Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
29. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

televizija stečaj dražba Janez Ujčič Aerodrom Maribor

Četrtek, 29. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kitajci kupili še propadajočo mariborsko televizijo RTS

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Aerodrom Maribor | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

Po nakupu Aerodroma Maribora, najemu vinske kleti Vinag in odprtju tovarne avtobusov TVM so se kitajski vlagatelji v Mariboru lotili nove milijonske naložbe.

Njihov najnovejši projekt je oživitev mariborske regionalne televizije RTS.

V zadnjih dveh letih deluje z zelo okrnjenim programom, večina njenih ustvarjalcev pa se je že pred časom poslovila. Zaradi stečaja podjetja Tele 59, ki je izdajalo RTS, ji je celo grozilo, da bo morala vrniti frekvenco, kar bi pomenilo konec televizije.

Zdaj naj bi bili pred njo boljši časi. Podjetje RIM Projekt, ki v Sloveniji deluje v imenu kitajskih vlagateljev, je uresničilo napovedi in po naših informacijah kupilo njene nekdanje prostore z opremo in bo poskušalo znova zagnati propadajočo televizijo.

 

Nekdanji lastnik RTS je Janez Ujčič, ki je v začetku lanskega leta razglasil osebni stečaj. | Foto: STA , Nekdanji lastnik RTS je Janez Ujčič, ki je v začetku lanskega leta razglasil osebni stečaj. Foto: STA ,

Prišel, zmagal in prodal

Še do nedavnega je kazalo, da je Kitajcem v boju za RTS spodletelo. Konec lanskega leta je bila tretja dražba premoženja družbe Tele 59, na kateri je upravitelj Ignac Marinič prodajal televizijo RTS kot poslovno celoto. Na njej so se spopadli štirje interesenti, na koncu pa so z 1,1 milijona evrov skoraj podvojili izklicno ceno.
 

Pokojnina Janeza Ujčiča za dolgove RTS

Podjetje Tele 59, pod okriljem katerega je delovala televizija RTS, je bilo med drugim v lasti Janeza Ujčiča, nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, sicer pa vidnega predstavnika stranke DeSUS. Leta 2015 je šlo v stečaj.

Znani mariborski televizijec, ki je za dolgove jamčil z osebnim premoženjem, je v začetku lanskega leta razglasil osebni stečaj. Kot smo razkrili, bo moral do leta 2020 upnikom nakazovati večino pokojnine, ki znaša blizu dva tisoč evrov.

Za nakup RTS se je potegovalo tudi podjetje RIM Projekt, vendar ga je premagal razvpiti poslovnež z Obale Sebastjan Vežnaver, ki je prek podjetja TV 3 oddal najboljšo ponudbo. Kot kaže, Vežnaver ni imel namena (p)ostati lastnik mariborske televizije.

Po naših informacijah jo je Vežnaver le nekaj dni po tem, ko je postal njen lastnik, tudi že prodal. O tem, da se Vežnaver s Kitajci pogaja o prodaji mariborske televizije, je sicer v zadnjih mesecih izdatno poročal časnik Večer.


Preberite še:
To so Kitajci, ki kupujejo mariborsko letališče

Kitajci napovedujejo: Iz Maribora letos že v 11 svetovnih mest


Več sto tisoč evrov iz davčne oaze

Koliko so morali kitajski vlagatelji plačati za RTS in kolikšna razlika je obtičala pri Vežnaverju, pri vpletenih nismo mogli preveriti. Nedvomno pa je bila kupnina višja od 1,1 milijona evrov, kolikor je Vežnaver nakazal v stečajno maso podjetja Tele 59.

Milijonska sredstva za nakup televizije so Kitajci zagotovili iz dveh virov in jih vplačali v kapital podjetja RTS Media.

Večino denarja, 600 tisoč evrov, je zagotovilo podjetje Villa 1, ki ima sedež v Mariboru in je v lasti Lingkuna Menga. Preostalih 400 tisoč evrov je prišlo z Britanskih Deviških otokov, in sicer od podjetja Uyard International, ki ga zastopa kitajski poslovnež Chen Yinshen.

Kitajce je v Maribor pripeljal župan Andrej Fištravec. | Foto: Bor Slana Kitajce je v Maribor pripeljal župan Andrej Fištravec. Foto: Bor Slana

Kitajci osvajajo Maribor

Yinshena je mogoče najti tudi v ozadju podjetja RIM Projekt, prek katerega azijski kapital v zadnjih letih napada in osvaja drugo največje slovensko mesto.

Njegov direktor je Boris Bobek, nekdanji uslužbenec Poštne banke Slovenije (PBS) in prvi nadzornik mariborske občine, lastnik pa podjetje Sheng Yi Investments z Britanskih Deviških otokov.

Yinshen je v Mariboru znan iz zgodbe o še vedno neobstoječi tovarni baterij in kot eden od vodilnih v proizvajalcu avtobusov Tam Europe. Njegovo je tudi podjetje Vinag Construction.

Velikopotezni načrti

RIM Projekt je konec lanskega leta sodeloval tudi pri nakupu letališča Edvarda Rusjana v Mariboru od Delavske hranilnice, to je nato prešlo v roke podjetja SHS Aviation. Kitajci so v Maribor prišli z velikopoteznimi načrti. Ob podpisu pogodb z državo za najem letališke infrastrukture so napovedali, da bodo v 15 letih, to je obdobje veljavnosti pogodbe, v razvoj letališča vložili 138 milijonov evrov, število potnikov pa nameravajo že do leta 2021 dvigniti na 1,5 milijona na leto.

Za primerjavo, na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki deluje pod okriljem nemškega velikana Fraport, je bilo v lanskem letu prepeljanih 1,4 milijona potnikov, kar je 2,3 odstotka manj kot v letu 2015.

Napovedujejo prihod belgijske letalske družbe VLM Airlines, ki so jo lani kupili iz stečaja. Vzpostavili naj bi osem linij v različna evropska in še tri v kitajska mesta.

Vežnaver kupi, Vežnaver proda


22. december 2016; dražba, na kateri je uspešno podjetje TV 3, ki ga obvladuje Sebastjan Vežnaver.

28. december 2016; stečajni upravitelj podpiše prodajno pogodbo s podjetjem TV 3.

9. februar 2017; sodišče sprejme sklep o izročitvi nepremičnin podjetju TV 3.

22. februar 2017; podjetje TV 3 sklene prodajno pogodbo s podjetjem RIM Projekt.

Ne spreglejte