Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
19.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Aerodrom Maribor letališče

Četrtek, 2. 3. 2017, 19.19

6 let, 6 mesecev

Kitajci napovedujejo: Iz Maribora že letos v 11 svetovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Letališče Maribor | Foto STA

Foto: STA

Letališka infrastruktura in pripadajoča oprema, ki je v državni lasti, sta od danes uradno v 15-letnem najemu dozdajšnjega upravljavca, družbe Aerodrom Maribor, ki je pred kratkim prešla v roke ambicioznih kitajskih vlagateljev.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je namreč z vodstvom podjetja podpisal najemno pogodbo. V imenu Aerodroma Maribor sta dogovor, ki v zameno za 95 tisoč evrov mesečne najemnine omogoča tudi petletno podaljšanje najema, podpisala oba trenutna direktorja Ladimir Brolih in Boris Bobek. Ta je v družbo vstopil šele tik pred lastniškim prehodom od Delavske hranilnice k družbi SHS Aviation (sedež podjetja je na Nizozemskem), za katerim stojijo azijski vlagatelji.

Vlagatelji napovedujejo 300 milijonov investicij

Pang Siu Yin (levo) na predstavitvi ni pojasnil, s čim bodo financirali vse načrtovane projekte in kakšne so garancije, da bodo ti tudi uresničeni. | Foto: STA , Pang Siu Yin (levo) na predstavitvi ni pojasnil, s čim bodo financirali vse načrtovane projekte in kakšne so garancije, da bodo ti tudi uresničeni. Foto: STA , Vlagatelji razpolagajo z lastno floto letal v belgijski družbi VLM Airlines. Prvi mož SHS Aviation Pang Siu Yin je na predstavitvi pred polno kazinsko dvorano mariborskega gledališča napovedal, da bodo vložili vsaj 300 milijonov evrov in zgradili nove terminale, hotele, trgovska središča.

Poleg razvoja potniškega in tovornega prometa, kjer se želijo do leta 2028 ustaviti pri dveh milijonih potnikov in 160 tisoč tonah pretovora letno, načrtujejo vzpostavitev simulacijskega in servisnega centra, v povezavi z načrti Maribora glede krožnega gospodarstva pa tudi center za razgradnjo letal.

Sicer pa novi najemnik ni predstavil le srednjeročnih, pač pa tudi kratkoročne načrte glede letalskih povezav.

Kam boste po napovedih lahko leteli iz Maribora:

Evropa:
- London
- Berlin
- Hamburg
- Barcelona
- Zürich
- Beograd
- Split
- Podgorica

Kitajska:
- Xian
- Chongqing
- Nanchang

Kupili bodo še šest letal

Azijski vlagatelji imajo v lasti šest letal fokker 50. | Foto: Reuters Azijski vlagatelji imajo v lasti šest letal fokker 50. Foto: Reuters Kot je dejal Yin, bodo morali vzletno stezo, da bodo lahko izvedli svoje načrte, z zdajšnjih 2.800 metrov podaljšati najprej na 3.300, nato pa na 3.800 metrov.

Njihov belgijski letalski prevoznik trenutno razpolaga s šestimi letali fokker 50, Kitajci pa napovedujejo nakup še šestih letal A320 in 15 letal A330, ki jih nameravajo registrirati v Sloveniji. Trenutno čakajo na letalski licenci v Belgiji in Sloveniji, ki naj bi ju dobili predvidoma maja ali junija, takoj zatem pa bodo zagnali promet, je dejal Yin. Veliko priložnost Maribora in Slovenije vidi na različnih področjih, od gospodarskega do turističnega.

Ne spreglejte