SiolNET. Planet TV Planet 18
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Raje kupujemo cenejše meso, kakovostno slovensko pa izvažamo #video

0,09

termometer

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kdaj bo dokončan šentviški predor, katera občina je odštela milijon evrov za črno gradnjo in ali je šolanje brez brezplačno. Več ob 18. uri na Planetu. 

Planet 18 Planet TV "Norijo okoli kanala C0 je treba ustaviti" #video

Kupujete slovensko? Domačemu mesu močno konkurira vse pogostejši uvoz. Tuje meso je namreč cenejše, saj prihaja z industrializiranih procesov, medtem ko je v Sloveniji živinoreja bolj naravna in brez naprednih tehnologij, kar je sicer bolj humano za živali, pušča pa tudi manjši okoljski odtis. A prihaja do paradoksa, saj kljub zadostnim količinam domače govedine in perutnine,  za zdaj smo v Sloveniji samooskrbni, naraščata uvoz in prodaja cenejšega tujega mesa, medtem ko slovensko meso visoke kakovosti izvažamo v tujino.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona V Slovenijo uvozimo približno 4.200 velikih vlačilcev mesa in mesnih izdelkov letno. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist, pravi: "Glavnina tega je prašičje meso, ki ga Slovenija proizvede zelo malo, bistveno premalo. En del pa so tudi, seveda, meso in mesni izdelki nižje kakovosti, ki v bistvu komajda zaslužijo ime, da gre za mesne izdelke. Te pa ogromno uvažamo."

Velik poudarek se pri nas namenja živalim prijaznejši reji, kar vpliva na njihovo boljše počutje in posledično tudi na večjo kakovost slovenskega mesa, zaradi krajših transportnih poti pa je domače meso tudi bolj sveže. Če na drugi strani pogledamo bilance vsega, kar uvozimo, pa lahko ugotovimo, da meso in mesni izdelki nižje kakovostni, ki so trenutni tržni viški, predstavljajo glavnino, opozori Kuhar.

"Proizvodnja in pridelava hrane na domačem dvorišču sta seveda strateškega pomena," doda predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. "Nikoli namreč ne moremo vedeti, kako dolgo se bo svet z globalizmom še vrtel s takšno hitrostjo, kot se vrti. Razmišljanje v stilu, da saj, če ne bomo imeli doma, pa bomo pripeljali od drugod, pa ob tem ne vodi v pravo smer. Če bi morebiti prišlo do kakšne nove vojne ali izstopa še kakšne države iz Unije, bomo namreč odvisni zgolj od sebe."

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kdaj bo dokončan šentviški predor, katera občina je odštela milijon evrov za črno gradnjo in ali je šolanje brez brezplačno. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18 Planet TV Bo Cerkev izgubila še več vernikov? #video Planet 18 Planet TV Po koalicijskem vrhu – kdaj lahko pričakujemo spremembe? #video Planet 18 Planet TV Neupoštevanje predpisov v UKC Ljubljana #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin