Ponedeljek,
11. 5. 2020,
6.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Natisni članek

Koronavirus potniški promet

Ponedeljek, 11. 5. 2020, 6.40

3 leta, 11 mesecev

Nova sprostitev vlade: od jutri znova dovoljen letalski potniški promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Vlada z 12. majem umika ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Sloveniji. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravljajo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki sedaj načrtovali letenje. Še vedno pa bo veljala prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča, in sicer do 12. junija.

Vlada se je odločila, da ne bo podaljšala ukrepov, ki omejujejo predvsem zračni potniški promet. Od jutri bo tako znova dovoljeno opravljanje mednarodnega zračnega prevoza potnikov iz vseh držav v Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije.

"V času od začetka sprejemanja ukrepov za varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja so bili na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako operatorji aerodromov kot letalski operatorji. Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri vrnitvi iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje posamezne države (na primer obvezna karantena)," so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu.

Ukrepi sami po sebi vplivajo na opravljanje mednarodnih zračnih prevozov potnikov in letalski operatorji se še ne odločajo za vnovični zagon, saj potniki zaradi epidemije po njih ne povprašujejo. Zato po mnenju ministrstva prepoved opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako z območja Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna javna letališča v Republiki Sloveniji ni več potrebna in smiselna.

Na ljubljanskem letališču pripravljeni na prihod potnikov

letališče brnik | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, so povedali za STA.

"Pozdravljamo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, ker je to bistvena informacija za letalske prevoznike, da lahko operativno planirajo letenje," so povedali v upravljalcu letališča, družbi Fraport Slovenija.

Večina letov odpovedana do konca maja

Večina letalskih prevoznikov je sicer lete odpovedala do konca maja. So pa na letališču v minulih dneh, torej že pred današnjo odločitvijo vlade - ki je s torkom znova dovolila letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji - pospešeno pripravljali na sprejem prvih potnikov in namestili vse potrebno za varen zagon potniškega prometa, poroča STA.

Potniki bodo tako morali ohranjati razdaljo 1,5 metra v vseh delih terminala. Razdalja bo označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah.

Razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal. Razkužilna mesta bodo ustrezno razporejena tudi drugje po terminalu.

Za potnike v terminalu bo obvezna uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela.

Ukrepi bodo zmogljivost terminala zmanjšali za polovico

Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo manjše, namestili bodo trakove in oznake za usmerjanje ter razmejevanje potniških tokov. Zmogljivost terminala in avtobusov se bo zmanjšala za približno polovico. V potniški terminal bodo lahko vstopali izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ne bo dovoljen.

Letalo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov. Ukrep oz. protokol sicer še usklajujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Na letališču bodo tudi pogosteje zračili prostore in jih čistili z razkuževanjem, posebej delov in predmetov, ki so bolj izpostavljeni, kot so kljuke, pipe, ograje in stikala, poroča STA.

Uvedli bodo tudi ukrepe za zaščito zaposlenih. Tako so vsa delovna mesta pri prijavi na let in na izhodih na letala opremljena z zaščitnimi stekli. Zaposleni bodo morali pri spremstvu in pomoči potnikom uporabljati maske in rokavice za enkratno uporabo. Gasilci bodo morali za prenos potnikov v in iz letal uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo, zaščitna očala in zaščitno obleko. Varnostniki bodo morali za pregled potnikov in drugega osebja na varnostnih kontrolnih točkah uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo in zaščitna očala. Za natovarjanje in raztovarjanje ter čiščenje kabine letala oziroma na splošno za opravljanje nalog na oz. v letalu bo treba uporabljati maske.

Mednarodna letališča v Sloveniji so letališča Ljubljana, Maribor in Portorož.

V Sloveniji spet stekel javni potniški promet #foto #video

V Sloveniji je sicer danes znova stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa morajo potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim morajo ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko.