Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
15.34

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Banka Slovenije novi guverner koalicija Borut Pahor

Sreda, 12. 9. 2018, 15.34

5 let, 7 mesecev

Banka Slovenije: Nobeden od kandidatov za guvernerja nima zadostne podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Banka Slovenije | Nobeden od kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije v državnem zboru še nima zadostne podpore. | Foto STA

Nobeden od kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije v državnem zboru še nima zadostne podpore.

Foto: STA

Čeprav mora predsednik republike Borut Pahor prihodnji teden v državni zbor vložiti predlog kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije, trenutno nobeden izmed peterice kandidatov v državnem zboru nima zadostne podpore za izvolitev. "Pogovori o tem se bodo nadaljevali," je danes dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, a ob tem menil, da lahko predvidevamo, da bo zato potreben nov krog posvetovanj pri predsedniku države.

Vodje poslanskih skupin koalicije so se na današnjem rednem srečanju skušali uskladiti o imenu kandidata za novega guvernerja centralne banke, a se je izkazalo, da še nihče od prijavljenih v tem trenutku nima zagotovljene zadostne podpore. "Zatika se, ker kandidat potrebuje 46 glasov. Ta trenutek jih nima nobeden od kandidatov," je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Banka Slovenije
Novice Po posvetovanjih pri Pahorju med kandidati za guvernerja v ospredju Bošnjak in Dolenc

Koalicija se o kandidatu za novega guvernerja še ni uskladila

"Zaenkrat se še nismo uskladili, očitno bomo potrebovali še nekaj časa. Želim si, da bi ime dobili iz kroga tistih, ki so se prijavili na razpis. Obstaja sicer možnost šestega kandidata, a osebno se mi zdi nekoliko nehigienično, da kot favorit izpade nekdo, ki je prišel notri skozi zadnja vrata," je po srečanju menil vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

Vodje vseh poslanskih skupin so prejšnji teden pri predsedniku republike Borutu Pahorju opravili pogovore na to temo. Med peterico kandidatov, ki so se prijavili na Pahorjev poziv, naj bi največ podpore uživala trenutna člana sveta Banke Slovenije in viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki sedaj začasno vodi svet Banke Slovenije.

V LMŠ si na vrhu Banke Slovenije želijo Marka Bošnjaka. | Foto: STA , V LMŠ si na vrhu Banke Slovenije želijo Marka Bošnjaka. Foto: STA ,

Največja koalicijska stranka LMŠ podpira kandidaturo Marka Bošnjaka

V LMŠ so v pogovorih pri Pahorju dali prednost Bošnjaku, njihova druga izbira pa je Dolenc. Bošnjaku dajeta prednost tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC in SD podpirajo oba kandidata, v SNS pa bolj podpirajo Dolenca. Izrazito proti njemu in proti kandidatu Benjaminu Jošarju so v Levici, v SDS pa ne podpirajo nobenega od kandidatov.

V SAB in NSi bodo počakali na uradni predlog predsednika republike. V NSi bi se premisleka lotili tudi, če bi Pahor predlagal šestega kandidata, o katerem sta z vodjo poslanske skupine NSi Jožetom Horvatom že govorila. Horvat imena šestega kandidata za zdaj ne želi izdati, neformalni pogovori o njem pa naj bi se po besedah vodje poslancev NSi že začeli.

Igor Masten
Novice Kdo je skriti adut v igri za guvernerja Banke Slovenije

Pahor mora državnemu zboru kandidata predlagati do prihodnje srede

Pahor je kandidature za guvernerja Banke Slovenije začel zbirati konec aprila, potem ko je mandat guvernerja predčasno končal Boštjan Jazbec. Kandidature za to mesto so oddali Bošnjak, Dolenc, predsednik uprave Triglav skladov Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Pahor ima za premislek, koga od kandidatov bo predlagal državnemu zboru, čas do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. Parlament bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev, torej 46 glasov.

Ne spreglejte