Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2018,
11.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Borut Pahor Banka Slovenije

Četrtek, 6. 9. 2018, 11.10

5 let, 7 mesecev

Po posvetovanjih pri Pahorju med kandidati za guvernerja v ospredju Bošnjak in Dolenc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Banka Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po dveh dneh posvetovanj predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin glede novega guvernerja Banke Slovenije med peterico kandidatov, ki so se prijavili na Pahorjev poziv, prednjačita trenutna člana sveta ustanove in viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc. Pri tem se zdi Bošnjak nekoliko v prednosti.

V sredo so bili pri Pahorju vodje poslancev SDS Danijel Krivec, LMŠ Brane Golubović, SMC Igor Zorčič, Levice Matej T. Vatovec in DeSUS Franc Jurša, danes pa še vodje poslanskih skupin SD Matjaž Han, SAB Marko Bandelli, ki ga je spremljala predsednica stranke Alenka Bratušek, NSi Jožef Horvat, SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in narodnih skupnosti Felice Žiža.

V poslanski skupini LMŠ so v sredo prednost dali Marku Bošnjaku, druga izbira je Primož Dolenc, poslanci SMC podpirajo Bošnjaka in Dolenca, v Levici izrecno nasprotujejo le Dolencu in predsedniku uprave Triglav skladov Benjaminu Jošarju, poslanci DeSUS pa dajejo prednost ljudem z izkušnjami v Banki Slovenije, torej Bošnjaku in Dolencu ter nekdanji članici sveta Banke Slovenije Mejri Festić.

V poslanski skupini SDS so medtem rekli, da ne podpirajo nobenega od kandidatov.

Igor Masten
Novice Kdo je skriti adut v igri za guvernerja Banke Slovenije

Han je danes medtem Pahorju povedal, da na glasove poslanske skupine SD lahko računata zdajšnja člana sveta ustanove Bošnjak in Dolenc, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije. Ključno zanj in za ostale poslance SD pa je, da tako pomembna ustanova, kot je Banka Slovenije, guvernerja čim prej dobi.

Bošnjaka in Dolenca je omenil tudi poslanec italijanske narodne skupnosti Žiža, ki je govoril še v imenu kolega iz madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Pri tem je povedal, da je Bošnjak njuna prva izbira, Dolenc pa druga. O končni podpori se bodo na podlagi uradnega Pahorjevega predloga DZ odločili v pogovoru z nastajajočo koalicijo.

SNS: Dolenc deluje bolj trden in eksakten

Predsednik SNS in vodja njenih poslancev Jelinčič Plemeniti je po pogovoru s Pahorjem medtem novinarjem povedal, da se jim zdi dober kandidat tudi Bošnjak, a jim Dolenc deluje bolj trden in eksakten, obenem pa bi se manj pustil "vplivati raznim političnim opcijam in naredil red v ustanovi".

SAB in NSi brez favorita

Favorita pa nimata poslanski skupini SAB in NSi. Kot je povedala predsednica stranke Bratuškova, bodo pred dokončno odločitvijo počakali na uradni Pahorjev predlog. V stranki si sicer želijo, da bi guverner postal človek, ki bi imel čim širšo podporo v DZ, je pa Bratuškova spomnila, da nastajajoča vladna koalicija glede imena še ni usklajena.

Boštjan Jazbec
Novice Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video

Za poslance NSi medtem nobeden od petih kandidatov za guvernerja ni optimalen, zato bodo tudi oni pred dokončno odločitvijo počakali na uradni predsednikov predlog, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Enako pozorno bi se v NSi premisleka lotili tudi, če bi Pahor predlagal šestega kandidata. Horvat je povedal, da sta o imenu govorila, ni pa ga želel izdati. Neformalni pogovori o tem potencialnem kandidatu tečejo, a za zdaj nič konkretnega, je dodal.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja sicer začel zbirati konec aprila, potem ko je mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

Do izteka roka se je poleg že omenjenih Bošnjaka, Dolenca, Festićeve in Jošarja prijavil še nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj.

Janko Medja, Jaka Vadnjal
Novice Boj za oblast v hranilnici: Banka Slovenije na pomoč pošilja detektive

Pahor ima zdaj za premislek glede tega, katerega kandidata bo predlagal DZ, čas do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev, torej 46.

 

 

Ne spreglejte