Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
14.40

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

8

Natisni članek

DUTB Imre Balogh Luka Mesec

Četrtek, 20. 9. 2018, 14.40

5 let, 7 mesecev

Balogh na očitke: Nismo mogli prodati Japoncem, ker nas niso kontaktiral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

8

Imre Balogh | Imre Balogh se je moral danes zagovarjati na odboru DZ za finance. | Foto Matej Leskovšek

Imre Balogh se je moral danes zagovarjati na odboru DZ za finance.

Foto: Matej Leskovšek

Na seji, na kateri so obravnavali letno poročilo Družbe za upravljanje terjatev bank, se izvršni direktor Imre Balogh ni mogel izogniti vprašanju glede spornih poslov pri prodaji zemljišč.

Sporne posle DUTB smo v zadnjih dneh razkrivali na Siol.net. Pod lupo  kriminalistov in revizorjev mednaroden hiše Ernst & Young je tudi zemljišče v Logatcu, kjer švicarsko podjetje Lonstroff (v lasti japonske multinacionalke Sumitomo) gradi tovarno medicinskih elastomerov.

DUTB je zemljišče najprej prodalo podjetju Svet RE Vladka Petka, ta pa je le pet dni kasneje sklenil posel z Lonstroffom in zemljišče prodal za milijon evrov več.

"Investitor ni nikoli kontaktiral DUTB glede nakupa zemljišča v Logatcu, zato DUTB ni mogel neposredno prodati zemljišča investitorju," je dejal izvršni direktor DUTB Imre Balogh.

"Informacije glede te transakcije smo prejeli naknadno, ko je bila odločitev tujega vlagatelja že sprejeta," je še dodal.

Omenjeno zemljišče slaba banka dobila leta 2016 od Factor banke, pred tem pa je bilo v lasti propadlega podjetja KLI Logatec.

Andrej Lazar
Novice Nova afera slabe banke: kdo je služil z zemljišči za tuje naložbe? #video

Mesec: Ne verjamem vam

DUTB | Foto: DUTB Foto: DUTB Koordinator Levice Luka Mesec, ki je zastavil vprašanje Baloghu, je sicer izrazil dvom, da investitor ni pristopil do DUTB. "Ne verjamem vašim navedbam, da do vas tuji investitor ni nikoli pristopil," je dejal in dodal: "Mislim, da je to nekaj, s čimer bi se moral ukvarjati kak drug organ, tudi protikorupcijska komisija."

Balogh je sicer povedal tudi, da so vsa sredstva DUTB objavljena na spletni strani slabe banke, banka pa občasno objavi tudi javni razpis za zbiranje ponudb za terjatve in sredstva. "Informacije so bile na voljo vsem vlagateljem," je dejal.

Prvi mož DUTB medtem ni želel odgovarjati na vprašanja v zvezi s prodajo Istrabenzovih hotelov, saj gre za posel, ki je v teku. Glede očitkov, da DUTB posluje dobro zato, ker so bila nanj prenesena sredstva občutno podcenjena, sedaj pa deluje v ugodnem gospodarskem okolju, pa je spomnil, da je teža DUTB v slovenskem gospodarstvu precejšnja.

Imre Balogh, Aleš Cantarutti
Novice Razkrivamo nove sporne posle slabe banke, tokrat na Brniku

Leto končali s 67 milijonskim dobičkom

Ugodne gospodarske razmere so torej povezane tudi z napori DUTB pri prestrukturiranju in upravljanju sredstev, s katerimi so pred prenosom neustrezno ravnali. Slovensko gospodarstvo bi sicer težje doseglo rast, kot jo je. "Mislim, da je poslovanje DUTB doprineslo h gospodarstvu Slovenije," je še poudaril.

DUTB je sicer v letnem poročilu leto 2017 opisala kot "izjemno leto". S prodajo sredstev in upravljanimi odplačili dolga je DUTB ustvarila 434,7 milijona evrov prilivov, kar predstavlja 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh sredstev. Dosežena je bila rekordna raven dobička po davkih, in sicer 67 milijonov evrov.

 

Ne spreglejte