne scenarije, če bi bilo potnikov preveč. Takšne težave bi reševali z dodatnimi prevozi z avtobusi.

    Že prihodnji teden bodo Slovenske železnice okrepile vozni red z dodatnimi vlaki in ga nato postopoma do junija vrnile v podobno stanje, kot je bil pred 16. marcem.

    Za ocene o izpadu prihodkov je še prezgodaj, na to bodo, kot je odgovori Mes, počakali do konca maja. "Seveda izpad bo, res pa je, da smo v istem čolnu. Treba se bo prilagoditi na novo situacijo. Naredili bomo vse, da bomo do konca leta ostali pozitivni, drugo leto pa verjetno spet v boljše čase," je dejal.

    Potniki morajo na vlakih nositi maske. Če se tega ne držijo, jih lahko osebje opozori, ne more pa jih prisiliti, saj je za nadzor pristojna policija. Mes je ob tem potnike pozval, da vozovnice kupijo na spletu ali v aplikaciji.

    Na vlakih so nameščena tudi razkužila, vlake pa bodo redno razkuževali in čistili. Gibanje na železniških postajah je omejeno, saj je v notranjih prostorih mogoče le kupiti karto, čakalnice pa so zaprte. (STA)

  • 06:43

    Stekel javni potniški promet

    Danes se tako po osmih tednih potniki zopet lahko odpeljejo z vlaki in avtobusi, dovoljeno pa je tudi obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb.

    javni potniški promet | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Tako na avtobusih kot vlakih je nameščeno razkužilo, ki ga morajo potniki obvezno uporabiti ob vstopu. Prav tako morajo nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

    Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku.

    Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, bo pa nakup možen na nekaterih postajah. Več prevoznikov potnikom omogoča nakup vozovnice prek aplikacij ali spleta. Med drugim k spletnemu nakupu vozovnic pozivajo tudi Slovenske železnice (SŽ).

    Imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa se bo njihova veljavnost avtomatično podaljšala, in sicer najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj število dni do konca veljavnosti marčevske vozovnice, katere niso mogli koristiti.

    Kako se bodo ukrepi izvajali v praksi, si bo danes ogledal tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se bo iz Domžal v Ljubljano v družbi generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa na delo pripeljal z vlakom.

    Po ministrovih napovedih pa bo morda še ta teden sproščen tudi letalski potniški promet. (STA)

Vlada se je odločila, da ne bo podaljšala ukrepov, ki omejujejo predvsem zračni potniški promet. Od jutri bo tako znova dovoljeno opravljanje mednarodnega zračnega prevoza potnikov iz vseh držav v Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije.

"V času od začetka sprejemanja ukrepov za varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja so bili na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako operatorji aerodromov kot letalski operatorji. Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri vrnitvi iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje posamezne države (na primer obvezna karantena)," so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu.

Ukrepi sami po sebi vplivajo na opravljanje mednarodnih zračnih prevozov potnikov in letalski operatorji se še ne odločajo za vnovični zagon, saj potniki zaradi epidemije po njih ne povprašujejo. Zato po mnenju ministrstva prepoved opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako z območja Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna javna letališča v Republiki Sloveniji ni več potrebna in smiselna.

Na ljubljanskem letališču pripravljeni na prihod potnikov

letališče brnik | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, so povedali za STA.

"Pozdravljamo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, ker je to bistvena informacija za letalske prevoznike, da lahko operativno planirajo letenje," so povedali v upravljalcu letališča, družbi Fraport Slovenija.

Večina letov odpovedana do konca maja

Večina letalskih prevoznikov je sicer lete odpovedala do konca maja. So pa na letališču v minulih dneh, torej že pred današnjo odločitvijo vlade - ki je s torkom znova dovolila letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji - pospešeno pripravljali na sprejem prvih potnikov in namestili vse potrebno za varen zagon potniškega prometa, poroča STA.

Potniki bodo tako morali ohranjati razdaljo 1,5 metra v vseh delih terminala. Razdalja bo označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah.

Razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal. Razkužilna mesta bodo ustrezno razporejena tudi drugje po terminalu.

Za potnike v terminalu bo obvezna uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela.

Ukrepi bodo zmogljivost terminala zmanjšali za polovico

Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo manjše, namestili bodo trakove in oznake za usmerjanje ter razmejevanje potniških tokov. Zmogljivost terminala in avtobusov se bo zmanjšala za približno polovico. V potniški terminal bodo lahko vstopali izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ne bo dovoljen.

Letalo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov. Ukrep oz. protokol sicer še usklajujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Na letališču bodo tudi pogosteje zračili prostore in jih čistili z razkuževanjem, posebej delov in predmetov, ki so bolj izpostavljeni, kot so kljuke, pipe, ograje in stikala, poroča STA.

Uvedli bodo tudi ukrepe za zaščito zaposlenih. Tako so vsa delovna mesta pri prijavi na let in na izhodih na letala opremljena z zaščitnimi stekli. Zaposleni bodo morali pri spremstvu in pomoči potnikom uporabljati maske in rokavice za enkratno uporabo. Gasilci bodo morali za prenos potnikov v in iz letal uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo, zaščitna očala in zaščitno obleko. Varnostniki bodo morali za pregled potnikov in drugega osebja na varnostnih kontrolnih točkah uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo in zaščitna očala. Za natovarjanje in raztovarjanje ter čiščenje kabine letala oziroma na splošno za opravljanje nalog na oz. v letalu bo treba uporabljati maske.

Mednarodna letališča v Sloveniji so letališča Ljubljana, Maribor in Portorož.

V Sloveniji spet stekel javni potniški promet #foto #video

V Sloveniji je sicer danes znova stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa morajo potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim morajo ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko.

Ne spreglejte