Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
7. 6. 2017,
13.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Natisni članek

NLB prodaja France Arhar

Sreda, 7. 6. 2017, 13.59

6 let, 6 mesecev

DeSUS dokončno odrekel podporo prodaji NLB

Arhar: Slovenija ima podlago, da se znova pogaja o pogojih prodaje NLB

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

"Postopek prodaje NLB ni odvisen od potez Evropske komisije, temveč od potez slovenske vlade," je prepričan nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar.

Direktor Združenja bank Slovenije France Arhar je ob robu današnje bančne konference v Ljubljani komentiral zaplete pri prodaji NLB. Poudaril je, da slovenska vlada, potem ko je leta 2013 pristala na pogoje Evropske komisije glede prodaje naše največje banke, ni naredila ničesar.

Postaviti je treba nove temelje prodaje

"Situacija, tako doma kot v tujini, se je v tem času bistveno spremenila. Pogoji so se najbolj spremenili z novo ekspanzivno monetarno politiko Evropske centralne banke. Ta je začela veljati junija 2014, torej eno leto po danih zavezah Evropski komisiji. Slovenija se v tem času očitno ni imela interesa pogajati z Brusljem glede novih pogojev prodaje. To bi bilo zame namreč popolnoma normalno," je do dela vlade kritičen nekdanji guverner Banke Slovenije.


Morda vas zanima še:

Grims o sumu pranja milijarde dolarjev prek NLB: Situacija slabša, kot bi si lahko predstavljali
V kateri banki škriplje v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma
Banco Popular bo pred stečajem rešil Santander


Prepričan je, da ima Slovenija vse možnosti, da se pogoji prodaje ene o treh slovenskih sistemskih bank ponovno ocenijo in da se na podlagi aktualnih razmer postavi nove temelje prodaje. "To bi moralo biti že zdavnaj narejeno. Morda se je kdo celo o tem tajno pogajal," špekulira Arhar.

Pod prisilo se cena avtomatično zniža

Dodaja, da bi bilo treba vse časovne termine prodaje, predvsem pa zahteve, obravnavati kot poslovno skrivnost.

"Ko trgi vedo, da je država prisiljena v prodajo, se cena avtomatično zniža. Gre za prodajo v stiski," pravi Arhar. Še toliko bolj problematično se mu zdi pogojevanje Evropske komisije z ukrepi, brez nudenja finančne pomoči.

Arhar še spomni, da ECB ves čas poudarja, da ekspanzivno denarno politiko vodi zato, da evropske vlade pridobijo čas za strukturne reforme. "Na drugi strani pa EU v štirih letih ni naredila bančne strukturne reforme. To je živ dokaz, kako se nekaj govori in kako izvaja v praksi," je do dela evropskih institucij kritičen Arhar.

DeSUS dokončno odrekel podporo prodaji NLB

DeSUS je danes dokončno odrekel podporo prodaji NLB pod trenutnimi pogoji, je povedal prvak stranke Karl Erjavec. Kot je dejal, ne prevzema odgovornosti za to, da bi banko prodali pod ceno. Ob tem je zavrnil očitke, da bi prodajo zavračali, ker bi se hoteli okoristiti. "Če bi bil NLB bankomat za DeSUS, bi bile pokojnine bistveno višje," je dejal, poroča STA.
Ne spreglejte