Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
13.27

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

zaposleni droge Planet 18 Planet TV

Petek, 13. 1. 2023, 13.27

1 leto, 3 mesece

Planet 18

Vsak peti zaposleni pod vplivom drog? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Po zadnjih raziskavah Detektivsko varnostne agencije naj bi bil vsak peti zaposleni na delu pod vplivom prepovedanih drog in/ali alkohola, kar je hujša oblika kršitve delovnega razmerja. Tveganja za nesreče pri delu se s tem povečajo kar za trikrat in pol.

Številna podjetja najemajo detektive, ki preverjajo prisotnost prepovedanih drog in alkohola pri zaposlenih. Mlajši se praviloma zatekajo k marihuani, starejši pa vztrajajo pri alkoholu.

Jutro na Planetu
Planet TV Lahko psihoterapija reši zakon? #video

Delovne nezgode, bolniške odsotnosti in slabši ugled podjetja v 80 odstotkih pripisujemo občasnim uživalcem prepovedanih drog in alkohola. Če delavec dela oziroma je na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih snovi, se globa za delodajalca giblje nekje med 2.000 in 40 tisoč evri.

Pogovarjali smo se z direktorico Detektivsko varnostne agencije, ki pravi, da detektivi opažajo povečanje števila zlorab prepovedanih drog na delovnem mestu. "Je pa tako, da mi testiramo večinoma ljudi v proizvodnjah, v trgovinskih sektorjih in tako naprej, nekaj pa je seveda tudi srednjega menedžmenta."

Planet 18 | Foto:

Ob sumu, da je delavec na delovnem mestu pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, lahko podjetja pokličejo detektive, ki v zasebnosti preventivno opravijo test v pol ure do ene ure po klicu. 

Bernarda Škrabar Damjanovič pojasnjuje, da se delavca testira na prepovedane droge in napiše zapisnik. Če je delavec pod vplivom alkohola oziroma prepovedanih drog, ga je treba odstraniti z delovnega mesta.

Najbolj razširjena prepovedana droga v Sloveniji ostaja konoplja, ki jo je že kdaj v življenju uporabilo slabih 21 odstotkov prebivalcev. Sledijo ji kokain, ekstazi, LSD, amfetamin in heroin. Porast uživanja naštetih substanc je lahko tudi lažja dostopnost do njih.

V današnji oddaji Planet 18 o tem, kakšen bo vpliv minimalne plače na posojila, na agenciji za okolje nam bodo razložili, kdaj prihaja sneg, obiskali pa bomo tudi kraj z nenavadnim imenom Klopce. Bodite z nami ob 18. uri na Planetu.
Jutro na Planetu
Planet TV Nekoč manično pometal knjige v Ljubljanico, danes iskreno o bolezni #video
Planet 18
Planet TV "Tukaj sem zato, ker sem temnopolt" #video
Planet 18
Planet TV Se spomnite filma Babica gre na jug? Zdaj prihaja še dedek. #video
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte