SiolNET. Posel danes Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dogovor slovenskih in italijanskih državnih železnic

Ali bodo že decembra spet vozili potniški vlaki med Slovenijo in Italijo?

0,98

termometer

Slovenske železnice, vlak, Italija
Foto: Slovenske železnice

Na slovenskih tirih te dni preizkušajo vlak italijanskega državnega prevoznika Trenitalia kot pripravo na ponovno vzpostavitev železniškega potniškega prometa med Ljubljano ter Trstom in Benetkami.

Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke predvidoma povezoval dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi. Voziti bi lahko začel decembra, ko ima večina evropskih železnic vsakoletno menjavo voznega reda, ali najpozneje prihodnje leto. 

Kako dolgo bo trajala vožnja, še ni znano. Če bi vlak vozil neposredno iz Ljubljane v Benetke, bi to pot lahko premagal v štirih urah, a se bo pot podaljšala za približno eno uro, če bo njegova vmesna postaja tudi Trst.

Slovenija in Italija sta ostali brez neposredne železniške potniške povezave decembra 2011, ko je ob takratni menjavi voznega reda prenehal voziti vlak EuroNight Venezia Express, ki je prek Trsta, Ljubljane in Zagreba povezoval Benetke in Budimpešto (in seveda obratno).

Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke povezoval predvidoma dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi. Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke povezoval predvidoma dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi. Foto: Slovenske železnice

Šest let nadomestnih možnosti

V teh šestih letih so Slovenske železnice postopoma krepile pogostost obmejnih vlakov med Slovenijo in Opčinami (postaja Villa Opicina) na tržaškem krasu, od koder je mogoče s tramvajem ali primestnim avtobusom priti v središče Trsta, lani pa so v sodelovanju s prevoznikom Arriva, ki je sicer v lasti nemških železnic, uvedli avtobusno povezavo med Ljubljano in Trstom, ki vozi dvakrat dnevno v vsako smer.

Nova neposredna železniška povezava bi bila gotovo zelo pomembna ne le za Slovence na obeh straneh meje, temveč tudi za mnogo potnikov, ki na poti iz Slovenije ali v njo uporabljajo tržaško ali beneško letališče, ter nasploh za turizem in gospodarstvo tako Slovenije kot italijanske regije Furlanija-Julijska Krajina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin