SiolNET. Posel danes Novice
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bosta monopol in vpliv Športne loterije kmalu zgodovina?

4,43

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Športna loterija, ki si na vse kriplje prizadeva ohraniti monopol na trgu športnih stav, bo očitno dobila konkurenco.

Tuje spletne stavnice, kot so bet-at-home, bwin in bet365, pri katerih na tisoče Slovencev že vrsto let vplačuje športne stave, bi lahko že v letošnjem letu vstopile na slovenski trg. 

Do zdaj jim je to preprečeval zakon o igrah na srečo, ki jim prepoveduje delovanje in oglaševanje na slovenskem trgu. Kot edina ima dovoljenje za to Športna loterija. 

Kljub temu se slovenski igralci športnih stav skoraj brez težav izognejo oviram, ki jih je na spletu postavila država, in športne stave igrajo pri tujih stavnicah. Te imajo ne le boljšo ponudbo, ampak tudi neprimerljivo ugodnejše kvote.

Skoraj vse analize in raziskave kažejo, da večina Slovencev športne stave igra pri tujih spletnih stavnicah. Zaradi tega se mimo državnega proračuna in tudi slovenskega športa po nekaterih informacijah letno steka najmanj od 150 do 250 milijonov evrov denarja.

Branko Zorman, poslanec SMC, predlaga odprtje trga športnih stav v Sloveniji. | Foto: STA , Branko Zorman, poslanec SMC, predlaga odprtje trga športnih stav v Sloveniji. Foto: STA ,

"Naj tuje spletne stavnice plačujejo davke"

Zdaj je poslanec SMC Branko Zorman v parlamentarno proceduro vložil novelo zakona o igrah na srečo, v kateri predlaga liberalizacijo oziroma odprtje trga športnih stav.

Predlaga, naj tuje spletne stavnice, ki že dolgo časa delujejo na slovenskem trgu, tudi uradno vstopijo nanj ter začnejo plačevati koncesijske dajatve in davke od iger na srečo.

"Zakon sem vložil, ker slovenskemu športu primanjkuje denarja, vsako leto pa znova slišimo pozive, da sredstva iz prirejanja športnih stav upadajo," je pojasnil poslanec.

Prihod velikanov, ki že tradicionalno ogromno denarja namenjajo za dejavnosti trženja, bi bile dobrodošel tudi za številne nogometne, košarkaške in druge športne ekipe, ki se v kapitalsko podhranjenem okolju borijo za preživetje.

Trenja v SMC

V vladajoči stranki SMC je bilo včeraj mogoče slišati različne odzive. Nekateri poslanci so bili odkrito nezadovoljni, ker jih Zorman pred vložitvijo ni seznanil s predlogom zakona. Spet drugi pa so nam dejali, da bodo zakon kljub temu podprli.

Na vprašanje, zakaj pred vložitvijo zakona ni pridobil podpore poslanske skupine SMC, je Zorman odgovoril, da "mu ni želel dati politične nalepke". Zagotovil pa je, da "določeno podporo že ima".

Mateja Vraničar Erman | Foto: STA , Foto: STA , "Navsezadnje gre v pomembnem številu členov za isti zakon, ki ga je ministrstvo za finance vložilo že leta 2015, njegova nekoliko spremenjena različica pa je po dveh letih končala v predalu," je poudaril Zorman. 

To se je zgodilo kljub prizadevanju ministrice za finance Mateje Vraničar Erman za pridobivanje dodatnih virov za državni proračun. V poslanski skupini SMC se bodo o podpori predlogu zakona predvidoma odločili prihodnji teden.

Aktualna vlada si je kot eno od svojih nalog zadala pripravo novega zakona o igrah na srečo. V 22 letih je bil namreč le nekajkrat dopolnjen, nikoli pa se jim ni uspelo dotakniti najpomembnejših vprašanj, kot sta zasebno lastništvo velikih igralnic in liberalizacija trga.

Bo predlog spet trčil ob lobije?

Odprtju trga po naših informacijah najbolj nasprotujejo Športna loterija in vplivni posamezniki blizu njenemu vodstvu.

Gre za skupino, ki že dalj časa vlada slovenskemu športu. Prek različnih organizacij upravlja veliko denarja in ga deli naprej, kar ji zagotavlja velikanski vpliv.

Športna loterija je eden od ključnih finančnih virov športnih in invalidskih organizacij, hkrati pa je pomemben sponzor in financer športnih dogodkov. Od nje je pomembno odvisen Olimpijski komite Slovenije (OKS), ključna organizacija na področju športa v Sloveniji.

Edvardu Kolarju naj bi v boju za vodenje Športne loterije podpiral predvsem dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič.  | Foto: STA , Edvardu Kolarju naj bi v boju za vodenje Športne loterije podpiral predvsem dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič. Foto: STA , Eden od glavnih podpornikov novega prvega moža Športne loterije Edvarda Kolarja, ki je pred tem delal kot generalni sekretar OKS, pa je bil pri nedavnih volitvah ravno dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič.

Če bi poslanci potrdili nov zakon o igrah na srečo, bi bilo lahko to usodno za Športno loterijo. Zaradi velike “nedovoljene” konkurence in tudi novih dajatev od iger na srečo danes ustvari bistveno nižje prihodke in manj dobička kot pred leti.

Če bi slovenski trg odprli tujim stavnicam, pa bi Športna loterija zelo verjetno izgubila še del prihodkov, ki so ji ga do zdaj zagotavljale državne koncesije. Trenutno ima sedem dovoljenj za prirejanje iger na srečo.

Poslanec, ki je bil krupje

Branko Zorman je poslanec SMC, ki je v politiko vstopil tik pred zmago te stranke na državnozborskih volitvah leta 2014; enako kot množica njegovih kolegov v poslanskih klopeh v aktualnem mandatu.  

V mandatu je največkrat javno nastopal v povezavi z zdravstvom. 

Kot podpredsednik parlamentarnega odbora je trdno na "liniji" z ministrico Milojko Kolar Celarc. Bil je velik zagovornik novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je med drugim določila pogoje in postopke izdaje ter odvzema koncesije. 

Za Zormanom je pestra karierna pot. V devetdesetih letih se je pet let preživljal kot krupje v Casinoju Ljubljana, pozneje pa je bil več let menedžer znane ljubljanske diskoteke Nad mestom in direktor Bowling Cluba 3000. 

Kratek čas je bil pooblaščenec uprave v Iskri Dušana Šešoka.

"Denar gre mimo našega davčnega sistema"

Monopolna ureditev na področju športnih stav je v nasprotju z evropskim pravnim redom, ker pomeni nedovoljeno zaščito zasebnega ponudnika in onemogoča učinkovito pobiranje dajatev iz dejavnosti.

"Na Športni loteriji stave igra le četrtina igralcev, vsi preostali pa to počnejo pri tujih prirediteljih. To pa seveda pomeni, da od tam v proračun ne pride niti cent denarja, kar želim spremeniti. Trenutno imamo ureditev, ki je v nasprotju s pravili EU. V vseh državah, z izjemo Slovenije, Madžarske in Finske, je trg ponudnikov športnih stav liberaliziran. Posamezna država lahko predpiše monopol, ampak ga mora utemeljiti," je dejal Zorman.

športne stave, listki | Foto: Današnja administrativnomonopolna ureditev področja prirejanja športnih stav je ekonomsko nesmiselna, saj cilji deklarirane koristi monopola (domneven boljši nadzor, zaščita potrošnikov …) ne morejo biti uresničeni. Velika večina slovenskih rezidentov nemoteno uporablja spletne storitve drugih ponudnikov zunaj Republike Slovenije.

To pomeni, da večina finančnih sredstev, ki jih slovenski rezidenti porabijo pri igranju športnih stav, ni vključena v naš finančni in davčni sistem:

  • ne pobirajo se koncesijske in davčne dajatve, 
  • podira se sistem financiranja slovenskega športa prek fundacije, 
  • potrošniki pa niso ustrezno zaščiteni, saj poslujejo zunaj nadzora naših organov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin