Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
3. 8. 2017,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Furlanija-Julijska Krajina Ronchi Trenitalia nadomestni avtobusni prevoz Opčine Benetke Trst potniški vlak italija železnice vlak Slovenske železnice

Četrtek, 3. 8. 2017, 15.16

6 let, 6 mesecev

Dogovor slovenskih in italijanskih državnih železnic

Ali bodo že decembra spet vozili potniški vlaki med Slovenijo in Italijo?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Slovenske železnice, vlak, Italija | Foto Slovenske železnice

Foto: Slovenske železnice

Na slovenskih tirih te dni preizkušajo vlak italijanskega državnega prevoznika Trenitalia kot pripravo na ponovno vzpostavitev železniškega potniškega prometa med Ljubljano ter Trstom in Benetkami.

Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke predvidoma povezoval dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi. Voziti bi lahko začel decembra, ko ima večina evropskih železnic vsakoletno menjavo voznega reda, ali najpozneje prihodnje leto. 

Kako dolgo bo trajala vožnja, še ni znano. Če bi vlak vozil neposredno iz Ljubljane v Benetke, bi to pot lahko premagal v štirih urah, a se bo pot podaljšala za približno eno uro, če bo njegova vmesna postaja tudi Trst.

Slovenija in Italija sta ostali brez neposredne železniške potniške povezave decembra 2011, ko je ob takratni menjavi voznega reda prenehal voziti vlak EuroNight Venezia Express, ki je prek Trsta, Ljubljane in Zagreba povezoval Benetke in Budimpešto (in seveda obratno).

Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke povezoval predvidoma dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi.  | Foto: Slovenske železnice Novi vlak bo Ljubljano, Trst in Benetke povezoval predvidoma dvakrat dnevno v vsako smer, ustavljal pa bo tudi na novem postajališču v bližini tržaškega letališča v kraju Ronchi. Foto: Slovenske železnice

Šest let nadomestnih možnosti

V teh šestih letih so Slovenske železnice postopoma krepile pogostost obmejnih vlakov med Slovenijo in Opčinami (postaja Villa Opicina) na tržaškem krasu, od koder je mogoče s tramvajem ali primestnim avtobusom priti v središče Trsta, lani pa so v sodelovanju s prevoznikom Arriva, ki je sicer v lasti nemških železnic, uvedli avtobusno povezavo med Ljubljano in Trstom, ki vozi dvakrat dnevno v vsako smer.

Nova neposredna železniška povezava bi bila gotovo zelo pomembna ne le za Slovence na obeh straneh meje, temveč tudi za mnogo potnikov, ki na poti iz Slovenije ali v njo uporabljajo tržaško ali beneško letališče, ter nasploh za turizem in gospodarstvo tako Slovenije kot italijanske regije Furlanija-Julijska Krajina.

Ne spreglejte