SiolNET. Planet TV Novosti
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novosti

Si predstavljate življenje brez kruha in testenin?

0,25

termometer

kruh

Si predstavljate zajtrk brez kruha, kosilo brez testenin ali zabavo brez peciva? To je nekaj, čemur se morajo odpovedati vsi tisti, ki imajo bolezen prebavil celiakijo. Ta je dandanes vse pogostejša tako pri otrocih kot pri odraslih.

Po zadnji ledeni dobi in pojavu velikih podnebnih sprememb je človek začel pridelovati hrano. Spremenjen način življenja, vplivi okolja ter množična pridelava žit z vse večjo vsebnostjo glutena in beljakovin v zrnju pa so pripeljali do tega, da so živila iz tovrstnih sestavin postala del vsakodnevnih prehrambnih izdelkov prebivalstva po vsem svetu. Vzporedno s tem so se pojavile nove bolezni. Ena izmed njih je celiakija, ki velja za eno najpogostejših imunsko pogojenih bolezni današnjega časa. Lahko se pojavi že v otroštvu, vse več pa je tudi primerov pojavljanja v odrasli dobi.

recept: testenine s humusom Foto: Facebook

Kaj je gluten?

Gluten je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju rži, ječmena in ovsu. Gluten zasledimo v marsikaterem vsakodnevnem živilu, na primer v kruhu in testeninah, zato imajo ljudje s celiakijo precejšnje izzive že pri izbiri vsakodnevnih živil. Gre namreč za kronično bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten.

celiakija

Pojavnost bolezni

Pri dojenčkih se bolezen običajno pokaže med 6. in 18. mesecem, ko otroci začnejo uživati žitarice, medtem ko simptomi pri starejših niso tako izraziti. Še več, včasih bolezen poteka celo brez simptomov. Med temi so driska, hujšanje, napihnjen trebuh, pomanjkanje mineralov, vitaminov in beljakovin, simptomi pa so lahko tudi atipični. Celiakijo ima v Evropi in ZDA en na od 130 do 300 prebivalcev, pogostejša pa je pri osebah, ki imajo tudi druge kronične bolezni.

celiakija

Prepovedana živila

Bolniki s celiakijo ne smejo uživati moke, zdroba, kruha, drobtin, keksov, testenin, zakuh, peciv, omak ter podobnih jedi, pozorni pa morajo biti tudi na sestavo drugih prehrambnih izdelkov, ki vsebujejo te dodatke. Ker je bolezen vse pogostejša, trgovine ponujajo izdelke, ki jih bolniki lahko uživajo. Med temi so brezglutenska moka, brezglutenski kruh, testenine in preostali brezglutenski izdelki.

Dovoljena živila

Med dovoljena živila spadajo žitarice, kot so riž, koruza, ajda, proso, pa krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe, med in sladkor. Stroga vseživljenjska dieta ostaja edini način zdravljenja, ki za bolnika lahko pomeni tudi veliko breme. Še večja je težava, ko odidemo na potovanja v neznane kraje, kjer bi radi preizkusili tamkajšnjo kulinariko. Bolj ko je destinacija eksotična, manj izbire in več previdnosti je potrebne.

V oddaji Mesto v džungli boste nocoj ob 22.30 videli enega od bolj ekstremnih primerov, kako se s celiakijo spopadati v džungli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin