Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2024,
22.23

Osveženo pred

3 ure, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

gradnja ceste kmetijska zemljišča občina zemljišča Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 17. 10. 2024, 22.23

3 ure, 14 minut

Pravni nasvet

S prenovo ceste so mu zaprli dostop do njive. Kaj pa zdaj? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
podeželjska cesta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ob moji njivi poteka občinska cesta, ob kateri nameravajo zgraditi pločnik z višino robnikov 12 centimetrov, a brez znižanja za uvoz na parcelo. Njiva je tudi na območju podeželske pozidave. Zdaj se uporablja za kmetovanje. Ne bom pa imel več dostopa s traktorjem. Kaj naj storim? Hvala za nasvet. Marjan J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Pri vašem vprašanju je treba upoštevati več pravnih aktov. Temeljni zakon o urejanju prostora je Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3), ki je začel veljati s 1. junijem 2022. Treba je upoštevati še Zakon o cestah (ZCes-2), ki je začel veljati 29. oktobra 2022, in prostorske akte posamezne občine. Obstaja tudi Uredba o merilih za kategorizacijo javnih cest – te so razdeljene od avtoceste do kolesarskih poti. V vašem primeru gre najverjetneje za regionalno cesto III. reda – namenjeno povezovanju središč lokalnih skupnosti.

Poleg prej navedenih predpisov je pomemben še Pravilnik o projektiranju cest. Ta pravilnik ureja tudi predpise o pločniku, ki je omenjen vsaj v 27. členu Pravilnika.

podeželjska cesta
Novice Želi graditi, občina pa soglasje pogojuje z odstopom zemlje za cesto #pravni nasvet

Če želi občina narediti pločnik, mora za to pridobiti tudi vsa potrebna dovoljenja, po našem mnenju tudi gradbeno dovoljenje. Vse to ureja občinski urbanistični načrt, ki mora vsebovati tudi določila glede pločnika ob cesti. V postopek pridobivanja dovoljenj morate biti povabljeni kot mejaš zaradi soglasja.

Občinski prostorski akt mora predvideti tudi pogoje za pločnik, torej višino in širino pločnika. Ker ne gre za enostaven gradbeni poseg, mora investitor vsekakor pridobiti vsa dovoljenja.

podeželjska cesta
Novice Kdo mora vzdrževati služnostno pot? Kako se jo lahko ukine? #pravni nasvet

Vsekakor vam svetujemo, da se pisno obrnete na oddelek vaše občine, kjer se urejajo prostorski akti. V dopisu nujno navedite, da želite v pločnik vgrajen petmetrski dostop v obliki znižanja pločnika do vaše parcele – obdelovalne površine, kjer kmetujete oziroma jo obdelujete.

V dopisu morate nujno postaviti rok, do kdaj želite odgovor. Če odgovora ne bo, je verjetno najbolje, da se osebno oglasite na oddelku in zahtevate pojasnila, ki vas zadevajo.

Gradnja pločnika ob cesti torej zahteva izpolnjevanje vnaprej določenih pogojev. Vsekakor mora investitor upoštevati tudi dostope do obdelovalnih površin.

upokojenec
Novice Kdaj greste lahko v pokoj, če imate 40 let pokojninske dobe brez dokupa in še niste dopolnili 60 let?
kuharica
Novice Ima 40 let delovne dobe. Lahko še naprej dela in dobi 40 odstotkov pokojnine? #pravni nasvet

Ne spreglejte