Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
10. 9. 2014,
14.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alibaba IPO javna prodaja delnic

Sreda, 10. 9. 2014, 14.35

5 let, 6 mesecev

Bo Alibaba z javno prodajo delnic zbrala rekordnih 24 milijard dolarjev?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strma rast kitajskega in globalnega trga spletne trgovine narekuje nove aktivnosti med glavnimi igralci. Spletni velikan Alibaba bi z javno ponudbo delnic lahko postavil nov rekord.

Kitajska spletna trgovina Alibaba, ki s številom transakcij že presega število transakcij Amazona in eBaya skupaj, bo predvidoma 19. septembra prvič svoje delnice ponudila v javni prodaji (IPO) na ameriškem trgu. Trenutno potekajo predstavitvene aktivnosti zainteresiranim potencialnim vlagateljem, zanimanja zanje pa je ogromno. Vlagatelji si namreč želijo aktivno sodelovati pri preoblikovanju Kitajske v potrošniško družbo in izkoristiti velik potencial Alibabe za nadaljnjo rast.

Kitajci izbrali najboljši možni trenutek "Trenutne razmere na trgu so odlične za izvedbo javne ponudbe delnic. Lastniki bi težko izbrali boljši trenutek, saj je optimizem na trgu velik in prostega denarja je veliko. Prav tako so zadnji rezultati Alibabe odlični. Na podlagi vrednotenj primerljivih podjetij ocenjujem, da bi lahko vrednost Alibabe presegla 180 milijard dolarjev. Razpon cene med 60 in 66 dolarji ocenjujem kot zelo taktičen, saj zgornji razpon kaže na vrednost Alibabe pri 162,7 milijarde dolarjev in pušča prostor za skok delnice po uvrstitvi na borzo," prvi IPO kitajskega velikana komentira finančni analitik Domen Granda iz borznoposredniške družbe GBD.

Ker se IPO pripravlja že kar nekaj časa, Granda meni, da je denar za sodelovanje v IPO v veliki meri že zagotovljen. Hkrati ocenjuje, da sam IPO ne bo imel pomembnejšega vpliva na globalni borzni trg, vendar pa zna uspešno izveden IPO voditi do večjega zanimanja za kitajske delnice in nove javne ponudbe delnic.

Prihodki podjetja zrasli za 46 odstotkov Kitajski spletni velikan, zaposlenih ima 20 tisoč ljudi, je v zadnjem trimesečju zabeležil 2,5 milijarde evrov prihodkov in skoraj dve milijardi evrov dobička. Prihodki podjetja, s 24-odstotnim deležem je med njegovimi lastniki tudi Yahoo, so na letni ravni zrasli za 46 odstotkov. Zaradi ekonomije obsega je zavidljiva tudi njegova sposobnost za rast.

Podjetje bo na newyorški borzi v trgovanje ponudilo do 268 milijonov delnic v razponu od 60 do 66 dolarjev na delnico, s tem pa nameravajo zbrati do 24,3 milijarde dolarjev svežega kapitala, kar bi predstavljalo največji znesek v zgodovini javnih ponudb delnic. "To predstavlja rekordno visok znesek, vseeno pa ocenjujemo, da jim bo ta podvig uspel," zgodovinski IPO komentira analitik Matej Justin iz družbe Alta Invest. Z uspešno izpeljano akcijo si hitro rastoče podjetje obeta hitrejšo širitev prek kitajskih meja. Do zdaj je bila rekordna prva javna prodaja delnic ponudnika plačilnih kartic Visa v vrednosti 17,86 milijarde dolarjev.

Ponujena cena ni pretirano visoka "Cena lahko ob visokem zanimanju tudi zraste. Ponujena trenutna cena ni pretirano visoka, še posebej ob upoštevanju visokega potenciala, ki ga ima podjetje. Ali bo smiselno kupiti delnico na prvi dan trgovanja, bo posledično odvisno predvsem od cene na borzi. Glede na trenutni razpon IPO namreč pričakujemo, da bi cena delnice na borzi lahko dosegla občutno višjo vrednost," še pojasnjuje Justin.

Z njim se strinja tudi Granda. "Ceno 66 dolarjev ocenjujemo kot nizko, saj ima družba odličen potencial za rast. Alibaba povečuje prihodke in dobiček z dvomestno rastjo in pričakujemo, da se bo rast nadaljevala tudi v prihodnje," pravi Granda, ki sicer slovenskim vlagateljem svetuje previdnost pri nakupu, saj bodo ti verjetno težko prišli do delnic po ceni 66 dolarjev.

Granda še dodaja, da ob dejstvu, da gre za največji IPO v zgodovini, ki potrebuje veliko svežega denarja, lahko cena delnice tudi pade. "V tem primeru se bo za srednjeročne vlagatelje, ki stavijo na kitajsko rast potrošnje, izoblikovala odlična nakupna priložnost," še ocenjuje finančni analitik iz GBD.

Se lahko ponovi Facebookov scenarij? Glede na velik padec Facebookovih delnic, ki je sledil prvi javni prodaji leta 2012, Alibaba ne želi ponoviti enake napake s tem, da bi delnice ovrednotila previsoko. "Menimo, da želi Alibaba na trg stopiti s privlačno valuacijo in najprej prodati vse svoje delnice, potem pa začeti dvigovati ponujeno ceno. To bi prineslo vznemirjenje in povpraševanje po delnicah," pa meni Peter Garny iz investicijske banke Saxo Bank.

Leta 2013 je bilo na Kitajskem 618 milijonov uporabnikov interneta, ki se bo po napovedih do leta 2016 povzpelo na 790 milijonov uporabnikov. Do leta 2020 naj bi bil kitajski trg spletne podaje vreden med 420 in 650 milijardami dolarjev letno. Leta 2012 so Kitajci prek spleta zapravili skoraj 200 milijard dolarjev, kar je na letni ravni predstavljajo 66,5-odstotno zvišanje. Medtem ko imajo ZDA 82-odstotno gostoto internetnih priključkov, ta na Kitajskem trenutno dosega le 46 odstotkov. Potenciala za spletno nakupovanje na Kitajskem je torej več kot dovolj.

Ne spreglejte