SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bogovič: Odškodnina za spremembo namembnosti zemljišč bo manjša

4

termometer

Zakon o kmetijskih zemljiščih, škode po divjadi, dohodninska zakonodaja, so bile glavne teme prvega pogovora ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča s predstavniki sindikata kmetov.

Minister je pojasnil, da se bo z zakonom o kmetijskih zemljiščih bistveno znižala odškodnina za spremembo namembnosti zemljišč.

"Poskušali bomo spremeniti tudi vrstni red nakupov zemljišč" Pogovor je tekel tudi o predlogu zakona o kmetijskih zemljiščih, ki gre ta teden v koalicijsko usklajevanje. V okviru zakona je ministrstvo predstavilo nove rešitve, ki gredo v smer bistvenega zmanjšanja odškodnin za spremembo namembnosti zemljišča. "Poskušali bomo spremeniti tudi vrstni red nakupov zemljišč, da bi kmet s petimi hektarji primerljivih zemljišč ali osmimi glavami velike živine in je kmetoval že dve leti, imel prednostno pravico pri nakupu zemljišč," je po sestanku pojasnil minister.

Izpostavili so tudi pomen vzpostavitve prehranske verige Odprli so tudi problem škode po divjadi, zakonodajo in pravilnike na tem področju ter zakonodajo na področju dohodnine. "Z ministrstvom za finance je že dogovorjeno, da se letos za eno leto podaljša prehodno obdobje za kmetije, ki se bodo morale vključiti v obvezno knjigovodstvo," je pojasnil Bogovič. Sindikati pa so izpostavili, naj ministrstvo razmišlja tudi v smer, da bi ostalo knjigovodstvo za kmetije prostovoljno.

Izpostavili so tudi pomen vzpostavitve prehranske verige, po tem zgledu pa naj sledi tudi vzpostavitev zelenjadarske verige ter verige v prašičereji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin