SiolNET. Posel danes Služba
7,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj ob oglasu za delo ni napisana tudi višina plače?

7,40

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iskalci zaposlitve v sosednji Avstriji še pred prijavo na določeno delovno mesto izvejo, kakšno plačilo lahko pričakujejo. V Sloveniji se za to odločijo le redki delodajalci. Zakaj bi bila takšna praksa dobrodošla in zakaj delodajalci skrivajo ta podatek?

Med brskanjem po spletnih straneh slovenskega zavoda za zaposlovanje in drugih domačih zaposlitvenih portalov bomo le redko naleteli na oglas za delo, ob katerem bo delodajalec navedel tudi informacijo o višini plače, ki čaka izbranega kandidata.

V Avstriji je povsem drugače

V sosednji Avstriji, pa tudi v Nemčiji in še nekaterih drugih evropskih državah je ta informacija v objavljenih oglasih za delo že uveljavljena praksa. Tako lahko pri večini oglasov ob vseh drugih informacijah najdemo tudi podatek, koliko znaša mesečna oz. letna bruto plača za razpisano delovno mesto.

Na avstrijskem zaposlitvenem portalu karriere.at lahko najdemo oglas za grafičnega oblikovalca. Delodajalec izbranemu kandidatu oziroma kandidatki ponuja plačilo od 35 tisoč evrov bruto na leto (25 tisoč evrov neto), višina plače pa je odvisna od izkušenj. | Foto: Na avstrijskem zaposlitvenem portalu karriere.at lahko najdemo oglas za grafičnega oblikovalca. Delodajalec izbranemu kandidatu oziroma kandidatki ponuja plačilo od 35 tisoč evrov bruto na leto (25 tisoč evrov neto), višina plače pa je odvisna od izkušenj.

Kako pogosto se za to potezo odločajo delodajalci v Sloveniji in kaj s sabo prinaša takšna odločitev?

V Sloveniji jim plače ni treba razkriti

Delodajalcem v Sloveniji ob objavi oglasa za delo ni treba navesti podatka o plači, razen če nameravajo zaposliti kandidata iz širšega območja EU in evropskega gospodarskega prostora, so nam povedali na zavodu za zaposlovanje. Delodajalec se tako sam odloči, ali bo navedel višino plače. V nekaterih podjetjih plač sicer ne razkrivajo vnaprej ali pa to določijo v pogajanjih z izbranim kandidatom oziroma kandidatko. Plača se torej določi s pogodbo o zaposlitvi.

V Sloveniji boste pri oglasih za delo zaman iskali znesek oziroma višino plače.  | Foto: Matej Leskovšek V Sloveniji boste pri oglasih za delo zaman iskali znesek oziroma višino plače. Foto: Matej Leskovšek Si pa na zavodu želijo, da bi delodajalci ta podatek navedli v oglasu za delo, saj s tem iskalcem zaposlitve dajo več informacij, na podlagi katerih lahko ti sprejmejo odločitev glede morebitne prijave na prosto delovno mesto. Menijo, da je navajanje višine plačila smiselno tudi za delodajalca, saj tako dobijo kandidate, ki so zadovoljni s ponujenim plačilom.

Bistven podatek pred odhodom v tujino

Je pa ta podatek zelo pomemben pri mednarodnem posredovanju, saj je to praviloma tudi eden od pomembnejših kriterijev, na podlagi katerih se iskalci zaposlitve odločajo, ali se bodo prijavili na prosto delovno mesto v drugi državi. Razlike v višini plač med državami so precejšnje, zato je navajanje višine plače pomembna informacija pred odločitvijo za prijavo na prosto delovno mesto in kasnejšo selitev v drugo državo, dodajajo na zavodu.

Trg dela se v Sloveniji še razvija

Tudi pri portalu MojeDelo.com se strinjajo z ugotovitvijo, da objavljanje mesečnega zaslužka v Sloveniji ni praksa. Razlogi so, kot pravijo, med drugim v trgu dela, ki se še razvija.

Kje izvem, kakšno plačo lahko pričakujem

denar evri | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ponekod drugod po svetu, predvsem v zahodnih državah, so plačna pričakovanja že zelo dobro segmentirana po poklicih, profilih in odgovornosti. V Sloveniji je korak v to smer raziskava o plačah, ki jo portal MojeDelo.com izvaja s spletnim projektom Plača.si. Kot pravijo, je osnovni namen projekta, kjer lahko najdete informacije o višini plače za posamezne poklice in panoge, korak k večji transparentnosti in ureditvi trga dela tudi na tem področju.

Plača.si je spletna platforma, kjer svojo plačo anonimno primerjate s plačo zaposlenih na enakem delovnem mestu. Primerjava plač na nacionalni ravni zadeva 12 regij, 17 panog in 570 delovnih mest. V analizo so zajeti bruto osnovna mesečna plača ter povprečni mesečni dodatki, dodatki ob koncu leta, provizija na dobiček, božičnice in druge ugodnosti, ki ne zadevajo financ. Do zdaj je na spletni strani Plača.si svoje podatke o plači vpisalo več kot 31 tisoč ljudi.

Tujina je na tem področju še vedno nekaj korakov pred nami, v Sloveniji pa je v tem trenutku plačilo še vedno skrivnost ter predmet osebnega vrednotenja, delodajalčeve presoje in sposobnosti pogajanj, ugotavljajo na portalu MojeDelo.com.

Pogost pojav je tudi, da plača za delovno mesto v času rekrutacije ni nujno natančno določena in se fiksira ob izboru kandidata. Velikokrat je namreč pomembneje, da kandidat ustreza strokovnim zahtevam in vrednotam podjetja. Če podjetje dobi več, kot pričakuje, lahko zviša plačo, ki jo je imelo namen ponuditi, in seveda obratno. Velja pa tudi obratno – precejšen delež plač v Sloveniji je fiksen, brez variabilnega dela, in včasih imajo delodajalci zadržke pri tem, da bi tak podatek javno predstavili.

MojeDelo.com

Podjetja iščejo kandidate s strastjo do dela, ne do denarja

Razlog za nenavajanje plače je lahko tudi v tem, da delodajalec noče, da je višina plače tista, zaradi katere se iskalec odloči prijaviti na razpisano delovno mesto. Podjetja iščejo kandidate s strastjo do področja dela, ki ga ponujajo. Poleg tega je vprašanje o tem, kakšno plačo pričakuje kandidat, eno od bolj priljubljenih na zaposlitvenih intervjujih. V tem primeru se seveda lahko zgodi, da bodo pričakovanja izbranega kandidata in podjetja različna, dodajajo na MojeDelo.com.

Ko je razlog za skrivalnice nizko plačilo

Tudi na portalu mojazaposlitev.si opažajo, da delodajalci v samem oglasu plačila ne izpostavljajo oziroma ga redko navajajo. Pogosteje navedejo, da je plačilo na primer dobro, nadpovprečno ali stimulativno.

Razlog za nenavajanje plače je lahko tudi v tem, da delodajalec noče, da je višina plače tista, zaradi katere se iskalec odloči prijaviti na razpisano delovno mesto, menijo na portalu MojeDelo.com. | Foto: Thinkstock Razlog za nenavajanje plače je lahko tudi v tem, da delodajalec noče, da je višina plače tista, zaradi katere se iskalec odloči prijaviti na razpisano delovno mesto, menijo na portalu MojeDelo.com. Foto: Thinkstock

Kot so nam povedali, podjetja običajno nočejo že na začetku izpostaviti plačila, kadar gre za oglaševanje delovnih mest, na katera pričakujejo velik odziv, ali kadar delodajalec ve, da je za določeno delovno mesto plačilo nizko. Včasih se navajanju plačila izognejo tudi zato, ker zneska nočejo javno razkriti. Pri iskanju kadra s specifičnimi znanji, ki ga je težko dobiti in so ga pripravljeni tudi dobro plačati, pa se vedno več delodajalcev zaveda, da bodo dosegli boljši odziv kandidatov, na katere "merijo", če v oglasu navedejo višino plače, dodajajo na portalu.

Kriza je stvari postavila na glavo

Največji vpliv na trg delovne sile v zadnjih letih je imela gotovo zadnja finančna in gospodarska kriza leta 2008. Zaradi vse večjega števila brezposelnih so imela podjetja, ki so iskala nove sodelavce, veliko izbiro, saj je bil bazen, iz katerega so črpala delovno silo, precej večji. Po letu 2014, ko so države izšle iz krča, se je razmerje prevesilo na stran iskalcev zaposlitve. Danes igro tako vodijo iskalci zaposlitve. Podjetja imajo pri iskanju kadra že težave, saj za številne panoge na trgu ni več ustreznega števila primernih kandidatov.

Najboljši lahko danes izbirajo, kaj in kje bodo delali

Na portalu mojazaposlitev.si menijo, da lahko najboljši iskalci izbirajo, katero delo bodo dobili. "Tako delodajalci, če poleg preostalega (možnost opolnomočenja, napredovanja doma in v tujini, fleksibilnost, stalen stik z novimi tehnologijami/znanji) lahko ponudijo tudi zanimivo, nadpovprečno plačilo, to izpostavijo v oglasu, saj s tem lahko privabijo najboljše talente. Navajanje plače v oglasu je poleg same vsebine dela, delovnega okolja in odnosov v podjetju lahko dodaten motivacijski dejavnik, za najboljše kandidate pa ni na prvem mestu," dodajajo.

Na zaposlitvenem portalu mojazaposlitev.si menijo, da je navajanje plačila vsekakor zaželeno.

Marsikateri iskalci dela imajo preveč visoko leteče cilje in menijo, da bodo že takoj dobil zelo visoko plačo, čeprav se na delovnem mestu še niso izkazali. In obratno. Če delodajalec ne ponuja toliko, kolikor bi določeni kandidat pričakoval, prihrani čas tako sebi kot kandidatu, ki se kasneje, ko izve kakšno je plačilo, odloča, ali je zanj to sprejemljivo ali ne. Prednost vidimo tudi v tem, da bi se že na prvem razgovoru izognili neprijetnemu vprašanju: "Kakšno plačo pričakujete?"

mojazaposlitev.si

Delodajalci se tega podatka ne bi smeli bati

Navedba plače že ob sami objavi delovnega mesta ima svoje prednosti, menijo na MojeDelo.com. Višina zaslužka je eden od dejavnikov odločanja na strani kandidatov in z navedbo ponujenega plačila delodajalec že na samem začetku procesa jasno sporoči, v kakšnih okvirih se giblje predvideni zaslužek.

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Tega podatka se delodajalci ne bi smeli bati, saj ga lahko izkoristijo tudi za to, da vanj vključijo možnosti napredovanja, informacije o morebitnem variabilnem delu plače, bonitete in druge ugodnosti. Plača se lahko navaja tudi v razponu od-do ali pa zajema začetni znesek ter zneske, ki ji zaposleni doseže na podlagi delovne uspešnosti ob doseganju začrtanih rezultatov," pojasnjujejo. Zaslužek prav tako ni edini kriterij, ki ga iskalci upoštevajo pri svojih aktivnostih na trgu dela, veliko vlogo igrajo tudi ugled tako podjetja kot delodajalca, navedene delovne obveznosti in pričakovane odgovornosti.

Seveda obstajajo izjeme – pri nekaterih delovnih mestih delodajalec višino plače osnuje glede na to, koga si želi in kakšne kandidate sreča v procesu rekrutacije. A za precejšen delež delovnih mest bi bila plača lahko del osnovne komunikacije o razpisanem delovnem mestu in pričakovanjih tako podjetja kot kandidata, še menijo na portalu MojeDelo.com

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 255
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin